Opiskelijalle, työnantajalle ja yrittäjälle
Mitä oppisopimus on? Miten opiskelu käytännössä tapahtuu? Olemme koonneet Oppisopimusinfo-sivulle tärkeimmät perusasiat, joiden avulla pääset hyvin kiinni siihen, mistä oppisopimusopiskelussa on kysymys.
Me olemme täällä vastaamassa kysymyksiisi, älä epäröi ottaa yhteyttä!
-
Ammatillisessa koulutuksessa opiskelija voi opiskella työpaikalla joko oppisopimuksella tai koulutussopimuksella. Oppisopimus tarkoittaa työsuhteessa tapahtuvaa opiskelua, jolloin opiskelija saa palkkaa. Huom. koulutussopimuksella opiskeleva ei ole työsuhteessa eikä saa palkkaa.
Oppisopimuskoulutus perustuu opiskelijan ja työnantajan väliseen kirjalliseen määräaikaiseen työsopimukseen – tai virkasuhteessa olevan opiskelijan ja työnantajan väliseen kirjalliseen määräaikaiseen sopimukseen.
Opiskelijan viikoittaisen työajan tulee olla keskimäärin vähintään 25 tuntia.
Kuka voi hakea?
Oppisopimuskoulutukseen voi hakeutua jo työelämässä oleva henkilö, työtön työnhakija, alan vaihtaja tai ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleva. Myös oppivelvollinen voi opiskella oppisopimuksella; alaikäraja on 15 vuotta. Yrittäjälle voidaan järjestää oppisopimuskoulutusta omassa yrityksessään.
Oppisopimuksella suoritettu tutkinto antaa saman jatko-opintokelpoisuuden kuin ammattiopisto tai lukio ja saman pätevyyden kuin ammattiopisto.
-
Oppisopimuksella voi opiskella kaikkia ammatillisia perus-, ammatti-, tai erikoisammattitutkintoja, niiden osia tai pienempiä osaamiskokonaisuuksia ja joissain tapauksissa muuta ammatillista syventävää koulutusta.
- Ammatillisiin tutkintoihin voit tutustua Opintopolussa
- Tredun koulutushausta löydät oppisopimuskoulutuksia, joihin voit hakea suoraan. Jos koulutustarjonnasta ei löydy sopivaa vaihtoehtoa, ota yhteyttä alakohtaiseen koulutustarkastajaan!
Huom.! Tredulla on laajennettu oppisopimuskoulutuksen järjestämislupa, joten oppisopimuskoulutusta voidaan järjestää myös niissä tutkinnoissa, joita et löydä verkkosivuiltamme.
Oppisopimus perustuu opiskelijan, työnantajan ja Tredun yhteisesti tekemään opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan HOKS, johon kirjataan mm. opinnot, niiden aikataulu ja keskeiset työtehtävät, joita työpaikalla tekemällä opiskelija hankkii tarvittavan osaamisen. HOKSissa huomioidaan opiskelijan aiempi osaaminen, joka voi lyhentää oppiaikaa.
-
Oppisopimuksen voi tehdä nykyiseen työpaikkaan tai uuteen työhön.
Työpaikka on aina oltava ennen oppisopimuksen aloittamista, oppisopimuskoulutusta suunnitteleva etsii itse ko. alan työpaikan, joka soveltuu opiskeltavaan koulutukseen.
Oppisopimustyöpaikan voi löytää esimerkiksi kesätyöpaikasta, rekrykoulutuksesta, työharjoittelusta, koulutussopimuspaikasta, harrastuksen parista, perheyrityksestä tai ottamalla suoraan yhteyttä alan työpaikkoihin.
Työpaikan etsinnässä auttaa
TE-palvelujen avoimet työpaikat löytyvät Työmarkkinatorin sivuilta. Voit myös etsiä oppisopimustyöpaikkaa Tredun Tiitus-työpaikkatorin avulla.
Työnantajan on mahdollista hakea palkkatukea oppisopimuskoulutuksen ajalle, kun hän palkkaa työttömän henkilön. Työnhakija voi selvittää oman palkkatukimahdollisuutensa TE-palveluista tai kuntakokeilusta.
-
Oppisopimustyöpaikalla tulee olla opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman HOKSin toteuttamiseksi:
1) riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa
2) tarpeelliset työvälineet
3) ammattitaidoltaan, koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevä henkilöstö.
Oppisopimustyönantaja nimeää työpaikalta oppisopimusopiskelijalle pätevän työpaikkaohjaajan. Tredu tarjoaa maksuttomia valmennuksia työpaikkaohjaajille. Lue lisää täältä.
Oppisopimusopiskelijan palkka määräytyy yleensä työehtosopimuksen (TES) mukaan.
Työnantajalle mahdollisia etuuksia
- Oppisopimuksessa koulutus on työnantajalle maksutonta
- Työnantajan on mahdollista saada koulutuskorvausta opiskelijan ohjauksesta työpaikalla
Lisäksi
Työnantaja voi saada palkkatukea palkatessaan oppisopimuksella työttömän työnhakijan. Lue lisää TE-palvelujen verkkosivuilta.
-
Työnantaja voi kouluttaa oppisopimuksella olevaa henkilöstöä työtehtävien tai osaamistarpeiden muuttuessa. Oppisopimuksella voi myös rekrytoida uuden työntekijän tai uusia työntekijöitä.
Alakohtaiset koulutustarkastajat auttavat eteenpäin työelämälle räätälöidyn oppisopimuskoulutuksen suunnittelussa. Ota siis rohkeasti yhteyttä!
Tredusta voi palkata opiskelijan kesä- tai kausityöhön oppisopimuksella. Oppisopimuksen ajankohta ja kesto suunnitellaan opiskelijan ja työnantajan toiveiden mukaan.
Huom.!
- Oppisopimus on määräaikainen työsopimus ja siihen voidaan kirjata koeaika, kun oppisopimus tehdään uudelle työntekijälle.
- Jos oppisopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olevalle työntekijälle, ei oppisopimus heikennä hänen työsuhteensa ehtoja.
-
Pääsääntöisesti oppisopimusopinnot ovat opiskelijalle maksuttomia. Perustutkinto-opinnot ovat aina maksuttomia.
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa voi olla opiskelijamaksu. Tredun sivuilla olevissa koulutusten esittelyissä lukee aina, jos kyseiseen koulutukseen liittyy opiskelijamaksu. Mahdollisesta opiskelijamaksusta kerrotaan opiskelijalle aina ennen oppisopimuksen tekemistä.
Opiskelijalle hakemuksesta myönnettävät opintososiaaliset etuudet ovat lakisääteisiä
Jos työnantaja ei maksa palkkaa niiltä päiviltä, kun opiskelija opiskelee oppilaitoksen oppimisympäristöissä, voi opiskelija hakea Tredusta:
- päivärahaa 15 € /opetuspäivä ja
- perheavustusta 17 € /opetuspäivä, jos opiskelijalla on huollettavanaan alle 18-vuotiaita.
Oppisopimusopiskelijalla on oikeus hakea matka- ja yöpymiskorvauksia, kun edellytykset täyttyvät.
-
Myös yrittäjänä voi opiskella ammatillisia perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja tai niiden osia. Opetus oppilaitoksessa on pääsääntöisesti maksutonta.
Edellytykset
- Yrittäjän yrityksessä tulee olla riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa sekä tarpeelliset työvälineet.
- Opiskelijan tulee tehdä vähintään 25 h/viikko koulutuksen tavoitteiden mukaisia tehtäviä omassa yrityksessään, jotta tarvittava osaaminen pystytään hankkimaan.
Työpaikkaohjaaja
Yrittäjän oppisopimuksessa työpaikkaohjaajana toimii mentori, jonka yrittäjäopiskelija valitsee itse.
Mentorilla tulee olla riittävät tiedot ja taidot oppisopimusopiskelijan ohjaamiseen. Mentorin voi valita esimerkiksi mentoripankista, jossa mentorit ovat jo tehtäväänsä valmennettuja.
Koulutuksen järjestäjä maksaa mentorille koulutuskorvausta ohjaustyöstä.
Opintososiaaliset etuudet
Yrittäjä voi hakea opintososiaalisia etuuksia oppilaitoksen oppimisympäristöissä tapahtuvan koulutuksen osalta edellytysten täyttyessä, kuten muutkin oppisopimusopiskelijat.
-
Oppisopimusta suunnitteleva työnantaja, opiskelija tai yrittäjä
Ota yhteyttä Tredun alakohtaiseen koulutustarkastajaan.
Jo Tredussa oleva opiskelija
Keskustele asiasta oma-opettajasi kanssa.
Monien mahdollisuuksien Tredu
Satoja koulutuksia, kymmeniltä eri aloilta. Voit myös valita erikseen erityisesti oppisopimusopiskelijoille suunnatut.
KoulutushakummeTredun koulutusratkaisut työelämälle
Lue lisääOppisopimus kiinnostaa?
Ota yhteyttäVideo: Viljami Turve, vuoden oppisopimusopiskelija 2023
Viljami työllistyi oppisopimusopiskelunsa kautta LVI Pitkälälle vakituiseen työsuhteeseen. Opintojen lisäksi Viljami on menestynyt myös ammattitaidon suomenmestaruuskilpailussa Taitajassa. Ensimmäisestä kilpailusta kotiin tuotiin hopeaa ja toisesta kultaa sekä Taitajien Taitaja -titteli.
Videon nähdäksesi sinun tulee hyväksyä selaimesi evästeet.