Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Sähköasentaja -työvoimakoulutus

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Nykyaikaisessa yhteiskunnassa kaikki toimii sähköllä. Sähköä tuotetaan voimalaitoksilla. Sieltä se toimitetaan kuluttajille monen portaan kautta. Sähköasentaja on mukana kaikissa tuon ketjun toiminnoissa. Sähköasentajaa tarvitaan aina, kun jotakin uutta rakennetaan tai korjataan. Rakennuksissa sähköasentaja asentaa esim. valaistus- ja lämmitysjärjestelmiä. Tietoverkkojen ja hälytysjärjestelmien asentaminen kuuluu myös sähköasentajalle. Teollisuudessa sähköasentaja tekee koneiden sähkö- ja laiteasennuksia sekä huoltoja.

Sähköalan ammattilainen on tarkka, ripeä ja huolellinen. Sähköasentajan työssä tarvitset loogista päättelyä ja ongelmanratkaisutaitoja. Tarvitset työssä myös vähintään B-ajokortin. Lisäksi sähköasentajana toimit aina yhteistyössä muiden työpaikalla toimivien henkilöiden kanssa.

Sähköasentajien työpaikat ovat energialaitoksissa, sähköalan urakointiliikkeissä uudis- ja korjausrakennustyömailla, teollisuudessa laitteiden asentamisen ja huollon parissa sekä huolto- ja tukkuliikkeissä myynti- ja neuvontatehtävissä. Alalla toimiminen edellyttää sinulta hyvää terveyttä ja fyysistä kuntoa. Värisokeus, korkean paikan kammo tai pölyallergia voi vaikeuttaa alalle työllistymistä. Asentaja joutuu toisinaan työskentelemään hankalissa työasennoissa ja työtä tehdään myös metelissä, pölyssä, kuumassa tai kylmässä sekä joskus myös huonossa valaistuksessa.

Koulutuksen tavoitteena on suorittaa sähkö- ja automaatioalan perustutkinto ja työllistyä sähköalalle rakentamisen tai teollisuuden tehtäviin. Koulutuksessa painotetaan sähköturvallisuutta.

Tutkinnon perusteisiin voit tutustua tarkemmin alla olevan linkin kautta.


Koulutuksen sisältö
Sisältö muodostuu opetushallituksen määrittelemien tutkinnon perusteiden mukaan:
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, sähköasentaja, 180 osaamispistettä (osp).

1. Ammatilliset tutkinnon osat, yhteensä 145 osp.
- Pakolliset tutkinnon osat ovat sähkö- ja automaatioalalla toimiminen ja pien- ja pienoisjännitesähköasennukset.

- Valinnaisista suoritettavat tutkinnon osat ovat rakennusautomaatioasennukset ja sähkökäyttöjen asennukset.

2. Yhteiset tutkinnot osat, 35 osp, ovat
- viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen,
- matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja
- yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Tutkintoon sisältyy työpaikalla järjestettävää koulutusta.