AiRRhow Centre of excellence -projekti vei ilmailualan osaamista Namibiaan
Tredun blogi
Kuvateksti: Tredun ryhmä vierailemassa yliopistossa Windhoekissa. Yliopiston henkilökuntaa ja ehdokkaita ToT-ohjelmaan.
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä ilmailuosaamista Namibiassa AiRRhow Centre of Excellence -projektin kautta. Projekti on ollut merkittävä askel suomalaisen ilmailukoulutuksen viennissä ja kansainvälisessä yhteistyössä. Projekti on tarjonnut koulutusta ja tukea namibialaisille ilmailualan ammattilaisille, ja sen myötä on syntynyt uusia mahdollisuuksia ja yhteistyösuhteita.
Afrikan kasvava lentoliikenne kutsuu uutta ilmailuosaamista
Tampereen kaupunki päätti toukokuussa 2018, että se osallistuu AIRRhow – Pirkanmaan ilmailun koulutus- ja kehittämiskeskus -hankkeen selvitykseen yhdessä Pirkanmaan liiton ja Pirkkalan kunnan kanssa. Samana vuonna julkaistiin arvio, jonka mukaan Afrikan mantereella toteutuu kyseisenä vuonna 78,6 miljoonaa lentomatkustajaa, mutta vuonna 2035 lentomatkustajia olisi 303 miljoonaa. Vuonna 2017 koko Afrikassa arvioitiin olevan 6,8 miljoona ilmailutyöpaikkaa ja toimialan bruttokansantuote oli 72,5 miljardia USD. Arvioitiin, että 20 seuraavan vuoden aikana Afrikassa tulisi kouluttaa 24 000 uutta lentäjää, 23000 uutta lentokonemekaanikkoa, 28 000 lentoemäntää/stuerttia ja 5 000 lennonjohtajaa.
Näihin lukuihin peilaten pirkanmaalainen ilmailuosaaminen haluttiin valjastaa vientituotteeksi ja yhteenliittymä AiRRhow sai alkusysäyksensä. Vuoden 2019 toukokuussa pidettiin AiRRhow-kokous, johon osallistui viisitoista henkilöä edustaen laajasti ilmailualaa, kaupunkia, kuntaa ja oppilaitoksia. Tredua kokouksessa edustivat lentokoneasentajalinjan koulutuspäällikkö Juhani Anttila ja koulutusvientijohtaja Helena Koskinen.
Viennille saatiin tukea valtiolta
Keväällä 2022 Tredu haki Tampereen kaupungin nimissä Finnpartnership -liikekumppanuustukea, joka on suomalaisille yrityksille ja organisaatioille suunnattu tukimuoto. Se auttaa kehitysmaiden kanssa tehtävien kestävien liiketoimintaprojektien suunnittelussa, käynnistämisessä ja toteuttamisessa. Tampereen kaupungin hakemuksessa kohdemaaksi nimettiin Namibia.
Koska rahoitusmuoto on osa Suomen kehitysyhteistyötä ja rahoitusta, jonka tarkoituksena on tukea suomalaisyrityksiä ja järjestöjä löytämään ja kehittämään liiketoimintamahdollisuuksia kehittyvillä markkinoilla, määriteltiin Tredun tavoitteeksi tukea kahden suomalaisen yrityksen liiketoiminnan laajenemista Afrikan markkinoille.
Ilmailualan koulutusta Namibiaan
AiRRhow Centre of excellence –hankkeen tehtäviksi ja tavoitteiksi määritettiin: Tukea ilmailualan osaamiskeskittymän ja siihen liittyvän ammatillisen koulutuksen kehittämistä Namibiaan, tavoitteina rakentaa viranomaishyväksytty lentokonehuoltokoulutus ja koulutusorganisaatio, sekä kouluttaa lentokonehuoltokouluttajia. Tredussa tavoitteeksi asetettiin, että hanke parantaisi lentokoneasentajakoulutuksen mahdollisuuksia osallistua koulutusvientiin. Samalla myös henkilöstön kansainvälinen osaaminen kehittyisi ja lentokoneasentajakoulutukselle tulisi uusia yhteistyötahoja EU:n ulkopuolelle.
Ulkoministeriö antoi projektille myönteisen rahoituspäätöksen 1.8.2022 ja kokonaisbudjetiksi määritettiin 381 329 euroa, josta tuen osuus 324 130 euroa ja omarahoitusosuus 57 199 euroa. Projekti määritettiin toteutettavaksi Tampereen seudun ammattiopistossa ajalla 21.9.2022 – 31.7.2024.
Tredu tarjosi koulutusta, opetusmateriaaleja, etä- ja lähiopetusta
Tredun lentokoneasennuksen henkilöstöä osallistui projektiin kahdeksan vapaaehtoisia henkilöä, pääosa opettajia. Koulutimme kahden vuoden ajan namibialaisia kouluttajia sekä Suomessa, että Namibiassa. Kouluttajakoulutus sai nimen ToT, Trainer of Trainee ja kahden viikon jaksot toteutettiin Pirkkalassa keväällä 2023 ja keväällä 2024. Perehdytimme namibialaisia tulevia kouluttajia eurooppalaisiin ilmailumääräyksiin sekä valmistelimme suuren määrän opetusmateriaalia, jonka luovutimme heidän käyttöönsä. Lisäksi opetimme helmi-toukokuun 2024 välisenä aikana neljä EASA-moduulia (matematiikka, fysiikka, elektroniikka ja human factors) afrikkalaisille lentokoneasentajaoppilaille.
Oppilaita oli kolmetoista, iältään 18–23 vuotta ja he olivat yhtä lukuun ottamatta namibialaisia. Annoimme Opetusta kaikkiaan n 120 tuntia, josta n. 70 % toteutettiin Teamsin välityksellä etäopetuksena ja loput kahden viikon mittaisena lähiopetuksena Signa Aviationin tiloissa Windhoekissa Namibiassa. Lähiopetuksen päätteeksi moduuleista pidettiin EASA-kokeet ja läpäisijät saivat EASAn mukaisen Part-todistuksen.
Näillä toimilla pyrimme varmistamaan, että namibialaiset saivat koulutuksen itsenäisesti jatkumaan, kun projekti päättyi kesällä 2024.
Trainer of Trainee -koulutuksen koulutusjaksot toteutettiin Pirkkalassa vuosina 2023 ja 2024. Lehtori Juha-Pekka Saviahde opettaa elektroniikkaa ”kädestä pitäen”.
Suomalainen koulutusosaaminen kirkastui
Projektin monista haasteita huolimatta, voin sanoa AiRRhow hankkeen olleen Tredun ja Tampereen kaupungin näkökulmasta opettavainen, joskin myös työllistävä. Positiivisia asioita, jota ei voi mitata rahalla eikä mittareilla, on ymmärrys erinomaisesta suomalaisesta koulutusosaamisesta ja rohkeus markkinoida omaa osaamistamme myös kansainvälisesti. Projektihenkilöstön kielitaito ja uskallus kommunikoida englannin kielellä on parantunut. Tästä on merkittävä hyöty Tredun lentotekniikan koulutukselle, kun tulevaisuudessa aloitamme myös englanninkielisen koulutuksen Suomessa.
AiRRhow:n Center of excellence Namibiassa on vasta aluillaan ja on liian aikaista arvioida, onko se menestyksekäs ja kuinka suureksi ilmailun kouluttajaksi se aikanaan kasvaa. Suomalaisella osaamisella on kuitenkin tunnustettu ja tunnistettu tilaus Afrikassa ja Tredu uskoo yhteistyön jatkuvan, vaikka tämä projekti tulee nyt päätökseen.
Marraskuussa 2023 osaamiskeskuksen rakennustyöt alkoivat Windhoekissa Namibiassa.
Kiitos kaikille projektiin osallistuneille ja sitä tukeneille henkilöille!