Aurinkosähköjärjestelmäasennuksille oppimisympäristö ja opetusmateriaaleja

Tredun blogi

Kaikki artikkelit

Auriski-projekti on Tredun, Samkin, Tamkin ja Sataedun yhteistyöhanke, joka keskittyy aurinkosähköjärjestelmien asennusten riskikartoitukseen. Projektissa pyritään parantamaan pienkohteiden aurinkosähköjärjestelmien asennusten turvallisuutta sekä varmistamaan niiden standardinmukaisuus. Projektin tuloksena syntyy opetus- ja ohjemateriaalia aurinkosähköjärjestelmistä ja suunnitteilla on myös aurinkosähköasennusten oppimisympäristö Tredulle.

Opetusmateriaalien tuottamista Tredun opiskelijoiden kanssa

Tutkimushanke on ollut käynnissä vuoden 2024 alusta ja sen aikana on käyty kuudessakymmenessä kohteessa Pirkanmaalla ja Satakunnassa kartoittamassa asennusten laatua ja mittauksia. Nyt projekti on edennyt kartoitustyöstä datan analysointiin ja tulosten selvittämiseen. Projektissa työskentelevillä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun lehtoreilla Jouni Enqvistillä ja Sakari Rönköllä on työn alla opetusmateriaalin valmistaminen. Projektin tuloksena syntyy kattavasti opetusmateriaalia, jota voidaan hyödyntää muun muassa aurinkosähköjärjestelmien opetuksessa sekä sähköurakoitsijoiden ohjeistuksissa. Lisäksi tekeillä on ohjeistuksia helpottamaan yksityishenkilöiden aurinkosähköjärjestelmien hankintaa.

Opetusmateriaali koostuu Tredun mediaopiskelijoiden tuottamista videoista. Opiskelijat kuvaavat ja editoivat videot ja saavat samalla suoritettua näyttötyönsä. Tredun näkökulmasta Enqvist ja Rönkkö kertovat opettajakunnan oppineen paljon uutta, mikä on uusien opetusmateriaalien lisäksi opetuksen laatua parantava tekijä.

Tredulle aurinkosähköjärjestelmien oppimisympäristö

Projektin avulla Tampereen seudun ammattiopisto Tredulle luodaan myös aurinkosähköjärjestelmäasennusten oppimisympäristö. Sähkö- ja automaatioalan perustutkintoon kuuluvaa tutkinnon osaa Aurinkosähköjärjestelmäasennukset ovat oppimisympäristön puuttumisen vuoksi voineet tähän asti suorittaa ainoastaan Tredun oppisopimusopiskelijat työpaikoillaan.

Kevään 2025 aikana valmistuva oppimisympäristö mahdollistaa aurinkosähköjärjestelmäasennuksien opinnot myös muille tutkinto-opiskelijoille. Enqvist kertoo tavoitteena olevan, että valmistuvaa oppimisympäristöä voidaan hyödyntää yhteistyössä TAMKin kanssa niin, että myös TAMKin opiskelijat hyötyvät oppimisympäristöstä ja voivat tehdä harjoituksia siellä.

Tiedon ja koulutuksen avulla käyttöturvallisuutta

Projektin yhtenä tärkeimpinä vaikutuksina Enqvist ja Rönkkö näkevät avoimen tiedon lisäämisen niin alan ammattilaisten kuin tavallisten kuluttajienkin joukossa. Projekti on kerännyt lehtijulkaisujen (Yle ja Talotekniikka) myötä näkyvyyttä, jonka avulla on voitu nostaa esiin aurinkosähköasennusten riskitekijöitä. Kartoitusprosessia muistellessaan Rönkkö toteaa, että suurimmassa osassa kohteista aurinkosähköasennukset oli tehty turvallisesti, mutta käyttötarkastuksissa ja niiden dokumentoinneissa oli puutteita, jolloin ei voida varmistaa, onko aurinkopaneelit asennettu oikein. Projektissa toimiva Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori Juho Ylipaino kertoo Ylelle, että vakavaksi lueteltavia virheitä havaittiin neljässä kohteessa.

Yhteiskunnallisesti aurinkosähköasennukset ovat ajankohtaisia ja yleistyviä niiden tarjotessa ympäristöystävällisempää ja edullisempaa sähköä. Tästä syystä niihin liittyvien riskien kartoitus sekä ennaltaehkäiseminen tietoa ja koulutusta tarjoamalla on tärkeää. Projektin myötä Tredulla on osallistuttu merkittävään kehittämistyöhön, jonka tuloksena syntyneitä oppimateriaaleja voidaan tulevaisuudessa jalkauttaa myös muihin oppilaitoksiin sekä työelämään.

Projektin päätoteuttaja on Satakunnan ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Tredu, TAMK ja Sataedu. Rahoittajina toimivat Palosuojelurahasto ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK.

Lisätiedot

Koulutuspäällikkö

Vesa Helminen