Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Väyläopinnoilla joustavuutta jatko-opiskeluun – Sallan ja Elisabethin tie vie Tredusta suoraan ammattikorkeakoulun toiselle luokalle

Julkaistu 7.7.2021 13.25

Salla Kivipensas ja Elisabeth Luoma valmistuivat keväällä merkonomeiksi Tampereen seudun ammattiopisto Tredusta. Syksyllä heitä odottaa korkeakoulupaikka Tampereen ammattikorkeakoulun liiketalouden koulutusohjelmassa. Tredun tarjoamat väyläopinnot mahdollistivat siirtymisen suoraan opintojen toiselle vuosiluokalle.

 

Kuvassa Elisabeth Luoma

Kun mahdollisuutta väyläopintoihin tarjottiin toisen vuoden merkonomiopiskelijoille, Salla ja Elisabeth eivät epäröineet hetkeäkään, vaan ilmoittivat halukkuudestaan korkeakouluopintoja kohtaan.

─ Olen aina ajatellut, että menen joka tapauksessa jatko-opiskelemaan valmistumisen jälkeen. Väyläopinnot olivat hyvä tapa päästä nyt jo kiinni korkeakouluopintoihin. Samalla siinä voitti aikaa, sillä valmistumisen jälkeen pääsin siirtymään suoraan toiselle vuosiluokalle, toteaa Elisabeth.

Salla ja Elisabeth olivat Tredussa ensimmäisiä, jotka opiskelivat liiketalouden väyläopinnoissa. Viime syksynä alkaneisiin korkeakouluopintoihin valittiin yhteensä viisi merkonomiopiskelijaa motivaation ja opintomenestyksen perusteella.

Kuin yksi korkeakouluopiskelijoista

Väyläopinnot on suunnattu opiskelijalle, joka tekee toisen asteen tutkintoa, mutta ei ole vielä korkeakoulukelpoinen. Korkeakoulukelpoisuus saavutetaan vasta, kun toisen asteen tutkinto on suoritettu.

Väyläopinnoissa opiskellaan kuten korkeakoulussa: opiskelijat käyvät samoilla tunneilla ja suorittavat kursseja samaan tahtiin kuin korkeakouluopiskelijat. Myös vaatimustaso ja suoritusten arviointi ovat yhdenmukaiset kaikilla opiskelijoilla.

Salla ja Elisabeth suorittivat kolmannen vuoden merkonomiopintojen rinnalla Tampereen ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden liiketalouden koulutusohjelman kursseja. He kävivät tunneilla ja osallistuivat projekteihin sekä tentteihin muun ryhmän tahdissa. Vuoden aikana he suorittivat TAMKissa yhteensä 50 opintopistettä. Kahden eri tasoisen tutkinnon suorittaminen vaati ajoittain kovaa työtä ja aikataulujen yhteensovittamista.

─ Osasin odottaa, että opinnot vaikeutuvat korkeakoulussa ja että haastetta tulee enemmän. Tein kuitenkin parhaani, että pääsen jatkamaan toiselle vuosiluokalle. Merkonomiopinnot sujuivat siinä rinnalla normaaliin tahtiin, kertoo Salla.

Kuvassa Salla Kivipensas

Mahdollisuus väyläopintoihin usealta eri alalta

Väyläopinnot ovat valmiiksi suunniteltu paketti korkeakouluopinnoista, jossa opiskelija suorittaa alakohtaisesti joko noin puolen vuoden tai vuoden korkeakouluopinnot ammatillisten opintojensa aikana. Samalla opiskelija saa lyhennettyä tulevia korkeakouluopintojaan.

Väyläopintojen jälkeen opiskelija voi hakea korkeakouluun erillishaun kautta ilman pääsykoetta. Erillishaussa valitaan vaikuttavat suoritettujen opintopisteiden kokonaismäärä sekä opintomenestys.

Tredussa on tarjolla väyläopintoja mm. kone- ja tuotantotekniikassa, liiketoiminnassa, sosiaali- ja terveysalalla sekä metsäalalla.

─ Väyläopinnot vaativat enemmän, mutta ovat samalla sen arvoisia. Kannattaa osallistua niihin, jos vaan tuntuu, että jaksaa opiskella ja pärjää niissä. Kannattaa ottaa tilaisuus vastaan, jos sellainen tulee, kertovat Elisabeth ja Salla.

Repullinen eväitä tulevaisuuteen

Merkonomiopinnot antoivat kokonaiskuvan liiketoiminnasta ja opettivat käytännön työelämätaitoja. Koulutus tarjosi myös samanlaiset valmiudet korkeakouluopintoihin kuin lukion suorittaneilla.

Salla ja Elisabeth ovat kuitenkin jo askeleen edellä: heillä on vuoden kokemus korkeakouluopinnoista ja syksyllä luokassa istuvat tutut kurssikaverit, joiden kanssa he suorittivat tradenomiopintojen ensimmäisen vuoden.

─ Tredu antoi hyvät eväät jatko-opiskelumahdollisuuksiin ja oppeja, joita on nyt helppo syventää korkeakoulussa, päättää Salla.

Lue lisää väyläopinnoista: