Osatutkinto, Elintarvikealan perustutkinto

Tule elintarvikealalle – opiskele leipomo- ja konditoria-alan perustaitoja

Alan osaaja, hanki osaamisellesi muodollinen pätevyys/tutkinto! Haluatko laaja-alaiseksi ruoka-alan ammattilaiseksi? Oletko kiinnostunut ruoka- ja kahvileipien, leivosten ja kakkujen valmistuksesta? Löytyykö sinulta luovuutta sekä hyviä kädentaitoja? Opiskele Tredussa leipomo- ja konditoriatuotteiden valmistusta ja koristelua!

Hae koulutukseen

Hakuaika 09.12.2024 - 08.01.2025

Hae koulutukseen Opintopolussa
Hakuaika
09.12.2024 - 08.01.2025
Toteutustapa
Oppisopimus, Päiväopetus
Toimipiste
Kangasala Finnentie
Opinnot alkavat
27.01.2025
Hinta
Maksuton

Mitä koulutus sisältää?

Leipomo- ja konditoria-alalla työskentelevä valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita. Hän osaa käyttää työssään erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida puhtaanapidon, hygienian sekä kestävän kehityksen. Työhön kuuluu myös leipomo- ja konditoriatuotteiden suunnittelua ja raaka-aineiden käsittelyä, erilaisten valmistustekniikoiden käyttämistä sekä sesongin mukaisten leivonnaisten valmistusta.

Leipomoalan osaajalle työpaikka voi löytyä leipomosta, konditoriasta, myymäläleipomoista, pitopalveluyrityksestä suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteestä tai vaikkapa pienestä makeisyrityksestä.

Opinnot muodostuvat lähiopetuksesta oppilaitoksella sekä työpaikoilla tapahtuvasta oppimisesta. Lähiopetus toteutetaan Kangasalan kampuksella.

Opintojen kesto muodostuu yksilöllisesti ja siihen vaikuttavat mm. sinulla jo oleva osaaminen alalta sekä suoritettavien opintojen laajuus. Opiskelet vain sinulle uusia asioita osaamistarpeittesi ja kiinnostuksesi mukaisesti. Sinulle laaditaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Opintojen kesto muodostuu siis hyvin yksilöllisesti.

Mikäli sinulla on jo alan työpaikka tai löydät itsenäisesti sellaisen, sinun on ehkä mahdollista opiskella oppisopimuksella työn ohessa. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydentävät ja syventävät tarvittaessa lähipäivät oppilaitoksella.

Koulutuksen tavoitteena on suorittaa osatutkinto elintarvikealan perustutkinnosta, mutta koulutuksen aikana voidaan arvioida mahdollisuutesi suorittaa koko tutkinto.

Tutustu mahdollisiin opiskeltaviin sisältöihin

Voit valita henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaasi alla olevia tutkinnon osia tavoitteidesi ja mielenkiintosi perusteella (osatutkinto):

  • Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito 20 osp
    Opiskelija oppii ohjaamaan ja pitämään käynnissä leipomoalan tuotantoprosessia. Opiskelija oppii ohjaamaan ja pitämään käynnissä leipomoalan koneita, laitteita ja linjastoja (esim. taikinakone, laminointilinja, pitkärullaaja, muotoilulinjasto, nauha- ja kartioriivari, leporata, rasvakeitin, uuni, jäähdytysrata ja pakkauslinjasto).

    Ruokaleipätuotteiden valmistus 20 osp
    Opiskelija oppii valmistamaan ruokaleipätuotteita seuraavista tuoteryhmistä: 1) sämpylät, 2) patongit, 3) rieskat, 4) vaaleat ruokaleivät ja 5) ruisleivät suoraleivonnalla, kylmäleivonnalla ja pakasteleivonnalla.

    Kahvileipätuotteiden valmistus 20 osp
    Opiskelija oppii valmistamaan kahvileipätuotteita seuraavista tuoteryhmistä: 1) pikkupullat, 2) letitetyt pullatuotteet, 3) isot täytteelliset pullatuotteet, 4) uppopaistotuotteet, 5) wienertuotteet ja 6) sesonkituotteet suoraleivontaa, kylmäleivontaa ja pakasteleivontaa käyttäen.

    Konditoriatuotteiden valmistus 20 osp
    Opiskelija oppii valmistamaan konditoriatuotteita seuraavista tuoteryhmistä: 1) pikkuleivät, 2) muffinssit ja kahvikakut, 3) kääretortut ja 4) makeat piirakat. Lisäksi opiskelija oppii valmistamaan konditoriatuotteita seuraavista tuoteryhmistä: 1) muropohjaiset leivokset, 2) lehti- ja voitaikinaleivokset, 3) tuulihatut, 4) marenkituotteet, 5) täyte- ja hyydykekakut, 6) jälkiruokatuotteet ja 7) suklaa- ja sokerityöt. Opiskelija oppii käyttämään konditoriatuotteiden valmistuksessa seuraavia menetelmiä; sekoittaminen, vaahdottaminen, vatkaaminen, paahtaminen, kaulinta ja yhdistelmätekniikka.

    Koulutuksen aikana suoritetaan tarvittaessa puuttuvat työturvallisuuskortti (8h/pv) ja tulityökortti (8h/pv), opiskellaan hätäensiaputaidot (8h) sekä suoritetaan hygieniapassitesti.

Koulutus soveltuu sinulle

  • Omaat jo osaamista elintarvikealalta tai lähialalta ja haluat päivittää tai syventää olemassa
    olevaa osaamistasi.
  • Haluat suorittaa aiemmin kesken jääneitä opintojasi loppuun.
  • Työskentelet elintarvikealalla kausiluonteisesti.
  • Haluat todistuksen ammattiosaamisestasi.
  • Sinulla on toinen ammatillinen perustutkinto suoritettuna lähialalta esim. ravintola-alalta tai osaamista sekä työkokemusta elintarvikealalta tai lähialalta. Soveltuva lähiala on erityisesti ravintola- ja cateringala. Myös laboratorioala sekä sosiaali- ja terveysala huomioiden alla olevat edellytykset.
  • Hakijalta edellytetään osaamista:
    • elintarvikealan työturvallisuus (mm. koneiden ja laitteiden käyttö)
    • elintarvikehygienia
    • ymmärrys leipomoalan valtakunnallisesta rakenteesta
  • Sinulla on alalle soveltuva terveys
  • Riittävä suomen kielen taito opiskeluun ja alalla työskentelyyn. Jos äidinkielesi ei ole suomi, tulee sinulla olla kielitaitotaso A2.1
  • Tarkemmat valintakriteerit löytyvät erilliseltä sivulta.
  • Kaikki hakijat haastatellaan.

Tärkeitä asioita alalla toimiessa

  • kädentaidot
  • yhteistyötaidot
  • laatutietoisuus
  • ravitsemusosaaminen
  • hyvä kunto
  • taloudellisuus
  • asiakaspalvelutaidot

Näin haet

Opintopolku

Hae koulutukseen Opintopolussa.

Kun olet täyttänyt hakemuksen, saat vahvistuksen sähköpostiisi. Jos hakuun liittyy haastattelu tai pääsy- ja soveltuvuuskoe, sinuun ollaan yhteydessä sähköpostilla tai puhelimella viimeistään viikon kuluttua hakuajan päättymisestä.

Opiskelijavalintapäätös tehdään kolmen viikon kuluessa hakuajan päättymisestä. Saat valintapäätöksen sähköpostiisi.
Testaamme suomen kielen taidon hakijoilta, joiden äidinkieli ei ole suomi ja joilla ei ole todistusta koulutukseen riittävästä suomen kielen taidosta. Lue lisää kielitasovaatimuksista ja kielikokeista.

Oppisopimus

Kun koulutus suoritetaan oppisopimuksella, suurin osa opiskelusta ja oppimisesta tapahtuu opiskelijan omalla työpaikalla. Tällöin opiskelija sopii työnantajansa kanssa oppisopimuskoulutuksen aloittamisesta tai hankkii itse koulutukseen soveltuvan työpaikan.

Ota yhteyttä Tredun alakohtaiseen oppisopimusasiantuntija Osmo Tahvanaiseen ennen ilmoittautumista.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja

Eeva-Liisa Rimpivaara

Oppisopimusasiantuntija

Osmo Tahvanainen


TreduNavi hakupalvelu
(puhelin, pvm/mpm)
PL 217 33101 Tampere