Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Sähköasentaja -työvoimakoulutus

Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille, jotka tarvitsevat koulutusta työllistyäkseen.

Työvoimakoulutus

Hakuaika 28.10. - 08.12.2024

Hae koulutukseen TE-palveluiden sivustolla
Hakuaika
28.10. - 08.12.2024
Toteutustapa
Päiväopetus
Toimipiste
Tampere Hepolamminkatu
Opinnot alkavat
09.01.2025
Hinta
Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta. Koulutuksen ajalta maksetaan työttömyysetuutta ja kulukorvausta.

Kuvaus

Nykyaikaisessa yhteiskunnassa kaikki toimii sähköllä. Sähköä tuotetaan voimalaitoksilla. Sieltä se toimitetaan kuluttajille monen portaan kautta. Sähköasentaja on mukana kaikissa tuon ketjun toiminnoissa. Sähköasentajaa tarvitaan aina, kun jotakin uutta rakennetaan tai vanhaa korjataan. Rakennuksissa sähköasentaja asentaa esim. valaistus- ja lämmitysjärjestelmiä. Tietoverkkojen ja hälytysjärjestelmien asentaminen kuuluu myös sähköasentajalle. Teollisuudessa sähköasentaja tekee koneiden sähkö- ja laiteasennuksia sekä huoltoja.

Sähköasentajan työ edellyttää loogista päättelyä ja ongelmanratkaisutaitoja. Sähköalan ammattilainen on tarkka, ripeä ja huolellinen. Lisäksi yhteistyö muiden työpaikalla toimivien henkilöiden kanssa on aina osa sähköasentajan työtä. Sähköasentajan työssä tarvitset vähintään B-ajokortin.

Sähköasentajien työpaikat ovat energialaitoksissa, sähköalan urakointiliikkeissä uudis- ja korjausrakennustyömailla, teollisuudessa laitteiden asentamisen ja huollon parissa sekä huolto- ja tukkuliikkeissä myynti- ja neuvontatehtävissä. Alalla toimiminen edellyttää sinulta hyvää terveyttä ja fyysistä kuntoa. Värisokeus, korkean paikan kammo tai pölyallergia voi vaikeuttaa alalle työllistymistä. Asentaja joutuu toisinaan työskentelemään hankalissa työasennoissa ja työtä tehdään myös metelissä, pölyssä, kuumassa tai kylmässä sekä joskus myös huonossa valaistuksessa.

Koulutuksen tavoite ja toteutus

Koulutuksen tavoitteena on suorittaa sähkö- ja automaatioalan perustutkinto ja työllistyä sähköalalle rakentamisen tai teollisuuden tehtäviin. Koulutuksessa painotetaan sähköturvallisuutta. Aikaisemmat suorituksesi ja osaamisesi huomioidaan henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS).

Koulutus alkaa kahdeksan viikkoa kestävällä orientaatiojaksolla. Koulutus toteutetaan pääsääntöisesti lähiopetuksena viitenä päivänä viikossa klo 8-15 välisenä aikana. Opetukseen liittyvät digitaaliset oppimateriaalit ovat käytössäsi omalla päätelaitteellasi tai oppilaitoksen kirjastossa. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikana työskentelet sähköalan työpaikoilla, teollisuudessa tai rakennuksilla.

Koulutuksen kesto ja lomat

Koulutuksesi kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmasi mukaisesti. Kesto voi olla enintään 14 kuukautta. Lomaa koulutukseesi sisältyy viisi arkipäivää kuuden kuukauden opiskelujaksoa kohti. Mahdolliset loma-ajat ovat 30.6.-4.7.2025 ja 22.12.2025-1.1.2026. Muita lomia ei voida myöntää.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen sisältö muodostuu opetushallituksen määrittelemien tutkinnon perusteiden mukaan, sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, sähköasentaja, 180 osaamispistettä (osp).

  1. Ammatilliset tutkinnon osat, yhteensä 145 osp.
    – Pakolliset tutkinnon osat ovat sähkö- ja automaatioalalla toimiminen ja pien- ja pienoisjännitesähköasennukset.
    – Valinnaisista suoritettavat tutkinnon osat ovat rakennusautomaatioasennukset ja sähkökäyttöjen asennukset.
  2. Yhteiset tutkinnot osat, 35 osp, ovat
    – viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen,
    – matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja
    – yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Tutkintoon sisältyy työpaikalla järjestettävää koulutusta. Tutustu sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon perusteisiin.

Koulutus soveltuu sinulle

Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille, jotka tarvitseva koulutusta työllistyäkseen.

Sähköasentajan työssä tarvitset loogista päättelyä ja ongelmanratkaisutaitoja. Tarvitset työssä myös vähintään B-ajokortin.

Näin haet

Täytä hakemus Te-palvelujen sivustolla.
’Hae tähän koulutukseen’ -painikkeen kautta. Koulutuksen numero on 723785.

Jos täytät sähköisen hakemuksen ilman vahvaa tunnistautumista, pitää sinun vahvistaa hakemuksesi TE-toimistossa ennen hakuajan päättymistä. Valintatilaisuuksiin kutsutaan ensisijaisesti koulutushakemuksen perusteella, joten täytäthän hakemuksesi huolellisesti.

Kerro hakemuksesi tarkemmissa perusteluissa kiinnostuksestasi koulutukseen ja sähköalan työhön. Kerro, oletko työskennellyt sähköalalla tai tutustunut sähköasentajan työympäristöön muulla tavalla. Arvioi hakemuksessasi myös, miten voit hyödyntää aiempaa osaamistasi sähköasentajan tehtävissä ja miten koulutus auttaa sinua työllistymään. Opiskelijavalinnassa katsomme eduksesi, jos olet tutustunut sähköasentajan työtehtäviin tai työympäristöön esimerkiksi palkkatyön, työharjoittelun tai työkokeilun kautta.


Saat tiedon mahdollisesta haastattelukutsusta ja valinnasta nopeasti, jos seuraat hakemuksesi tilannetta Te-palveluiden Oma asiointi -palvelussa.

  • Hakuaika päättyy 8.12.2024. Osa hakijoista kutsutaan kaksivaiheiseen opiskelijavalintaan, joka muodostuu infotilaisuudesta ja haastattelusta. Molempiin tulee osallistua.
  • Kutsut valintatilaisuuksiin ovat nähtävissä Oma asiointi -palvelussa 12.12.2024. Kutsussa on tarkemmat tiedot valintatilaisuuksiin osallistumisesta.
  • Kutsut valintatilaisuuksiin lähetetään sähköpostitse/tekstiviestillä.
  • Infotilaisuus koulutuksesta järjestetään 13.12.2024 klo. 13.30 Teamsissa.
  • Valintahaastattelut järjestetään 17.12. ja 18.12.2024
  • Valintatiedot koulutukseen hyväksytyille ovat nähtävissä 20.12.2024 alkaen Oma asiointi -palvelussa. Valintatiedot lähetetään myös postitse.
  • Koulutus alkaa 9.1.2025

Valintatilaisuuksien siirtäminen ei valitettavasti ole aina mahdollista, joten kutsun saaneena sinulla tulee olla valmius osallistua molempiin tilaisuuksiin ilmoitettuna ajankohtana. Jos saat kutsun, mutta et voi osallistua, ilmoita esteestäsi ennen kyseistä valintatilaisuutta kutsussa mainitulle TE-toimiston yhteyshenkilölle. Sinulta pyydetään asiasta selvitys, joten varaudu toimittamaan sairauslomatodistus, todistus työssäolosta tai muu selvitys TE-toimistoon.

Kysy lisää

Tampereen seudun ammattiopisto TREDU
Sakari Rönkkö
tuntiopettaja
p. 040 623 4857
sakari.ronkko@tampere.fi

TE-palvelujen koulutusneuvonta
TE-palvelujen sivuilta
puhelin 0295 020 702
Soittoaika ma–pe klo 9.00–16.15

Koulutusneuvonnan löydät myös Facebookista.