Millaista opiskelu on Tredussa ja mitä vaihtoehtoja opintoihin hakeutumiseen ja opiskeluun Tredu tarjoaa?
Tältä sivulta löydät opinto-ohjaajille ja huoltajille koottua ajankohtaista tietoa ja tarpeellisia linkkejä.
Hakeutumisen infokirje perusopetukselle
Kirjeestä löydät mm. Treduun hakeutumiseen liittyviä tärppejä ja ajankohtaista tietoa Tredun palveluista. Kirje ilmestyy 2-3 kertaa vuodessa. Kirje on suunnattu erityisesti perusopetuksen oppilaanohjaajille.
Haluatko uutiset aina tuoreeltaan? Siirry tilaamaan uutiskirje verkkopalveluumme klikkaamalla tästä.
Huomio sähkö- ja automaatioalalle hakemisesta
Painetussa yhteishakuoppaassa 2025 sivulla 40 sähkö- ja automaatioasentajan perustutkinnon kohdalla lukee: ”Haku jatkuvassa haussa Opintopolussa sähkö- ja automaatioalan perustutkintoon. Hakuaika on 17.2.-19.3.2025”. Tästä kohdasta puuttuu selittävä tähti: vain kone- ja sähköasentajan osaamisalalle haetaan jatkuvassa haussa, muuten sähkö- ja automaatioalan perustutkintoon haetaan normaalisti yhteishaussa.
Yhteistyössä järjestettävät tutustumiset
Tredussa järjestetään paljon tutustumisia ja tapahtumia 8.- ja 9.-luokkalaisille, muille tutustujille ja huoltajille yhteistyössä perusopetuksen, lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja muiden toimijoiden kanssa. Kevään 2025 aikataulu tässä:
Nokian avoimet ovet 18.1.2025
Parkanon jatko-opintoilta 15.1.2025
Ylöjärvi (Pallotie) Tredu tutuksi -ilta (avoimet ovet) 28.1.2025 klo 17-18
Lempäälän Tredu tutuksi -ilta 30.1.2025 klo 16.30-18.30, Virta-kampus
Monikielinen jatko-opintoilta 9.-luokkalaisten huoltajille tammikuu 2025 Etelä-Hervannan koulu
Tredun tutkinnot ja koulutukset
Klikkaa eri tutkintotasojen tai koulutusten sivuille tutustumaan Tredun tarjontaan.
Tervetuloa tutustumaan Treduun
Tutustu perustutkintoihin videoilla
Perustutkintojen esittelyvideoita sekä yleisesittelyitä Tredusta ja ammatillisesta koulutuksesta.
Klikkaa listaukseen!Ilmoittautumisjärjestelmä
Tästä ilmoittautumaanYhteystiedot kampuksittain
Yhteystiedot kampuksittainTervetuloa tutustumaan
Tuu käymääTredussa järjestetään erilaisia tutustumisia ja infoja
- perusopetuksen oppilaille, henkilökunnalle (opot ja opettajat) ja huoltajille
- TUVA-opiskelijoille
- muille Tredusta kiinnostuneille nuorille ja heidän ohjaajille
Osaan tutustumisista ja infoista ilmoittaudutaan ilmoittautumisjärjestelmän avulla perusasteen oppilaanohjaajan tai muun ohjaustoimijan kautta. Osa tapahtumista on avoimia ja näihin voi ilmoittautua kiinnostuksen mukaan tapahtumasivun kautta. Jos sopivaa tutustumista alalle ei löydy, voit olla yhteydessä suoraan alan opinto-ohjaajaan. Tapahtumat päivittyvät aina tapahtumasivulle, joka löytyy Tervetuloa tutustumaan sivun tai alla olevan tapahtumalistan kautta.
Tarkemmat tiedot tutustumisista, infoista, tapahtumista ja näihin ilmoittautumisesta löydät alla olevasta kohderyhmälistasta.
Tutustumiset ja infot löydät täältä
Infot, tapahtumat ja tutustumiset kohderyhmittäin:
-
8-luokkalaisten päivät
- Tredu järjestää 8-luokkalaisille ryhmämuotoisia tutustumispäiviä toimipisteisiin loppukevään aikana. Tapahtumissa tutustutaan ammatillisiin opintoihin ja oppimisympäristöihin lähimmässä Tredun toimipisteessä.
Tampereen toimipisteiden tutustumisiin ilmoittaudutaan opettajan tai opinto-ohjaajan avulla: Ilmoittautumisjärjestelmä.
Seutukunnissa 8.-luokkalaisten päivät toteutuvat paikallisten perusopetuksen ja toisen asteen toimijoiden yhteistyönä. -
8.-luokkalaisten jatko-opintoillat Tampereella ja seutukunnissa perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen toimijoiden järjestämänä
Huhtikuussa järjestetään ammatillisen koulutuksen, ammatillisen perustutkinnon ja lukio-opintojen (kaksoistutkinto-opinnot) ja lukio-opintojen esittely 8-luokkalaisten huoltajille. Tampereen ja seutukuntien tapahtumat suunnitellaan yhteistyössä perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitoksien kanssa. Perusopetuksen toimijat infoavat huoltajia ja oppilaita tapahtumista.
- Tredu järjestää 8-luokkalaisille ryhmämuotoisia tutustumispäiviä toimipisteisiin loppukevään aikana. Tapahtumissa tutustutaan ammatillisiin opintoihin ja oppimisympäristöihin lähimmässä Tredun toimipisteessä.
-
-
Yleisesittelyt oppilaille ja nuorille hakijoille
Yleisesittelyt on tarkoitettu nuorille, jotka etsivät vielä itselleen sopivaa alaa. Tapahtumassa tutustutaan Tredun toimipisteisiin ja siellä opiskeltaviin aloihin. Tapahtumia järjestetään syksyisin ja alkukeväisin. Ilmoittautuminen tapahtuu opon, opettajan tai ohjaajan avulla ilmoittautumisjärjestelmän kautta: Ilmoittautumisjärjestelmä.
-
Ammattipäivät oppilaille ja nuorille hakijoille
Ammattipäivät on tarkoitettu nuorille jotka ovat kiinnostuneet tietyn alan opinnoista. Tapahtumassa tutustutaan tarkemmin alalla opiskeluun tai TUVA-koulutukseen. Tutustumisia järjestetään syksyisin ja alkukeväästä. Ilmoittautuminen tapahtuu opon, opettajan tai ohjaajan avulla ilmoittautumisjärjestelmän kautta: Ilmoittautumisjärjestelmä.
-
Teemainfot
Erilaiset Tredun järjestämät infot, esimerkiksi kaksoistutkinnosta tai urheilijastatuksella opiskelusta löytyvät Tredun tapahtumista.
-
Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden ja heidän huoltajiensa jatko-opintopäivä ja -ilta – tapahtuma, järjestäjänä PAEK
Aika: 9.10.2024, paikka: Tredu, Hepolamminkadun toimipiste
Tapahtumassa esitellään 9.-luokkalaisille ja heidän huoltajilleen ammatillisen koulutuksen ja erityisen tuen toteuttamisvaihtoehtoja. Tapahtuman järjestää Pirkanmaan ammatillisen erityisoppilaitoksen koordinaatiokeskus PAEK. Lisätietoa ja ilmoittautuminen: Ammattipolku.fi – Polkuja erityistä tukea tarvitseville.
-
Monikielinen jatko-opintoilta 9.-luokkalaisten huoltajille yhteistyössä perusopetuksen kanssa
Aika ja paikka: 20.11.2024 Tredu, Santalahdentien toimipiste ja tammikuu 2025 Etelä-Hervannan koulu
Tämä jatko-opintoilta on suunnattu monikielisten 9.- luokkalaisten oppilaiden huoltajille. Tapahtumassa on tulkkausmahdollisuus eri kielillä. Perusopetuksen toimijat informoivat oppilaita ja huoltajia tapahtumasta.
-
Tredu tutuksi -illat huoltajille ja oppilaille
Tredu tutuksi -illoissa on mahdollisuus tutustua toimipisteiden oppimisympäristöihin, henkilökuntaan ja koulutustarjontaan paikan päällä. Tapahtuman lisätiedot päivittyvät tapahtumat -sivulle: Tredun tapahtumat.
-
9.-luokkalaisten jatko-opintoillat huoltajille ja oppilaille perusopetuksen ja muiden ammatillisten oppilaitosten yhteistyönä
Tapahtumassa esitellään ammatillisen koulutuksen, ammatillisen perustutkinnon ja lukio-opintojen (kaksoistutkinto-opinnot) sekä lukio-opintoja 9-luokkalaisten huoltajille. Jatko-opintoillat järjestetään yhteistyössä Tampereen ja seutukuntien perusopetuksen toimijoiden, lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja muiden toimijoiden kanssa.
Kangasalan jatko-opintoilta 14.11.2024
Kurun avoimet ovet 20.9.2024
Nokian avoimet ovet 18.1.2025
Oriveden jatko-opintoilta 20.11.2024
Pallotie, Ylöjärven jatko-opintoilta 12.11.2024, Tredu tutuksi -ilta (avoimet ovet) 28.1.2025 klo 17-18
Parkanon jatko-opintoilta 15.1.2025
Ruoveden jatko-opintoilta 6.11.2024
Virtain jatko-opintoilta 13.11.2024
-
Info perusasteen oppilaille ja huoltajille: Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku Treduun 2025
Tilaisuudessa kerrotaan Treduun hakeutumisesta yhteishaussa 2025. Tapahtuman lisätiedot päivittyvät tapahtumat -sivulle: Tredun tapahtumat.
-
Info Tredun jatkuvasta hausta niille nuorille, jotka jäivät ilman opiskelupaikkaa yhteishaussa
Tule kuuntelemaan mitä teet, jos olet jäänyt ilman opiskelupaikka yhteishaussa. Kaikille kiinnostuneille avoin Teams-tapahtuma, jossa saat tietoa Treduun hakeutumisesta jatkuvan haun kautta ja kesällä hakuun tulevista perustutkinnoista.
-
-
Abeille suunnattu TEAMS-info Tredun lukiopohjaisista koulutuksista.
Tulevat tapahtumat löydät verkkosivulta Tredun tapahtumat.
-
-
Tutustumispäivät ohjaustoimijoille
Ohjaus ja opetusalan ammattihenkilöille suunnatut eri tutkintoaloihin tutustumiset löydät ilmoittautumisjärjestelmästä. Tapahtumia löytyy syksylle ja keväälle ilmoittautumisjärjestelmässä: Ilmoittautumisjärjestelmä
-
-
-
Taitaja9-paikalliskilpailu
Tapahtumaan lähetetään suoraan opiskelijoita, tapahtumaan ei ole ilmoittautumista.
- Muut tutustumiset
TUVA-koulutuksen opiskelijat, perusopetuksen lisäopetuksen oppilaat, erityistä tukea tarvitsevat oppilaat, TE-toimiston ja Kelan asiakkaat. Tutustujille suositellaan yleisesittelyjä ja ammattipäiviä. Tarvittaessa voi sopia yksilöllisestä tutustumisjaksosta alan opinto-ohjaajan kanssa.
-
Urheilu
Tredu kuuluu Olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon. Jos kilpaurheilu on iso osa opiskelijan elämää, hän voi yhdistää ammatilliset opinnot ja urheilutavoitteet ja hakea urheilijaopiskelijaksi.
Lisätietoa urheilun ja opiskelun yhdistämisestäLukio-opinnot ja ylioppilastutkinto
Tredussa voi opiskella ammatillisen perustutkinnon lisäksi myös lukio-opintoja. Ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon (5 lukioainetta) voi suorittaa kolmessa vuodessa.
Lue lisää kaksoistutkinnostaKorkeakouluopinnot
Tredussa voit suorittaa korkeakouluopintoja osana ammatillista tutkintoasi. Suoritettavien korkeakouluopintojen täydentävät ammatillista tutkintoasi tai tukea jatko-opintoihin hakeutumista.
Lue lisää väylä- ja korkeakouluopinnoistaOpiskeluun liittyvä ohjaus ja tuki
Ammatillisessa koulutuksessa opiskelijan opintopolku on yksilöllinen ja joustava. Jokaiselle opiskelijalle nimetään OMA-opettaja, joka on opiskelijan ensisijainen ohjaaja koulutuspolun eri vaiheissa. Opiskelija ja OMA-opettaja laativat yhdessä opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS). Alaikäisen opiskelijan huoltajalla tai laillisella edustajalla on mahdollisuus osallistua opiskelijan HOKS:n laadintaan ja päivittämiseen. HOKS-keskustelussa keskustellaan opiskelijan aiemmista opinnoista, työkokemuksesta ja harrastuksista sekä opiskelijan opiskelutaidoista, vahvuuksista ja toiveista. Keskustelun pohjalta suunnitellaan, miten osaamista voi hankkia oppilaitoksen ja työpaikkojen ympäristöissä. Samalla suunnitellaan tarvittavat ohjaus- ja tukitoimet. Tredussa opiskelija saa ohjausta ja tukea kaikissa opintojen vaiheessa.
-
Toisen asteen opinnot ovat olleet maksuttomia 1.8.2021 oppivelvollisuuslain voimaantulosta alkaen niille opiskelijoille, jotka kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Koulutuksen maksuttomuus laajeni siten, että opetuksen lisäksi maksuttomia ovat oppimateriaalit sekä opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet. Opintoja täydentävistä vapaaehtoisista opintoretkistä, vierailuista, tapahtumista ja muista vastaavista toiminnoista voidaan periä kohtuullisia maksuja. Löydät tarkempia tietoa https://www.tredu.fi/opiskelijalle/oppivelvollisuus/ .
Hallituksen kehyspäätöksessä keväällä 2024 on linjattu maksuttoman oppimateriaalin rajauksesta sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta sekä koulumatkatukioikeusrajauksesta vain maksuttoman koulutuksen opiskelijoille. Tulemme tiedottamaan tarkemmin näistä suunnitelluista muutoksista lukuvuoden aikana.
Laajemmin oppivelvollisuudesta https://okm.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-oppivelvollisuudesta
-
Ohjauksen suunnitelmassa kuvataan opiskelijan ohjauksen ja tuen toteutusta koulutuksen eri vaiheissa sekä ohjauksen ja tuen eri toimijoita ja palveluita. Tredun ohjauksen suunnitelma on laadittu opiskelijoita ja huoltajia varten. Se palvelee jokaista opiskelijaa riippumatta siitä missä tutkinnossa, koulutuksessa tai toimipisteessä hän opiskelee.
Suunnitelma tukee myös työpaikkojen ohjaajia ja yhteistyökumppaneita.
-
Kotiväenilta
Järjestämme opiskelijoiden huoltajille kotiväeniltoja, joissa huoltajat tutustuvat nuoren tutkintoalaan ja opiskeluun Tredussa. Kotiväenillassa pääsee näkemään oppimisympäristöjä ja keskustelemaan OMA-opettajan ja muun henkilöstön kanssa. Kotiväeniltoja on pidetty kampuksilla syksyn 2024 aikana.
HOKS-keskustelu
Jokainen opiskelija laatii opintojen alussa yhdessä OMA-opettajansa kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman (HOKS), jossa täsmennetään opiskelijan tavoitteet, tunnistetaan aiemmin hankittu osaaminen sekä suunnitellaan sopiva opintopolku. Suunnitelmaa tarkennetaan ja päivitetään OMA-opettajan ja opiskelijan välisissä HOKS-keskusteluissa koko opintojen ajan. Huoltajana teillä on halutessanne mahdollisuus osallistua opiskelijan HOKSin laadintaan ja päivittämiseen.
Erilaiset infot
Järjestämme lukuvuoden aikana erilaisia huoltajille suunnattuja infoja, joiden teemat käsittelevät opiskelua ja nuoren elämää yleisesti.
-
Varhaisella tuella tarkoitetaan opiskelijasta välittämistä, opiskeluun liittyvien vaikeuksien varhaista tunnistamista, niiden puheeksi ottamista ja ratkaisujen hakemista yhdessä opiskelijan ja tarvittaessa huoltajan kanssa oppilaitoksen toimijoita ja yhteistyöverkostoja hyödyntäen. Meille tredulaisille on tärkeää, että opiskelijoidemme opinnot etenevät, osaaminen lisääntyy, ammattitaito kehittyy ja opiskelijat voivat hyvin. Varhaista tukea ja puuttumista varten on opetus- ja ohjaushenkilöstölle laadittu ohjeistus.
Jokaisella opiskelijalla on nimetty OMA-opettaja, joka on opiskelijan ensisijainen tuki ja ohjaaja opinnoissa. Opiskelija ja OMA-opettaja tekevät yhdessä henkilökohtaisen suunnitelman opiskeluun (HOKS). Alaikäisen opiskelijan huoltajalla tai laillisella edustajalla on mahdollisuus osallistua opiskelijan HOKS:n laadintaan ja päivittämiseen. Suunnitelmassa huomioidaan opiskelijan yksilöllinen tilanne, osaaminen ja oppimisen tuen tarpeet ja toiveet. Opiskelijan tulee noudattaa yhdessä tehtyä suunnitelmaa. Huoltaja pystyy seuraamaan Wilmassa opintojen etenemistä. Opiskelija voi antaa huoltajalle luvan Wilma-oikeuksiin myös täysi-ikäiseksi tultuaan.
Jos opiskelija ei pidä kiinni sovitusta suunnitelmasta, asia otetaan puheeksi opiskelijan ja tarvittaessa huoltajan kanssa. Ratkaisuja mietitään yhdessä oppilaitoksen toimijoita ja yhteistyöverkostoja hyödyntäen. Huolta herättäviä asioita ovat esimerkiksi poissaolot, puuttuvat opintosuoritukset tai häiritsevä käytös. Tilanteisiin puututaan varhaisen tuen ja muiden oppilaitoksessa laadittujen ohjeistusten mukaisesti.
OMA-opettajan lisäksi opiskelijan tukena on Tredussa monenlaisia toimijoita, jotka ovat mukana opintojen etenemisen tukemisessa ja opiskelijan hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Opiskelijaa kannustetaan ottamaan itse puheeksi huolen aiheita, joilla on vaikutusta opiskeluun.
-
Opiskelija voi saada erityistä tukea. Tuki suunnitellaan ja se kirjataan HOKSiin (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma). Tarvittaessa erityisopettaja laatii yhdessä opiskelijan kanssa erityisen tuen suunnitelman (ETS).
Erityinen tuki toteutetaan pääsääntöisesti integroituna opetusryhmiin. Tredussa ryhmässä opiskelee 18 – 30 opiskelijaa. Pienryhmiä on vain joillakin aloilla.
Tukea voidaan antaa esimerkiksi tukiopetuksena, Treenaamossa, pajalla tai yksilöopetuksena. Tukea antavat muun muassa opettajat, ammatilliset ohjaajat ja erityisopettajat.
Tredulla ei ole vaativan erityisen tuen järjestämislupaa. Vaativaa erityistä tukea on tarjolla ammatillisissa erityisoppilaitoksissa.
Lisää tietoa eritysestä tuesta.
Treduun hakeminen
Koulutukseen voi hakea kerran vuodessa toteutuvassa valtakunnallisessa yhteishaussa tai niin sanotussa jatkuvassa haussa, ympäri vuoden. Löydät kattavat tiedot eri hakuväylistä niiden omilta nettisivuilta.