Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tredun opiskelijat työllistävät itsensä kesäyrittäjinä ─ kesäyrittäjyysseteli ja yrittäjyysopinnot auttavat yrityksen ensiaskeleissa

Julkaistu 8.7.2021 12.07

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opiskelijat saivat tänä kesänä mahdollisuuden hakea kesäyrittäjyysseteliä oman yritystoiminnan käynnistämiseksi. Ensimmäistä kertaa jaettava seteli herätti suurta kiinnostusta ja rohkaisi opiskelijoita työllistämään itsensä yrittäjinä. Kesäyrittäjyysseteli myönnettiin yhteensä 18 opiskelijalle, joiden NY-yritykset tarjoavat mm. valokuvausta, podcastia, tauluja, siivouspalvelua ja rescuekoirien hoitoa.

─ Kesäyrittäjyys on vaihtoehto kesätöille ja toisaalta hyvä keino saada työkokemusta, kontakteja sekä vahvistaa omaa osaamista. Kesäyrittäjyysseteli kannustaa ensimmäiseen askeleeseen yritystoiminnan käynnistämisessä ja tukee yrittäjyyden jatkamista kesän jälkeenkin. Haluamme kaupunkina kannustaa nuoria kokeilemaan itsensä työllistämisen erilaisia muotoja, kertoo palvelupäällikkö Elina Wallin Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluista.

Kesäyrittäjyysseteliä pilotoidaan Tampereella ensimmäistä kertaa. Projekti toteutetaan yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun, Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen sekä elinkeinopalvelujen ja Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa. Setelin suuruus on 450 euroa ja se myönnettiin opiskelijalle, joka osallistui Tredussa järjestettävälle Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -kurssille ja perusti oman NY-yrityksen. Kesäyrittäjyyttä on tarkoitus jatkaa ja kehittää Tredussa myös tulevina vuosina.

─ Opiskelijat ovat käyttäneet kesäyrittäjyyssetelin hyvin konkreettisiin asioihin, kuten työvälineiden hankintaan. He ovat miettineet setelin käyttötavan niin, että se hyödyttää yritystä myös pidemmälle tulevaisuuteen. Esimerkiksi rescuekoirahoitola käyttää setelin lattiamaton hankintaa, ettei lattia mene pilalle koirien tassuista. Katse on monilla nuorilla jo tulevaisuuden yrittäjyydessä, ei vain tässä kesässä, toteaa yrittäjyyden koordinaattori Emmi Salminen Tampereen seudun ammattiopistosta.

Kotihoitola Kuikku tarjoaa koirille kodinomaisen hoitopaikan

Kotihoitola Kuikku NY helpottaa kiireisen koiranomistajan arkea ja mahdollistaa pidemmät lomamatkat ilman huolta koiran hoidosta. Linda Marinin perustama koirien kotihoitola on erikoistunut erityisesti ulkomailta adoptoituihin rescuekoiriin, jotka vaativat kärsivällistä huolenpitoa erilaisten taustojen vuoksi.

─ Omistamme kihlattuni kanssa rescuekoiran, jonka kautta olemme tutustuneet laajemmin rescuepiireihin. Keskusteluissa muiden koiranomistajien kanssa on noussut esiin tarve rescuekoirille suunnatusta hoitopaikasta, jota ei tällä hetkellä ole juurikaan tarjolla, kertoo Marin liikeidean syntyhetkestä.

Kotihoitola Kuikku tarjoaa kotihoitoa sekä rescue- että kotikoirille joustavasti aina muutamasta tunnista kahteen viikkoon asti. Vatialassa sijaitsevaan hoitolaan otetaan maksimissaan kaksi koiraa kerrallaan, jotta varmistetaan koirien erityistarpeet ja yksilöllinen huolenpito. Kotihoidon lisäksi Kuikku tarjoaa koirien koulutusta peruskäskyihin ja opetusta kuonokopan käyttöön. Yhteistyökumppanin kautta on myös saatavilla koirahierontaa.

─ Hoidot ja koulutukset etenevät aina koiran omien vahvuuksien mukaan. Mitään asioista ei tehdä pakolla, vaan pienin askelin koiraa kuunnellen, Marin kertoo.

Hoitola on jo palvellut ensimmäisiä asiakkaita ja varauksia on elokuun alkuun asti. Asiakkailta saatu palaute on ollut pelkästään positiivista.

─ Kaikista ihaninta on tavata erilaisia koiria ja tutustua niihin. Kun asiakas jättää rakkaan koiransa hoitoon, osoittaa se luottamusta Kuikkua kohtaan. Se on hyvin palkitsevaa. Varsinkin rescuepiirissä hyvin harva omistaja luottaa oman koiran vieraan hoitoon. Kun sen luottamuksen saa lunastettua, on se parasta, hehkuttaa Marin.

Kolme kaveria kuljettaa Pirkanmaalla pientavaroita modernisti ja ekologisesti

Kuljetuspalvelu MaMa NY kuljettaa kauppakassit, pientavarat ja -huonekalut kotiovelle modernisti ja ekologisesti. Yrityksen taustalla vaikuttavat kolme ystävää, luokkakaveria ja tuoretta NY-yrittäjää: Masi Saarikko, Manu Mäenpää ja Perttu Seppälä.

─ Kuljetuspalvelu MaMa NY oli ensin Manun oma yritys. Kevään aikana minä ja Perttu tulimme yritykseen mukaan yhtiökumppaneiksi. Viime kevätlukukauden teimme koulun ammatillisissa opinnoissa pelkästään yritystoiminnan suunnittelua ja uudistimme MaMa NY:n liikeideaa, kertoo Masi Saarikko.

MaMa tarjoaa kuljetuspalveluiden lisäksi asennuspalveluja ja pieniä muuttoja. Yritykseltä saakin kaiken avaimet käteen -periaatteella: jos tilaat Ikeasta tuotteen, MaMa kuljettaa sen ja kokoaa käyttövalmiiksi. Kokemusta on karttunut kesätöiden kautta myös elektroniikan asennuksista. Henkilöautojen lisäksi yrityksellä on käytössä myös paketti- ja kuorma-auto suurempia tavaroita varten.

Yrityksen toiminta käynnistyy heinäkuun aikana. ¬Kiinnostus ja uteliaisuus opiskelijavetoista yritystä kohtaan sekä edullisuus ovat keino erottautua kilpailusta. MaMa on myös alusta alkaen perustanut toimintansa ekologisuuteen: reitit suunnitellaan niin, ettei tule turhia päästöjä.

─ Yritystoiminta kahden yhtiökaverin kanssa on avartanut omaa näkökulmaa ja osaamista yrittäjyyteen. Olemme voineet helposti jakaa tietoa ja osaamista toisillemme eri asioista ja siten myös kehittää ketterästi toimintaa. NY-yrittäjyys on muutenkin hyvä väylä kokeilla yrittäjyyttä. NY-yrityksessä ei haittaa, vaikka jokin menee pieleen, sillä samalla se opettaa tulevaisuuden yrittäjyyteen, summaa Saarikko.