Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Joukko nuoria opiskelijoita istuu säkkituoleilla juttelemassa ja opiskelemassa

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja hallitsee erilaisten asiakasryhmien, kuten kouluikäisten, nuorten, erityisryhmien, aikuisten tai ikäihmisten ohjaamisen ja osallistamisen. Hän työskentelee esimerkiksi kuntien nuorisotyössä, erilaisissa järjestöissä ja projekteissa, kouluissa ja oppilaitoksissa, lastensuojelussa, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnassa, vapaa-ajan yrityksissä sekä ikääntyvien että erityisryhmien parissa.

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja käyttää työssään monipuolisia ohjausmenetelmiä, kuten ilmaisun, liikkumisen, luonto- ja elämystoiminnan sekä media- ja digitaitojen ohjaamista niin yksilön, ryhmän kuin yhteisönkin kanssa. Hän suunnittelee, järjestää ja ohjaa eri-ikäisten ihmisten tapahtumia ja toimintaa. Nuoriso- ja yhteisöohjaajan työ on eri ikäisten ohjaus-, opastus- ja kasvatustyötä, jonka painopisteenä on ohjattavien hyvinvoinnin ja osallisuuden lisääminen, yhteisöllisyyden edistäminen ja moninaisuutta ymmärtävän ilmapiirin luominen.

Nuoriso- ja yhteisöohjaajan työtä kuvaa suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus, menetelmäosaaminen sekä ohjattavien hyvinvoinnin edistäminen. Muita tärkeitä nuoriso- ja yhteisöohjaajan ominaisuuksia ovat:

  • moninaisuuden kunnioittaminen
  • toimiminen ammattieettisesti
  • vuorovaikutus- Ja ihmissuhdetaidot
  • tiimi- ja ryhmätyötaidot
  • itsenäisen työskentelyn taidot
  • ongelmanratkaisutaito ja kyky soveltaa tietoa käytännössä

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnossa keskeistä osaamista ovat ihmisten kohtaaminen, eri-ikäisten kasvatus ja ohjaaminen. Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon suorittamalla saa ohjauksen, kasvatuksen ja kommunikoinnin tehtävissä tarvittavaa monipuolista osaamista.

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto (180 osp) muodostuu kolmesta osaamisalasta. Tredussa on mahdollista suorittaa seuraavat osaamisalat:

  • Nuoriso- ja yhteisöohjauksen osaamisala, tutkintonimike nuoriso- ja yhteisöohjaaja
  • Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala, tutkintonimike lastenohjaaja