Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Ryhmäkuva, jossa opiskelijoita ja lapsia

Lastenohjaaja

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto

Lastenohjaajan työ on kasvatusta, hoitoa ja opettamista. Lastenohjaaja työskentelee kasvatus- ja ohjaustehtävissä ja huolehtii lapsen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Hän kohtaa työssään eri-ikäisiä lapsia ja toimii yhteistyössä huoltajien kanssa.

Lastenohjaaja työskentelee esimerkiksi varhaiskasvatuksen lastenhoitajana päiväkodissa, avoimessa varhaiskasvatuksessa tai ohjaa lapsia ja ryhmiä kerhoissa, leireillä, vapaa-ajantoiminnassa tai leikkitoiminnassa. Lastenhoitaja suunnittelee, toteuttaa ja arvioi oman työtehtävänsä mukaisesti varhaiskasvatuksen pedagogista toimintaa osana varhaiskasvatustiimiä.

Lastenohjaajan työssä on mahdollista hyödyntää monipuolisesti omia taitoja ja luovaa ilmaisua. Esimerkiksi musiikki, liikunta, kuvallinen ilmaisu, askartelu ja leikki ovat keskeisiä toimintoja lasten kanssa työskennellessä. Lastenohjaajan ammatti soveltuu henkilöille, jotka pitävät tavoitteellisesta ja toiminnallisesta työskentelystä varhaiskasvatusikäisten lasten ja perheiden kanssa. Lastenohjaajan ammatissa tarvitaan oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta ja yhteistyötaitoja. Muita tärkeitä lastenohjaajan ominaisuuksia ovat:

  • erilaisuuden kunnioittaminen ja empatiataidot
  • ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot
  • luovuus ja ongelmanratkaisutaidot
  • kannustava ja positiivinen elämänasenne

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnossa keskeistä osaamista ovat ihmisten kohtaaminen, eri-ikäisten kasvatus ja ohjaaminen. Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon suorittamalla saa ohjauksen, kasvatuksen ja kommunikoinnin tehtävissä tarvittavaa monipuolista osaamista.

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto (180 osp) muodostuu kolmesta osaamisalasta. Tredussa on mahdollista suorittaa seuraavat osaamisalat:

  • Nuoriso- ja yhteisöohjauksen osaamisala, tutkintonimike nuoriso- ja yhteisöohjaaja
  • Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala, tutkintonimike lastenohjaaja