Osatutkinto, Elintarvikealan perustutkinto

Tule elintarvikealalle – opiskele leipomo- ja konditoria-alan perustaitoja

Elintarviketyöntekijä helpottaa ihmisten arjen organisointia tekemällä hyvää ja maittavaa ruokaa. Opiskele itsellesi mielihyvää ja makunautintoja tuottava ammatti.

Hae koulutukseen

Hakuaika 17.02. - 19.03.2025

Hae koulutukseen Opintopolussa
Hakuaika
17.02. - 19.03.2025
Toteutustapa
Oppisopimus, Päiväopetus
Toimipiste
Tampere Hepolamminkatu
Opinnot alkavat
14.08.2025
Hinta
Maksuton

Mitä koulutus sisältää?

Leipomo- ja konditoria-alalla työskentelevä valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita. Hän osaa käyttää työssään erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida puhtaanapidon, hygienian sekä kestävän kehityksen. Työhön kuuluu myös leipomo- ja konditoriatuotteiden suunnittelua ja raaka-aineiden käsittelyä, erilaisten valmistustekniikoiden käyttämistä sekä sesongin mukaisten leivonnaisten valmistusta.

Leipomoalan osaajalle työpaikka voi löytyä leipomosta, konditoriasta, myymäläleipomoista, pitopalveluyrityksestä suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteestä tai vaikkapa pienestä makeisyrityksestä.

Koulutus on kokoaikaista ja päivämuotoista lähiopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Koulutus kestää 6-12 kk henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.

Koulutus toteutetaan 14.8.2025 alkaen Hepolamminkadun kampuksella Tampereella.

Koulutuksen tavoitteena on suorittaa osatutkinto elintarvikealan perustutkinnosta.

Tutustu mahdollisiin opiskeltaviin sisältöihin

Voit valita henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaasi alla olevia tutkinnon osia tavoitteidesi ja mielenkiintosi perusteella (osatutkinto):

  • Elintarviketuotannossa toimiminen 35 osp
    Opiskelija oppii toimimaan elintarvikealan yrityksen perustehtävissä, esimerkiksi ennakoivissa työtehtävissä raaka-aineiden vastaanotossa, esikäsittelyssä, tuotteen valmistuksessa, pakkaamisessa tai varastotoiminnoissa. Opiskelija oppii noudattamaan omavalvontaa ja hygieniaa sekä suorittaa hygieniapassitestin.
    (Alalla uusi opiskelee aina Elintarviketuotannossa toimiminen –pakollisen tutkinnon osan 35 osp.)

    Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito 20 osp
    Opiskelija oppii ohjaamaan ja pitämään käynnissä leipomoalan tuotantoprosessia. Opiskelija oppii ohjaamaan ja pitämään käynnissä leipomoalan koneita, laitteita ja linjastoja (esim. taikinakone, laminointilinja, pitkärullaaja, muotoilulinjasto, nauha- ja kartioriivari, leporata, rasvakeitin, uuni, jäähdytysrata ja pakkauslinjasto).

    Ruokaleipätuotteiden valmistus 20 osp
    Opiskelija oppii valmistamaan ruokaleipätuotteita seuraavista tuoteryhmistä: 1) sämpylät, 2) patongit, 3) rieskat, 4) vaaleat ruokaleivät ja 5) ruisleivät suoraleivonnalla, kylmäleivonnalla ja pakasteleivonnalla.

    Kahvileipätuotteiden valmistus 20 osp
    Opiskelija oppii valmistamaan kahvileipätuotteita seuraavista tuoteryhmistä: 1) pikkupullat, 2) letitetyt pullatuotteet, 3) isot täytteelliset pullatuotteet, 4) uppopaistotuotteet, 5) wienertuotteet ja 6) sesonkituotteet suoraleivontaa, kyl-mäleivontaa ja pakasteleivontaa käyttäen.

    Konditoriatuotteiden valmistus 20 osp
    Opiskelija oppii valmistamaan konditoriatuotteita seuraavista tuoteryhmistä: 1) pikkuleivät, 2) muffinssit ja kahvikakut, 3) kääretortut ja 4) makeat piirakat. Lisäksi opiskelija oppii valmistamaan konditoriatuotteita seuraavista tuoteryhmistä: 1) muropohjaiset leivokset, 2) lehti- ja voitaikinaleivokset, 3) tuulihatut, 4) marenkituotteet, 5) täyte- ja hyydykekakut, 6) jälkiruokatuotteet ja 7) suklaa- ja sokerityöt. Opiskelija oppii käyttämään konditoriatuotteiden valmistuksessa seuraavia menetelmiä; sekoittaminen, vaahdottaminen, vatkaaminen, paahtaminen, kaulinta ja yhdistelmätekniikka.

    Koulutuksen aikana  suoritetaan hygieniapassitesti.

Koulutus soveltuu sinulle

  • Voit olla jo alan osaaja tai lähialalta ja haluat päivittää tai syventää olemassa
    olevaa osaamistasi.
  • Voit olla alalla uusi, kenties alan vaihtaja tai haluat suorittaa aiemmin kesken jääneet opintosi loppuun.
  • Työskentelet elintarvikealalla kausiluonteisesti.
  • Olet suorittanut peruskoulun tai sinulla on vastaavat tiedot ja taidot.
  • Sinulla on alalle soveltuva terveys
  • Riittävä suomen kielen taito opiskeluun ja alalla työskentelyyn. Jos äidinkielesi ei ole suomi, tulee sinulla olla kielitaitotaso A2.1
  • Tarkemmat valintakriteerit löytyvät erilliseltä sivulta.

Tärkeitä asioita alalla toimiessa

  • Luovuus ja kädentaidot
  • Tiimityöskentely- ja yhteistyötaidot
  • Vastuullisuus ja laatutietoisuus
  • Omatoimisuus ja työn fyysisyyden hallinta
  • Kiinnostus tulevaisuuden mahdollisuuksista mm. kiertotalous ja tekniikka

Näin haet

Opintopolku

Hae koulutukseen Opintopolussa.

Kun olet täyttänyt hakemuksen, saat vahvistuksen sähköpostiisi. Jos hakuun liittyy haastattelu tai pääsy- ja soveltuvuuskoe, sinuun ollaan yhteydessä sähköpostilla tai puhelimella viimeistään viikon kuluttua hakuajan päättymisestä.

Opiskelijavalintapäätös tehdään kolmen viikon kuluessa hakuajan päättymisestä. Saat valintapäätöksen sähköpostiisi.
Testaamme suomen kielen taidon hakijoilta, joiden äidinkieli ei ole suomi ja joilla ei ole todistusta koulutukseen riittävästä suomen kielen taidosta. Lue lisää kielitasovaatimuksista ja kielikokeista.

Ohjeita hakemuksen täyttämiseen sekä tietoa hakemusten käsittelystä ja opiskelijavalinnoista löydät täältä:
Näin haet jatkuvassa haussa ammatillisiin perustutkintoihin.

Oppisopimus

Kun koulutus suoritetaan oppisopimuksella, suurin osa opiskelusta ja oppimisesta tapahtuu opiskelijan omalla työpaikalla. Tällöin opiskelija sopii työnantajansa kanssa oppisopimuskoulutuksen aloittamisesta tai hankkii itse koulutukseen soveltuvan työpaikan. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.

Ota yhteyttä Tredun alakohtaiseen oppisopimusasiantuntija Osmo Tahvanaiseen ennen ilmoittautumista.

Kysy lisää

Opinto-ohjaaja

Timo Salin

Oppisopimusasiantuntija

Osmo Tahvanainen

TreduNavi hakupalvelu
(puhelin, pvm/mpm)
PL 217 33101 Tampere