Kohtaamisia ja kokeiluja – Pidetään yhtä -projektin ensimmäiset askeleet

Valkoisella pöydällä eri värisiä post it-lappuja.

Tredun blogi

Kaikki artikkelit

Pidetään yhtä -projektin ensimmäinen kevät sisälsi tulevan suunnittelua, ahkeraa tiimityöskentelyä ja tiedon keräämistä. Vaan ehdittiinpä laittaa alulle myös muutama pilotti ja mikä tärkeintä, kiertää Tredun kampuksilla kuuntelemassa opiskelijoiden ajatuksia.

Kevään kuluessa huomasimme, että meillehän on muodostunut varsin upea 15 käsiparin tiimi. Meitä on eri kampuksilta, aloilta ja erilaisista rooleista. Osalle projektityö on lähes kokopäiväistä ja osa on mukana pienemmällä tuntimäärällä. Jokaisella on mielessään opiskelijat ja aito halu toimia heidän parhaakseen. Tiimiläisiä yhdistää myös into kehittää ja uskallus kokeilla.

Valkoisella pöydällä eri värisiä post it-lappuja.

Kiersimme opiskelijapalautefoorumeissa, joissa opiskelijat vastasivat ohjattuun kyselyyn HOKSiin, tukeen ja hyvinvointiin liittyen. Kuva Santalahdentien kampuksen opiskelijapalautefoorumista.

Yksi käynnistyneistä piloteistamme liittyy Annie Advisor -tukibottiin. Tukibotti kartoittaa opiskelijan tuen tarvetta tekstiviestillä ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin. Keväällä Annieta pilotoitiin muutaman alan opiskelijoiden työelämäjaksolla ja testausta jatketaan syksyllä.

Testaamme tulevana syksynä myös muita matalan kynnyksen tukipalveluita. Opiskelijoiden oma puhelinlinja on yksi uusi ja mielenkiintoinen avaus. Linjalla päivystää ma-to klo 16-18 yksi ammattilainen kerrallaan: vapaaehtoiseksi ilmoittautunut erityisopettaja, opinto-ohjaaja tai OMA-opettaja. Opiskelija voi keskustella tai viestitellä aikuisen kanssa sekä opiskeluun että muuhun elämään liittyvistä asioista.

Lähdemme kokeilemaan myös Mitä Kuuluu? -palvelua, jossa opiskelija voi hakea apua Tuudosta löytyvän lomakkeen kautta yhden luukun periaatteella. Tukipyyntö välittyy automaattisesti oikean henkilön sähköpostiin eikä opiskelijan tarvitse etukäteen tietää, keneen häneen kuuluisi olla yhteydessä.

Pidetään yhtä -projektin tavoitteena on, että opiskelijat saisivat tarvitsemaansa tukea oikeaan aikaan. Joskus paras keino tavoittaa voi olla tukibotti, puhelinlinja tai Tuudosta löytyvä lomake. Joskus taas kasvokkainen kohtaaminen toimii parhaiten. Tästä syystä aiomme pilotoida myös erilaisia walk in -tyylisiä palveluita eri kampuksilla. Ylöjärven Pallotiellä toimeen tartuttiin jo keväällä ja testaus on hyvin päässyt alkuun.

HOKS-ohjausta lähdemme kehittämään pilotoimalla ”pariOMA-opettajamallia”. Siinä useamman ryhmän OMA-opettajilta on siirretty tunteja keskitetylle OMA-opettajalle. Keskitetyn opettajan tehtävänä on ensikertaisen HOKSin laatiminen, opiskelijoiden poissaolojen seuranta ja yhteydenpito heihin. Hän myös pitää huolta ryhmäytymisestä.

Syksyllä on luvassa myös OPVA-haltuun hankkeen tulosten kiinnittämistä Treduun tulevat lakimuutokset huomioiden. Tähän liittyen henkilöstöä valmennetaan toteuttamaan OPVA-opintoja.

Henkilöstön osaamista kasvatamme myös koulutuksilla mielen hyvinvoinnin tukemisesta, pedagogisesta hyvinvoinnista ja opiskelijoiden stressi- ja motivaatioprofiilien tunnistamisesta. Lisäksi järjestämme ”Kuormitus hallintaan” -työpajoja opiskelijoille. Opiskelijoiden lähimmäisiäkään ei ole unohdettu, sillä tarjoamme kotiväeniltoihin koulutusta mielen hyvinvoinnin ja oppimisen tukemiseksi.

Pidetään yhtä -projekti on lähtenyt lupaavasti käyntiin ja kevät oli toimintaa täynnä. Odotamme innolla syksyn suunnitelmien toteuttamista hyvällä porukalla, yhteistyössä opiskelijoiden kanssa.