Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tredu osallistui valtakunnalliseen Roboreel-hankkeeseen – hanke auttoi yrityksiä automaatiossa ja robotiikassa

Julkaistu 11.6.2021 8.25

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opiskelijat sekä henkilökunta osallistuivat valtakunnalliseen Roboreel-hankkeeseen, jonka tavoitteena oli lisätä yritysten osaamista automatiikan ja robotiikan lisääntymisen aiheuttavien muutosten tunnistamisessa, ennakoimisessa ja hyödyntämisessä. Hanke päättyi onnistuneesti maaliskuussa 2021. Saadut tulokset auttavat PK-yritysten toiminnan kehittämistä nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä.

 

Roboreel-hankkeessa toteutettiin 75 yritysvalmennusta ja 33 kokeilua. Valmennuksissa vahvistettiin yritysjohdon osaamista teknologian aiheuttamien muutosten ennakoimisessa. Kokeiluissa ja pilotoinneissa yritykset saivat käytännön kokemuksia uusien teknologisten ratkaisujen käyttämisestä palveluissa ja tuotannossa. Tredun lisäksi hankkeessa olivat mukana Metropolia ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Turun ammatti-instituutti TAI sekä Vantaan ammattiopisto Varia.

─ Jo silloin kun Roboreel-hankkeeseen osallistumista suunniteltiin, tarkoituksenamme oli automatiikan sekä robotiikan soveltaminen opetukseen huomioiden myös yritysten tarpeet. On hienoa, että hanke onnistui yli odotusten ja saadut tulokset aidosti palvelevat PK-yritysten tarpeita, kertoo lehtori Markku Sandberg.

Tredu toteutti hankkeen aikana kolme kokeilua ja yhdeksän yritysvalmennusta. Hankkeen aikana toimi yhteensä viisi eri henkilöä yritysvalmennustehtävissä.

─ Hankkeen aikana Tredu verkostoitui ja teki tiivistä yhteistyötä erityisesti Tampereen yliopiston kanssa. Pidin mm. esitelmän AI Hub Tampere for Intelligent Machines -tapahtumassa, toteaa Sandberg hankkeen sosiaalisista hyödyistä.

Kangasala-talo laajennetun todellisuuden silmin

Tredu toteutti Kangasala-talo Oy:n kanssa Roboreel XR-kokeilun, jossa mahdollisti vierailun talossa virtuaalisesti. Sisältö toteutettiin digitaalista teknologiaa hyödyntäen. Käytössä olivat mm. RealWear HTM 1 älylasit, joilla voitiin toteuttaa audiovisuaalista tiedonvaihtoa puheohjauksella, kädet vapaana toimien. Kokeilu toi runsaasti tietoa ja kokemuksia laajennetun todellisuuden mahdollisuuksista talo-, esitys- ja tapahtumatekniikan käytön valmennuksessa ja perehdyttämisessä.

Kokeilun aikana vaikuttanut koronapandemia on tuonut mukanaan kansallisen digiloikan, joka on näkynyt mm. etäyhteyksien käytön lisääntymisenä. Samalla kokeilu toi arvokasta tietoa Tampereen seudun yrityksille, jotka tekevät asennustöitä ympäri maailmaa. Kangasala-taloon toteutettu virtuaalikokeilu osoitti, että uutta teknologiaa hyödyntävä asentaja voi tehdä vaativiakin tehtäviä etäohjauksessa, eli käytännössä työtä voidaan ohjata mistä päin maailmaa hyvänsä.

Tredu antaa opiskelijoille valmiudet toimia etäohjauksessa ja viedä uutta tekniikkaa yrityksiin. Älylasit antavat myös uuden ulottuvuuden esim. ammatillisen näytön antamiseen työpaikalla. Kokeiltua tekniikkaa voidaan hyödyntää laajalla alueella ammatillisessa koulutuksessa.

Puristeteos valmensi automaatiotekniikan saloihin

Puristeteos Oy haluaa lisätä automatisoinnilla tuotannon tehokkuutta ja tuoda innovatiivisia ratkaisuja tuotekehitykseen. Tredun ja Puristeteos Oy:n pitkäaikainen kumppanuus on poikinut molemmin puoleista hyötyä: Puristeteos on saanut osaavaa henkilökuntaa Tredusta työssäoppimisen kautta ja taas opiskelijat ovat kehittäneet ja viimeistelleet osaamista aidossa työympäristössä. ROBOREEL-hankkeessa Puristeteos Oy toimi yritysvalmentajana metalliteollisuudessa.

Yritysvalmennus Puristeteos Oy:ssä toteutettiin hankkeen alkupuolella, joka antoi samalla suuntaa tuleville valmennuksille niin, että pystyimme kohdentamaan tarkemmin kysymyksiä ja niistä kumpuavia kehitysideoita jatkokäyttöön. Valmennukseen liittyvässä videossa toimitusjohtaja Ville Mäenpää opasti Tredun opiskelijaa robotiikan ja automaatiotekniikan tuotantosovelluksissa. Samalla keskusteltiin työpaikalla toteutetun oppimisen ja tuotantoautomaation hallitun käyttöönoton suuntaviivoista tämän päivän kehittyvässä metalliteollisuudessa.

Hankkeen myötä yhteistyö Tredun ja Puristeteos Oy:n kanssa on tiivistynyt entisestään.

Yhteistyörobottikokeilu vauhditti cobottien hankintaa

Tredussa toteutettiin yhteistyörobottikokeilu, jossa siihen osallistuvilla yrityksillä oli mahdollisuus kokeilla ja tutustua cobotin mahdollisuuksiin kappaleenkäsittelyssä ja laadunvarmennuksessa. Kokeilussa oli esillä Posicraft Oy:n Juho Liljamo esittelemässä Universal Robotics -yhteistyörobottia. Kokeilussa oli mukana soveltajapuolelta Nomet Oy ja Artekno Oy. Kokeilusta saatiin jatkotoimenpiteenä Artekno Oy:n ja Tredun välillä robottisovelluksen eteenpäin vieminen Arteknon tuotannossa. Merkittävää oli myös kokeilun vauhdittamana saatu kolmen cobotin hankinta Hepolamminkadun toimipisteeseen.

Cobotin merkittävä etu verrattuna normaaleihin teollisuusrobotteihin on työturvallisuus: teknisistä toteutuksista johtuen laite ei vaadi ympärilleen massiivisia suojaverkkoja.


Kuvat Markku Sandberg