Lähihoitajakoulutus vieraskielisille (nro 720780)
Haluatko tehdä työtä ihmisten parissa ja hankkia ammatin, joka työllistää nyt ja tulevaisuudessa? Hanki ammatillista etumatkaa ja opiskele lähihoitajaksi Tredussa!
- Hakuaika
- Hakuaika on päättynyt.
- Kenelle
- Peruskoulu
- Toteutustapa
- Päiväopetus
- Toimipiste
- Tampere Santalahdentie
- Opinnot alkavat
- 11.11.2024
- Hinta
- Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Koulutuksen ajalta maksetaan työttömyysetuutta ja kulukorvausta.
Mitä koulutus sisältää?
Tämän koulutuksen aikana suoritat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ja sinusta tulee lähihoitaja. Koulutus on tarkoitettu opiskelijoille, joiden äidinkieli ei ole suomi. Koulutuksessa on huomioitu erityisesti suomen kielen tuki ammatillisessa opiskelussa. Opiskelu vaatii, että osaat jo suomen kieltä.
Lähihoitaja tekee hoitotyötä sosiaali- ja terveysalalla. Lähihoitaja kohtaa työssään erilaisia asiakkaita ja hän työskentelee eri sukupuolta olevien asiakkaiden kanssa. Lähihoitajan työpaikkoja ovat esimerkiksi asumisyksiköt, palvelukeskukset, kotihoito, terveyskeskusten vuodeosastot ja sairaalat. Lähihoitajan työpaikka voi löytyä myös järjestöjen ja yhdistysten parista.
Opiskelu on kokoaikaista ja päätoimista ammatillista opiskelua, joka sisältää teoriaa ja käytäntöä sopivassa suhteessa. Opintoihin kuuluu työpaikalla tapahtuvaa oppimista esimerkiksi päiväkodeissa, palvelukodeissa, kotihoidossa ja asumis-, palvelu- ja kuntoutumisyksiköissä. Koulutus kestää noin 2 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat 55 osp:
- Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen
- Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella
Pakollisten tutkinnon osien jälkeen siirrytään osaamisalaopintoihin. Tässä koulutuksessa voit valita osaamisalaksi:
- Ikääntyneiden hoito ja kuntoutus tai
- Lasten ja nuorten kasvatus ja hoito
Ammatillisiin tutkinnon osiin sisältyy myös valinnainen tutkinnon osa.
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Miten voin erikoistua?
-
Ikääntyneiden hoidossa ja kuntouttamistyössä keskiössä on asiakkaan hyvinvointi ja toimintakyvyn ylläpito. Ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumiseen erikoistunut lähihoitaja ohjaa ikääntyneitä voimavaralähtöisesti ja osallistaen. Hän osallistuu hoitoon ja kuntoutukseen avopalveluissa ja palveluasumisen yksiköissä. Ikääntyneiden hoidon ja kuntouttamisen työpaikkoja ovat esimerkiksi ikääntyneiden asumispalvelut, päivä- ja palvelukeskukset, kotihoito, terveyskeskusten vuodeosastot ja sairaalat. Lähihoitajan työpaikka voi löytyä myös järjestöjen ja yhdistysten parista.
-
Lasten ja nuorten kasvatukseen ja hoitoon erikoistunut lähihoitaja on perehtynyt eri- ikäisten lasten ja nuorten hoitoon, kasvatukseen ja kuntoutukseen. Hän suunnittelee, toteuttaa ja arvioi asiakas- ja perhekeskeistä hoitoa ja kasvatusta. Lähihoitaja huolehtii lasten perushoidosta ja varhaiskasvatuksesta sekä hoitaa sairaita ja erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria. Lapsiin ja nuoriin erikoistunut lähihoitaja edistää asiakkaidensa sekä näiden perheiden terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta sekä tunnistaa näihin liittyviä uhkatekijöitä. Lapsiin ja nuoriin erikoistuneiden lähihoitajien työpaikkoja ovat esimerkiksi päivähoito, koulu, kotihoito, perhetyö ja lastensuojelu.
Koulutus soveltuu sinulle
Kun olet suorittanut peruskoulun tai sinulla on vastaavat tiedot ja taidot. Kielitaitotasosi tulee olla YKI3/B1.1.
Sinulla tulee olla soveltuva terveys sosiaali- ja terveysalalla opiskeluun ja työskentelyyn.
Katso lisätietoa terveydellisistä vaatimuksista sosiaali- ja terveysalalla:
Hakijan terveys ja toimintakyky – Opintopolku Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa koskevat SORA-säädökset
SORA-säädökset koskevat tutkintoja, joissa koulutukseen ja ammatissa toimimiseen sisältyy alaikäisten turvallisuutta, potilasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. Katso lisätietoa SORA-säädöksistä.
Näin haet
Täytä hakemus TE-palvelujen sivuston kautta. Jos täytät sähköisen hakemuksen ilman pankkitunnuksia, pitää sinun vahvistaa hakemuksesi TE-toimistossa ennen hakuajan päättymistä. Valintahaastatteluun kutsutaan koulutushakemuksen ja TE-asiakkuuden perusteella, joten täytä hakemus huolella. Täytä hakemus itse ja kiinnitä erityistä huomiota sen perusteluihin. Kerro kiinnostuksesi koulutukseen ja arvioi oma suomen kielen taitosi. Pääsymahdollisuuksiasi lisää alan työkokemus, työkokeilut ja valmennukset. Kerro siis aikaisemmasta kokemuksestasi alalla hakemuksen tarkemmissa perusteluissa.
Valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat:
- motivaatio ja sitoutuminen
- oppimisvalmiudet ja tietotekniikan perustaidot
- koulutustarve
- elämäntilanne
- vuorovaikutustaidot
Voit seurata hakemuksesi tilannetta ja tarkistaa valintatietosi Oma asiointi -palvelussa osoitteessa www.te-palvelut.fi.
Hakuaika koulutukseen päättyi 3.10.2024. Soveltuvuuskoe järjestetään 9.10. tai 10.10.2024 Tredu Santalahdentiellä (osoite Santalahdentie 10). Kutsut soveltuvuuskokeeseen toimitetaan TE-toimistosta.
Koulutuksen opettajahaastattelut järjestetään Tredu Santalahdentiellä (osoite Santalahdentie 10, Tampere) 22.–23.10.2024. Kutsut toimitetaan valintakokeessa menestyneille tekstiviestinä ja tieto on nähtävillä Oma asiointi -palvelussa.
Pääsykoe
Soveltuvuuskoe järjestetään 9.10. tai 10.10.2024 Tredu Santalahdentiellä (osoite Santalahdentie 10, Tampere). Kutsut soveltuvuuskokeeseen toimitetaan TE-toimistosta. Koulutuksen opettajahaastattelut Tredu Santalahdentiellä (osoite Santalahdentie 10, Tampere) 22.-23.10.2024. Kutsut toimitetaan valintakokeessa menestyneille tekstiviestinä ja tieto on nähtävillä Oma asiointi -palvelussa.
Kysy lisää
Tietoa koulutukseen hakeutumisesta ja sen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saat TE-palveluiden koulutusneuvonnasta ma-pe klo 9.00-16.15, puhelimitse 0295 020 702.
Tiedustelut koulutuksen sisältöön ja toteutukseen liittyen:
Opettaja Elina Vainio
sähköposti elina.m.vainio@tampere.fi
puhelin 041 730 0712
Koulutussuunnittelija Annika Kujanpää
sähköposti annika.kujanpaa@tampere.fi
puhelin 044 430 9863
Pirkanmaan TE-toimiston yhteyshenkilö:
koulutusasiantuntija Riitta Viljakainen, puh. 0295 045 538