Takaisin
Hakuikoni

Miten haen opiskelemaan?

Ammatillisiin opintoihin voi nykyään hakeutua eri reittejä ja joustavasti. Tässä osiossa kerromme eri tavoista hakea Treduun ammatillisiin opintoihin ja saat käytännön neuvoja koulutushakuun.

Ammatilliseen koulutukseen voit hakea yhteishaun tai jatkuvan haun kautta

Yhteishaku on tarkoitettu pääasiassa peruskoulun päättäneille ja ilman tutkintoa oleville.

Jatkuvan haun kautta hakeudut, jos olet jo suorittanut ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon. Jatkuvassa haussa on tarjolla perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintojen lisäksi myös koulutuksia, joissa voit suorittaa osatutkinnon. Jatkuva haku on Tredussa jaettu noin kuukauden mittaisiin hakujaksoihin. Jokaisella hakujaksolla on haussa eri koulutuksia riippuen muun muassa siitä, millä aloilla sillä hetkellä on Tredussa vapaita opiskelupaikkoja. Hakujaksojen ajat löydät täältä.

Jos haluat suorittaa aiemmin keskeytyneet ammatilliset opinnot loppuun tai siirryt toisesta oppilaitoksesta jatkamaan saman alan opintoja Treduun hakeudut jatkaviin ryhmin.

TreduNavi hakupalvelusta saat apua kaikissa hakeutumiseen liittyvissä asioissa.

  • Voit keskustella opinto-ohjaajan kanssa opiskeluvaihtoehdoistasi.
  • Saat apua koulutukseen hakeutumisessa ja hakemuksen tekemisessä.

TreduNavi hakupalvelu auttaa sinua ilman ajanvarausta puhelimitse, chatissa ja sähköpostitse. Voit varata sähköisestä kalenterista ajan henkilökohtaiseen keskusteluun hakupalvelujen opinto-ohjaajan kanssa.

Oletko kiinnostunut ammatillisista opinnoista oppisopimuksella?

Oppisopimuksella voit opiskella ammatillisia perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja tai niiden osia. Voit suorittaa kesken jääneet ammatilliset opinnot loppuun, kehittää osaamista omassa työssäsi tai siirtyessäsi uusiin työtehtäviin. Voit myös yrittäjänä opiskella omaa ammattialaa, yrittäjyysosaamista tai liiketoimintaa vahvistavia koulutuksia oppisopimuksella.

Oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan joustavasti. Ennen koulutukseen hakeutumista sinulla tulee olla koulutukseen sopiva työpaikka. Oppisopimuskoulutuksessa suurin osa oppimisesta tapahtuu työpaikalla käytännön työtehtävissä.Työpaikalla tapahtuvaa oppimista tukee oppilaitoksen tarjoama tietopuolinen koulutus.

Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta ja siihen hakeutumisesta.

Työvoimakoulutukseen hakeudutaan TE-palveluiden kautta

Työvoimakoulutukseen hakeudut TE-palveluiden kautta. Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille työnhakijoille. Tredu tarjoaa työvoimakoulutusta sekä ryhmämuotoisena että yksilöllisellä koulutusmallilla. Yksilöllinen työvoimakoulutus räätälöidään jokaiselle opiskelijalle erikseen. Sen aikana on mahdollista suorittaa ammatillisen tukinnon osa tai osia. Yksilöllisellä mallilla opintojen tulee suuntautua hyvin työllistävälle alalle ja opintojen kesto on enintään 1,5 vuotta. Yksilöllisestä työvoimakoulutuksesta ja siihen hakeutumisesta kannattaa kysyä lisätietoja työllisyyspalveluista OMA-valmentajalta tai TE-palveluiden asiantuntijalta.

TE-palveluiden sivuilta voit hakea Tredun työvoimakoulutuksiin. Tredun työvoimakoulutuksista löydät lisätietoa myös Tredun omilta sivuilta koulutushausta.

Kuinka käytät Tredun koulutushakua?

Tredun koulutushausta voit etsiä koulutuksia erilaisilla hakukriteereillä, kuten esimerkiksi eri alojen tarjonta, eri paikkakuntien koulutukset sekä tarjolla olevat osatutkinnot ja lyhytkurssit tai työvoimakoulutukset. Koulutushausta voit etsiä tällä hetkellä haussa olevat koulutukset tai kaikki muut koulutukset, kuten jo päättyneet haut tai joitakin myöhemmin hakuun tulevia koulutuksia.

Jos valitset koulutushausta kaikki tietyn alan koulutukset, saatat saada samasta opinnosta useita tuloksia:

  • eri paikkakuntien toteutukset
  • oppisopimuksella suoritettava koulutus, jatkuvan haun koulutus ja yhteishaussa oleva koulutus
  • eri pohjakoulutusvaatimuksilla olevat koulutukset (tämä voi vaikuttaa opintojen kestoon).

Klikkaamalla koulutuksen hakuilmoitusta näet lisätietoja: mitä koulutus sisältää, milloin se alkaa, missä se toteutetaan sekä kenelle koulutus sopii. Lisäksi löydät yhteystiedot, joista voit kysyä lisätietoja. Hakuilmoitus opastaa sinut myös hakemuslomakkeeseen.

Kun löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon ja päätät hakea koulutukseen, kannattaa hakemus täyttää huolellisesti. Perustele miksi sinua kiinnostaa juuri kyseinen koulutus ja miksi sinä olisit sopiva kyseiselle alalle. Kannattaa tuoda esiin se, että tiedät mihin olet hakemassa: millainen ala on, millaisia työtehtäviä siihen kuuluu jne.

Miten haku etenee?

Hakemuksen lisäksi voi opiskelijavalintaan liittyä erilaista arviointia, kuten kielitaidon, alalle soveltuvuuden, terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyen. Usein osana valintaprosessia tehdään haastattelu, johon kannattaa valmistautua. Mieti, miksi haluat opiskelemaan juuri tähän tutkintoon ja mitkä ovat sinun vahvuutesi peilaten hakemaasi alaan ja koulutukseen. Tutustu myös tutkinnon sisältöön ja ammatteihin, joihin tutkintoon valmistuttua työllistyt. Näin tiedät mihin olet hakeutumassa.

Lue lisää opiskelijavalinnoista jatkuvassa haussa täältä.