Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Neljä elintarvikealan opiskelijaa valmistavat pullia

Tule elintarvikealalle - opiskele leipomo- ja konditoria-alan perustaitoja

Osatutkinto, elintarvikealan perustutkinto

Tiesitkö, että leipomoalalla on pulaa osaavista tekijöistä?

Sinulle,
jota kiinnostaa työskentely leipomoalan yrityksessä. Omaat sorminäppäryyttä, tarkkuutta ja hyvää muototajua sekä viihdyt asiakaspalvelutehtävissä. Voit olla jo alan osaaja tai lähialalta ja haluat päivittää tai syventää olemassaolevaa osaamistasi. Voit olla alalla uusi, kenties alan vaihtaja tai haluat suorittaa aiemmin kesken jääneet opintosi loppuun.

Leipomoalan osaajalle työpaikka voi löytyä leipomosta, konditoriasta, myymälän paistopisteestä, pitopalveluyrityksestä suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteestä tai vaikkapa pienestä makeisyrityksestä.

Leipomo- ja konditoria-alalla työskentelevä valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita. Hän osaa käyttää työssään erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida puhtaanapidon, hygienian sekä kestävän kehityksen. Työhön kuuluu myös leipomo- ja konditoriatuotteiden
suunnittelua ja raaka-aineiden käsittelyä, erilaisten valmistustekniikoiden käyttämistä sekä sesongin mukaisten leivonnaisten valmistusta.

Koulutuksen tavoitteena on suorittaa osatutkinto elintarvikealan perustutkinnosta, mutta koulutuksen aikana voidaan arvioida mahdollisuuksiasi suorittaa koko tutkinto, jolloin valmistut leipuri-kondiittoriksi.

Voit valita henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaasi alla olevia tutkinnon osia tavoitteidesi ja mielenkiintosi perusteella (osatutkinto):

Elintarviketuotannossa toimiminen 35 osp
Opiskelija oppii toimimaan elintarvikealan yrityksen perustehtävissä, esimerkiksi ennakoivissa työtehtävissä raaka-aineiden vastaanotossa, esikäsittelyssä, tuotteen valmistuksessa, pakkaamisessa tai varastotoiminnoissa. Opiskelija oppii noudattamaan omavalvontaa ja hygieniaa sekä suorittaa hygieniapassitestin.
(Alalla uusi opiskelee aina Elintarviketuotannossa toimiminen –pakollisen tutkinnon osan 35 osp.)

Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito 20 osp
Opiskelija oppii ohjaamaan ja pitämään käynnissä leipomoalan tuotantoprosessia. Opiskelija oppii ohjaamaan ja pitämään käynnissä leipomoalan koneita, laitteita ja linjastoja (esim. taikinakone, laminointilinja, pitkärullaaja, muotoilulinjasto, nauha- ja kartioriivari, leporata, rasvakeitin, uuni, jäähdytysrata ja pakkauslinjasto).

Ruokaleipätuotteiden valmistus 20 osp
Opiskelija oppii valmistamaan ruokaleipätuotteita seuraavista tuoteryhmistä: 1) sämpylät, 2) patongit, 3) rieskat, 4) vaaleat ruokaleivät ja 5) ruisleivät suoraleivonnalla, kylmäleivonnalla ja pakasteleivonnalla.

Kahvileipätuotteiden valmistus 20 osp
Opiskelija oppii valmistamaan kahvileipätuotteita seuraavista tuoteryhmistä: 1) pikkupullat, 2) letitetyt pullatuotteet, 3) isot täytteelliset pullatuotteet, 4) uppopaistotuotteet, 5) wienertuotteet ja 6) sesonkituotteet suoraleivontaa, kylmäleivontaa ja pakasteleivontaa käyttäen.

Konditoriatuotteiden valmistus 20 osp
Opiskelija oppii valmistamaan konditoriatuotteita seuraavista tuoteryhmistä: 1) pikkuleivät, 2) muffinssit ja kahvikakut, 3) kääretortut ja 4) makeat piirakat. Lisäksi opiskelija oppii valmistamaan konditoriatuotteita seuraavista tuoteryhmistä: 1) muropohjaiset leivokset, 2) lehti- ja voitaikinaleivokset, 3) tuulihatut, 4) marenkituotteet, 5) täyte- ja hyydykekakut, 6) jälkiruokatuotteet ja 7) suklaa- ja sokerityöt. Opiskelija oppii käyttämään konditoriatuotteiden valmistuksessa seuraavia menetelmiä; sekoittaminen, vaahdottaminen, vatkaaminen, paahtaminen, kaulinta ja yhdistelmätekniikka.

Koulutuksen aikana suoritetaan työturvallisuuskortti (8h/pv), tulityökortti (8h/pv), opiskellaan ensiavun perustaidot (16h/2pv) sekä suoritetaan hygieniapassitesti.