Ravintola- ja cateringalan perustutkinto

Kokki

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa monipuoliset tiedot ja taidot ruoanvalmistus-, tarjoilu-, myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin.

Yhteishaku 2025

Hakuaika 18.2.-18.3.2025

Hakulinkki
Hakuaika
18.2.-18.3.2025
Kenelle
Peruskoulu
Toteutustapa
Päiväopetus
Toimipiste
Kangasala Finnentie
Opinnot alkavat
06.08.2025
Hinta
Maksuton

Mitä koulutus sisältää?

Kokin koulutuksessa perehdyt ruoanvalmistukseen ja asiakaspalveluun. Opit tuntemaan raaka-aineita, suunnittelemaan ja valmistamaan maittavia ruoka-annoksia ja ruokalajeja. Opit myös asettamaan ruoat kauniisti tarjolle sekä huolehtimaan työympäristön ja työvälineiden puhtaudesta. Kestävän kehityksen mukainen toiminta on yksi tärkeä koko koulutuksen läpäisevä teema.

Tutkinnon suorittanut kokki osaa
• toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
• valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
• laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle asiakasmäärälle.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä), kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispistettä.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa:
• asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
• ruokapalvelun osaamisalan (kokki).

ePerusteet – Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 180 osp

Ruokapalvelun osaamisalan suorittanut kokki työskentelee ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla-­ ja pitopalveluissa, lasti-­ ja matkustajalaivoissa sekä suurkeittiöissä.

Koulutus soveltuu sinulle

Yhteishaussa hakevat pääasiassa keväällä 2025 perusopetuksen päättävät nuoret. Hakukelpoisia ovat myös henkilöt, joilla ei ole aikaisempaa perusopetuksen jälkeistä tutkintoa.

Katso myös tutkintoalakohtaiset ohjeet.

Kokin ammatissa vaaditaan tarkkaa makuaistia, kädentaitoja, mielikuvitusta ja luovuutta. Alan työtehtävissä korostuvat myös paineen- ja kiireensietokyky sekä taito työskennellä erilaisten ihmisten kanssa. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:
• palvelu- ja myyntihenkisyys
• joustavuus
• vastuuntunto
• omatoimisuus
• hygieniaosaaminen
• tieto- ja viestintätekniset taidot
• taloudellinen ajattelu
• yrittäjämäinen asenne

Näin haet

Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely. Voit hakea yhteishaussa, jos sinulla ei ole Suomessa tai ulkomailla perusopetuksen jälkeen suoritettua koko tutkintoa (ammatillinen tutkinto, lukion päättötodistus, korkeakoulututkinto).

Hakuaika on 18.2.-18.3.2025. Hakulinkki Yhteishaku 2025 (Opintopollku.fi).

Tutustu ammatillisen koulutuksen yhteishakuun Tredun nettisivuilla.

Ota yhteyttä opinto-ohjaajaan, mikäli sinulla on kesken jääneet opinnot alalta tai olet vaihtamassa oppilaitosta. Opinto-ohjaajan yhteystiedot alla.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja

Eeva-Liisa Rimpivaara

TreduNavi hakupalvelu
(puhelin, pvm/mpm)
PL 217 33101 Tampere