Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Tarjoilija

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa monipuoliset taidot ruoanvalmistus-, tarjoilu-, myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin.

Yhteishaku

Hae koulutukseen Opintopolussa.

Hae yhteishaussa 18.2.-18.3.2025
Hakuaika
18.02. - 18.03.2025
Kenelle
Peruskoulu
Toteutustapa
Päiväopetus
Toimipiste
Tampere Santalahdentie
Opinnot alkavat
06.08.2025
Hinta
Maksuton

Mitä koulutus sisältää?

Tarjoilijan koulutuksessa hankit osaamista tarjoilutyöhön, asiakaspalveluun ja myyntiin. Opit tuottamaan onnistuneita palvelukokonaisuuksia asiakkaille ja huolehtimaan asiakkaiden tyytyväisyydestä, asiakastilojen viihtyisyydestä ja puhtaudesta sekä ruokien ja juomien myynnistä. Opettelet hallitsemaan kassatoiminnot ja erilaiset tarjoilutavat. Tutustut myös tilaus- ja edustustarjoiluun.Tarjoilijat työskentelevät monenlaisissa ravintoloissa, kuten kahviloissa, ruokaravintoloissa, baareissa ja juhla- ja pitopalveluyrityksissä.

Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa
• toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin ja toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
• esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia
• kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisiin opintoihin kuuluu yksi kokeille ja tarjoilijoille yhteinen pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä), kaksi osaamisalan (kokki/tarjoilija) pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispistettä.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa:
• asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
• ruokapalvelun osaamisalan (kokki).

ePerusteet – Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 180 osp

Opinnot voivat sisältää lähiopetusta myös iltaisin.

Koulutus sopii sinulle

Yhteishaussa hakevat pääasiassa keväällä 2025 perusopetuksen päättävät nuoret. Hakukelpoisia ovat myös henkilöt, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä tutkintoa. Sinulla tulee olla riittävä suomen kielen taito opiskeluun ja alalla työskentelyyn. Jos äidinkielesi ei ole suomi, suomen kielen kielitaitotaso tulee olla vähintään A2.2.

Katso myös tutkintoalakohtaiset ohjeet.

Tarjoilijalla on hyvä ruoka- ja juomatuntemus. Hyvä tarjoilija on motivoitunut, oma-aloitteinen ja luonteva asiakaspalvelija. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • myynti-, esiintymis- ja yhteistyötaidot
  • kielitaito
  • joustavuus
  • vastuuntunto
  • hygieniaosaaminen
  • tieto- ja viestintätekniset taidot
  • taloudellinen ajattelu
  • yrittäjämäinen asenne

Kaksoistutkinto

Tredussa on mahdollista opiskella ammatillisen perustutkinnon lisäksi myös lukio-opintoja. Voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon (5 lukioainetta) kolmessa vuodessa kaikissa ammatillisissa perustutkinnoissa. Lukio-opinnot suoritetaan lukion opetussuunnitelman mukaisesti. Edellytämme, että lukio-opinnot aloittavalla opiskelijalla on peruskoulun päättötodistuksessa vähintään arvosana 7 oppiaineista äidinkieli, englanti ja matematiikka sekä lukuaineiden keskiarvo vähintään 7,0. Lue lisää: kaksoistutkinto Tredussa

Näin haet

Yhteishaku on valtakunnallinen hakumenettely. Voit hakea yhteishaussa, jos sinulla ei ole Suomessa tai ulkomailla perusopetuksen jälkeen suoritettua koko tutkintoa (ammatillinen tutkinto, lukion päättötodistus, korkeakoulututkinto).

Hakuaika on 18.2. – 18.3.2025. Hakulomake täytetään Opintopolku.fi -osoitteessa.

Tutustu ammatillisen koulutuksen yhteishakuun Tredun nettisivuilla tai Opintopolussa.

Ota yhteyttä opinto-ohjaajaan, mikäli sinulla on kesken jääneet opinnot alalta tai olet vaihtamassa oppilaitosta. Opinto-ohjaajan yhteystiedot alla.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja

Saija Hellsten

TreduNavi hakupalvelu
(puhelin, pvm/mpm)
PL 217 33101 Tampere