Urheiluoppilaitos

Kun kilpaurheilu on iso osa elämääsi, ammattiopintojen ja urheilutavoitteiden yhdistäminen on järkiratkaisu. Hankit ammatin ja parannat jatko-opintomahdollisuuksiasi samalla, kun kehität itseäsi urheilijana täysipainoisesti. Tredussa opiskelevan urheilijan on mahdollista hakea ja saada urheilijastatus, joka mahdollistaa opiskelun ja urheilun yhdistämisen.

”On meiltä Tredusta noustu olympiamitaleillekin asti.”

Antti Särösalo, Tredun urheilukoordinaattori

Tuemme urheilevaa opiskelijaa

Urheilun ja opintojen yhdistämisessä meillä Tredussa sinua auttavat päätoiminen urheilukoordinaattori Antti Särösalo sekä urheilijoiden oma-opettajat ja opinto-ohjaajat. Ryhmänohjaajillamme ja muulla henkilökunnallamme on vankka kokemus urheilevien opiskelijoiden tukemisesta.

Tärkeimpiä tukimuotoja ovat henkilökohtainen opintosuunnitelma, päivittäistuki opiskelijan arjessa, oppilaitosten organisoima aamuvalmennus työjärjestykseen integroituna sekä urheilumyönteinen ilmapiiri.

Urheilijastatuksen saaneen opiskelijan on mahdollista liittyä Tampereen urheiluakatemiaan, jolloin akatemian tukipalvelut ovat käytettävissä jäsenmaksun maksaneille.

Lue lisää täältä: Tampereen urheiluakatemia

Video urheilun ja opintojen yhdistämisestä Tredussa. Ohita video

Videolla kerrotaan urheilun ja opintojen yhdistämisestä Tredussa. Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä selaimesi evästeet.

Urheilijapolut

Tredussa voit olla urheilijana kaikissa ammatillisissa perustutkinnoissa. Meillä ei myöskään ole painopistelajeja. Kaikkien kilpaurheilulajien edustajat ovat tervetulleita. Hakuvaiheessa urheilijan on tärkeää pohtia huolellisesti, mikä on urheilun ja opiskelun yhdistämisen kannalta paras vaihtoehto (mm. kodin, harjoittelupaikan ja opiskelupaikan sijainti).

Lue lisää eri poluista klikkaamalla haluamasi palkki auki:

  • Suurin osa Tredun urheilijoista opiskelee normaalissa ammatillisen perustutkinnon ryhmässä. Näissä ryhmissä olevilla urheilijoilla on mahdollisuus saada joustoja opintojen suoritusaikataulussa, opintojärjestelyissä ja päivittäisessä opintojen aikatauluttamisessa mm. aamutreenien, leirien ja kisamatkojen mahdollistamiseksi. Lisäksi urheilusta on mahdollisuus saada osaamispisteitä osaksi ammatillista perustutkintoa.

  • Sporttimerkonomeiksi valitaan opiskelijat, jotka ovat hakeneet ja saaneet opiskelupaikan Sammonkadun toimipisteen liiketoiminnan perustutkinnosta. Ryhmään valitaan n. 20 urheilijaa. Sporttimerkonomiryhmässä opinnot suunnitellaan henkilökohtaisesti kunkin urheilijan tarpeiden mukaan. Ryhmän opinnot on suunniteltu valmiiksi huippu-urheilun näkökulmasta. Lisäksi urheilusta saa osaamispisteitä osaksi ammatillista perustutkintoa.

    Opiskelijoiden (Paavo Kohonen, Oskari Peltoniemi ja Markus Vainionpää) ajatuksia opiskelusta sporttimerkonomien ryhmässä:

    • Koulumme on joustava sekä aikataulutettu tukemaan urheilua.
    • Harjoituksissa, pelimatkoilla ja maajoukkuetapahtumissa pääsee käymään koulusta huolimatta.
    • Sammonkadun kulkuyhteydet ovat hyvät. Harjoitushallit ja monet muut liikuntapaikat sijaitsevat koulumme lähettyvillä, joten siirtyminen harjoituksiin on nopeaa ja vaivatonta.
    • Omaopettaja suunnittelee sinulle sopivimman lukujärjestyksen, koulun ja urheilun yhdistämiseen.
    • Koulutehtäviä on mahdollista tehdä koulussa tai etänä. Etäopiskelua voi tehdä esimerkiksi pelimatkoilla tai maajoukkuetapahtumissa.
  • Tekniikan AMK-polulle valitaan opiskelijat, jotka ovat hakeneet ja saaneet opiskelupaikan Hepolamminkadun toimipisteen (yhteishaussa hakukohteena Vaajakatu) kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta. Ryhmään valitaan n. 10 urheilijaa. Tutkintonimikkeenä on koneautomaatioasentaja. Urheilun ja koulun yhdistäminen suunnitellaan yhdessä opiskelijan kanssa.

    Opintojen aikana suoritetaan n. 60 op ammattikorkeakoulun opintoja, jotka sisällytetään ammatilliseen perustutkintoon. Tredun AMK-polulta valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus tulla valituksi konetekniikan insinööriopintohin Tampereen ammattikorkeakouluun (TAMK). Kone- ja tuotantotekniikan linja on mahdollista suorittaa myös ilman AMK-polkuopintoja.

    Urheilijan kannattaa olla etukäteen yhteydessä urheilukoordinaattoriin tai opinto-ohjaajaan tämän linjan osalta.

  • Mikäli opiskelet jo Tredussa on sinun mahdollista hakea suorittamaan tutkinnon osa, joka on tarkoitettu e-urheilusta kiinnostuneille kilpapelaajille. Tutkinnon osassa kehitetään pelitaitoja ja valmennus tapahtuu yhteistyössä Ahlmannin opiston ammattivalmentajien kanssa. Kilpapelaamisen tutkinnonosassa pääpaino on lajivalmennuksessa, mutta sisältöihin kuuluu myös mm. pelaajabrändin luomista, somea – siis kaikkea mitä ammattipelaaja tarvitsee.

    Tällä hetkellä kilpapelaajan opinnot ovat mahdollisia Tampereen toimipisteissä Hepolamminkadulla, Ajokinkujalla, Sammonkadulla sekä Santalahdessa opiskeleville. Fyysisesti opinnot järjestetään joko Ahlman ammattiopiston esports-luokassa Koivistonkylässä sekä etänä omalla pelikoneella.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Voit hakea urheilijaopiskelijaksi kaikille Tredun koulutusaloille.

    1. Haku opintopolku.fi -sivulla
    2. Urheilijaopintojen kiinnostus kysytään yhteishaun lomakkeella, jokaisen hakukohteen alla erikseen.
    3. Vastaa yhteishaun lomakkeella avautuviin lisäkysymyksiin. Huomioi, että urheilijahaku voidaan huomioida vain siinä tapauksessa, että kysymyksiin on vastattu.
    4. Lomaketta ei tarvitse tulostaa eikä lähettää oppilaitokseen.

    Opiskelijat valitaan Olympiakomitean pisteytyskriteerien perusteella. Pisteytyksen tekee lajiliitto. Opiskelupaikan saaneista hakijoista valitaan opiskelijat urheilijapoluille.

  • Jatkuvan haun kautta voi Tredusta hakea opiskelupaikkaa ympäri vuoden.

    Mikäli haluat hakea myös urheilijana, tilaa sähköpostilla ”Urheiluoppilaitosten hakulomake – jatkuva haku” –lomake TreduNavi hakupalvelusta ja liitä se jatkuvan haun hakulomakkeelle. Voit toimittaa lomakkeen myös varsinaisen koulutushakemuksen täyttämisen jälkeen TreduNavi hakupalveluun liitettäväksi hakemukseen. TreduNavi hakupalvelun sähköpostiosoite on tredu.haku@tampere.fi.

    Urheilijastatuksen saamisessa oppilaitos toimii samalla tavoin kuin kohdassa ”Yhteishaussa hakevat” kerrotaan.

    Lisätietoa Tredun jatkuvan haun aikatauluista sekä sitä kautta haettavista opiskelupaikoista löydät jatkuvan haun sivulta.

  • Jos olet saanut Tredusta opiskelupaikan, mutta et hakutilanteessa ole hakenut urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen, voit koska tahansa tiedustella oppilaitoksen urheilukoordinaattorilta mahdollisuuksia saada urheilijastatus kesken lukuvuoden.

Kysy lisää urheilijaopinnoista

Tredu-urheiluopiston logo

Opinto-ohjaaja

Kaija Kankaanpää