Takaisin
Käärö

Mitä opiskelisin Tredussa?

Tredussa on mahdollista suorittaa 29 eri perustutkintoa, 21 ammattitutkintoa ja 11 erikoisammattitutkintoa. Lisäksi voit suorittaa osatutkintoja, lyhytkursseja ja korttikoulutuksia. Tässä osiossa pääset tutustumaan Tredussa tarjolla oleviin opiskelumahdollisuuksiin ja tutkintoihin sekä miten voit jo ennen opintoihin hakeutumista tutustua aloihin, toimipisteisiin ja opiskeluun Tredussa.

Minulla ei ole aiempaa ammatillista koulutusta tai alan osaamista

Perustutkinnossa hakijalta ei vaadita alan aiempaa osaamista. Perustutkinnosa hankitaan perusvalmiudet alan eri tehtäviin. Ilman aiempia opintoja koulutus kestää noin kolme vuotta. Ammatillisten opintojen lisäksi tutkintoon sisältyy myös yhteisiä opintoja kuten matematiikkaa, äidinkieltä ja kestävää kehitystä. Jos sinulla on aiempia peruskoulun jälkeisiä opintoja, tunnistetaan osaamisesi ja siten opintoaika voi lyhentyä.

Minulla on jo alan koulutusta ja/tai työkokemusta

Jos sinulla on jo alan peruskoulutus ja/tai työelämästä hankittua osaamista, hakeudu ammattitutkintoon tai erikoisammattitutkintoon. Ammattitutkinto on tarkoitettu sinulle kun haluat syentää alan osaamista Erikoisammattitutkintoon voit hakeutua, kun sinulla on kertynyt alan osaamista jo enemmän – yleensä toivotaan noin viiden vuoden alan työkokemusta. Erikoisammattitutkinnossa syvennät tai laajennat alan osaamista aiempaa pidemmälle.

Opiskelenko koko tutkinnon vai osatutkinnon?

Voit opiskella ja suorittaa valitsemasi alan koko perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon. Tai sitten voit opiskella yhden tai useamman tutkinnon osan suorittamastasi tutkinnosta. Joillakin aloilla on mahdollista työllistyä jo tutkinnon osan suorittamisen jälkeen. Osatutkinto voi olla myös hyvä täydennys jo aiemmin suorittettuihin opintoihisi.

Oppisopimuksella voit opiskella Tredussa lähes kaikkia niitä ammatillisia tutkintoja, joita Suomessa voi opiskella. Myös tutkinnon osien suorittaminen onnistuu oppisopimuksella. Oppisopimusta varten tarvitset työpaikan ja solmit määräaikaisen työsuhteen, jona aikana pystyt opettelemaan kyseisen tutkinnon tai tutkinnon osan asioita käytännön työtehtävissä.

Jos olet työtön työnhakija tai työttömyysuhan alainen, voit hakea työvoimakoulutukseen. Työvoimakoulutus tähtää yleensä tutkinnon tai osatutkinnon suorittamiseen. Löydät Tredun työvoimakoulutukset sekä Tredun nettisivuilta että TE-palveluiden sivuilta.

Tutustu Treduun ennen opintoihin hakeutumista

Treduun pääset tutustumaan erilaisissa infoissa ja tapahtumissa, joissa saat tietoa eri aloista ja koulutusmahdollisuuksista.

Tredun Digi-, Palvelu- tai Tekniikan Duunipajassa voit käydä muutaman kuukauden ajan kokeilemassa, miltä alan työt ja opiskelu tuntuu. Käytännön kokeilun kautta suunnitelmasi voivat selkiytyä.

Voit tutustua Treduun ja Tredun aloihin myös videoiden kautta. Löydät videoita Tredun Youtube-kanavalle koottuina soittolistoina. Tässä on valmiiksi koottu lista Tredun YouTubesta löytyvistä perustutkintojen esittelyvideoista (pdf).