Korjausrakentamisen Osaamispolku

Rakennusalan koulutus, joka pyrkii edistämään laadukasta korjausrakentamista ja vahvistamaan alan ammattilaisten tietotaitoa sekä alalle pyrkivien valmiuksia toimia alalla. Projektin päätoteuttaja on Tredu ja yhteistyötä tehdään Tampereen Tilapalvelut Oy:n ja Tredu-Kiinteistöt Oy:n kanssa.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus -logo
Euroopan unionin rahoittama - Nextgeneration
Tredun logo

Korjausrakentamisen Osaamispolku

Tavoitteet ja toimenpiteet

Rakennusalan koulutus, joka pyrkii edistämään laadukasta korjausrakentamista ja vahvistamaan alan ammattilaisten tietotaitoa sekä alalle pyrkivien valmiuksia toimia alalla.

Tavoitteena on tarjota osaamista, joka tukee alueellista kehitystä ja kiertotalouden periaatteita. Koulutus antaa myös valmiuksia jatkokouluttautumiseen ja oman osaamisen tuotteistamiseen. Toteutus on suunniteltu asiakasystävälliseksi ja joustavaksi modulirakenteen myötä.

Tulokset

Tulokset tarkentuvat projektin edetessä.

18.2.2024

Koulutusviikko alkoi kolmen eri näkökulman päivällä.

Aamupäivällä tutustuimme Skanskan aluejohtaja Toni Tuomolan esittelemänä ”Recrete Betonielementtien uudelleenkäyttö” -hankkeeseen. Hiilijalanjälkeä laskeva kehitystavoite liittyy osaksi yrityksen Powerhouse -konseptia.

Mielenkiintoinen uraauurtava hanke, jossa irrotettiin purettavasta rakennuksesta betonielementtejä ja siirrettiin Tampereen Härmälänrannassa urakoituun uuteen kohteeseen. Hankkeessa oli mukana useita toimijoita. Samalla kerrytettiin tutkimustietoa uudelleenkäytön jatkokehittämisen pohjaksi.

Iltapäivällä Innovestorin energiavarastojen investointijohtaja Elie Kopaly avasi meille, miten voimme madaltaa sähköntuotannon hiilijalanjälkeä tuottamalla sähköä hajautetusti ja varastoimalla sitä rakennuksissa. Luento synnytti keskustelua, joka laajensi lisää aiheen käsittelyä.

Ehdimme vielä päivän päätteksi harjoitella parityönä pientalon purkusuunnittelua, joka huomioi uudet kiertotalouden painotukset. Harjoitustehtävä lähdemateriaaleineen sai aikaan osaltaan antoisaa keskustelua.

Aikuiskoulutuksen rikkaus tuli jälleen esille: koulutettavat tuovat oman osaamisensa mukaan, jolloin me kaikki opimme toisiltamme.


14.2.2025

Ystävänpäivä kului laserkeilauksen parissa.

Korjausrakentamisen asiantuntija Heikki Puukka Lapin maakuntamuseosta avarsi tietämystämme aiheesta sekä teorian osalta että käytännön harjoittelun tuella.

Uusi teknologia tehostaa suunnittelua ja tuo uusia mahdollisuuksia korjausrakentamisen ja purkusuunnittelun alueille.

13.2.2025

Tänään päivä eteni monipuolisella otteella!
Lainsäätäjän tulokulma Rakentamislain sisältöön ja tavoitteisiin avautuivat kirkkaammin Ympäristöministeriön yliarkkitehti Harri Hakasteen selkeän aamullisen esityksen tuella.

Aamupäivä jatkui rakennushankkeiden kustannuslaskennalla. Aihetta avasi meille vankalla kokemuksella varustettu kustannuslaskija PekkaJuhani Anttila Tampereen Tilapalveluista.

Opiskelimme vielä tovin hiilijalanjäljen laskemisen käsitteitä ja lähestymistapoja, joita rakennusmestari, amk-opiskelija Henna Kinnunen esitteli meille opinnäytetyöhönsä liittyen.

Iltapäivään siirryttäessä meille jo tuttu kestävän rakentamisen asiantuntija Janita Rintala A-Insinööreiltä puhui osaavin ottein materiaalin kierrosta höystäen tietoa käytännön esimerkein.

12.2.2025

Aamupäivällä kävimme tutustumassa Tampereen ammattikorkeakoulun Rakennuslaboratorioon. Kiinnostavan toiminnallisen opiskelutuokion järjesti meille laboratorioinsinööri Jarno Oravasaari. Kävimme läpi eri tutkimusmenetelmiä. Lisäksi saimme harjoitella eri mittareilla kosteusmittauksia. Mittaajan taidoilla on iso merkitys. Se tuli testattua.

Iltapäivällä olikin aika perehtyä rakentamisessa sovellettaviin lakeihin ja korjausrakentamisen oikeustapauksiin. Hyödyllisen ja kiinnostavan iltapäivä meille piti alan vahva osaaja asianajaja, oikeustieteen tohtori ja varatuomari Tiina Koskinen-Tammi Asianajotoimisto Alfasta.

Tiina ylläpitää kollegansa kanssa rakennusala lakitietoa ja oikeustapauksia käsittelevää sivustoa:

https://talojuristit.fi/

Sieltä löytyy tietoa myös maksuttomista webinaareista.

11.2.2025

Päivä kului uutta oppien kiinteistöjen energiatehokkuuden parissa. Tänään asiantuntijamme oli energiatehokkuus- ja vastuullisuuspäällikkö Oskari Raitanen L&T Energiapalveluista.

Käsittelimme aihetta kiertotalous edellä ja myös käytännön toteutuksia hyvin läheltä tutkien. Sopivan tuttuna case-kohteena oli Oskarilla käytettävissään monipuolisten laskelmien materiaali Tredun Hepolamminkadun rakennuksista. Pääsimme vielä päivän lopussa testaamaan omia laskennallisia taitojamme hyvien harjoitteiden parissa.

6.2.2025

Opiskelimme työturvallisuuttaa Työterveyslaitoksen virtuaalisen Virtuario(TM) -oppimisympäristön uumenissa. Valittavana oli useita rakennusalalle sopivia aiheita.

Tämä opiskelutapa vaatii oman reviirin, etteivät koulutettavat törmäile toisiinsa!
Hyvä uudenlainen tapa opiskella, mutta tärkeintä kokemukselle ovat hyvätasoiset sisällöt ml. toteutus ja kuvien/videoiden laatu.

Koko ryhmän näkemys oli, että yhtäjaksoisesti ei kannata laseja käyttää pitkään, maksimissaan n. 15 min kerrallaan. Muuten voi tulla päänsärkyä tai tasapainoon vaikuttavaa ”merisairautta” jälkivaikutuksena. Totesimme myös, että virtuaaliympäristössä keskittyminen opiskeltavaan aiheeseen onnistuu paremmin kuin perinteisissä ympäristöissä. Virtuaalimaailmaan sulkeutuminen suuntaa huomion vain opiskeltavaan aiheeseen.

5.2.2025

Päivä rakentamisen kiertotaloudelle – saimme tuhdin annoksen kahden alan asiantuntijan toimesta.

Aamulla projektipäällikkö Marika Kurkinen Xamkista kertoi meille hankkeiden esimerkkejä purkumateriaalien hyödyntämisestä ja yritysten näkemyksistä Kymenlaakson alueella. Kävimme myös antoisaa keskustelua aiheesta.

Iltapäivän saimme kuunnella lisää kiinnostavia käytännön esimerkkejä purkumateriaalien kiertotaloudesta. Kestävän rakentamisen asiantuntija Janita Rintala A-Insinööreiltä valaisi meitä jälleen monipuolisilla esimerkeillä. Lopuksi kertasimme aihetta vielä harjoitustehtävällä. Kiinnostava iltapäivä.

Käytännön esimerkit avartavat ajatuksia. Materiaalin uudelleenkäyttö ja kierrätys ovat luovuutta ajatella uudella tavalla.

30.1.2025

Torstaina Tredu Kiinteistöt Oy:n kiinteistöpäällikkö Lance Cagle ja kehityspäällikkö Mikko Niskanen avarsivat tietämystämme yhtiön roolista kiinteistön omistajana, joka laatii julkaistavan ympäristötilinpäätöksen.

Tutustuimme konkreettisin esimerkkien kautta Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekarttaan perustuviin yhtiön ilmastoteemoihin. Tredu Kiinteistöt laskee hiilijalanjälkeään, johon me kaikki kiinteistöjen käyttäjät vaikutamme osaltamme.

Iltapäivällä energiatehokkuusasiantuntija Jouni Simola Lassila & Tikanoja Energiapalveluista kertoi selvityksiin perustuvista havainnoistaan taloteknisten hybridijärjestelmien toiminnanvarmistuksessa.

Rakennusten talotekniikka on monimutkaistunut ja eri teknologiaa tulee jatkuvasti lisää. Teknisten järjestelmien keskinäinen toiminnanvarmuus on noussut entistä tärkeämpään rooliin myös kestävän kehityksen näkökulmasta.

Jouni toi esille kehitysehdotuksia alalle, kuten toiminnanvarmistusvastaavan roolin tuomista vahvemmin mukaan rakennushankkeisiin. Lisäksi nousi esille rakennustekniikan digitaalisen tiedonhallinnan tai sen puutteen tärkeä rooli.

Päivän päätti Tredun Toki-verkkokirjastojen suunnittelija Marja Henttonen, joka esitteli meille modernin verkkokirjaston e-tietokantojen tarjontaa. Koulutettavillamme on mahdollisuus tutustua tietokantoihin, mm. Rakennustiedon RT-kortistoihin ja PSK ja SFS Stadardeihin sekä isäksi monipuoliseen ammattikirjojen ja -lehtien valikoimaan.

28. – 29.1.2025

Keskiviikkona saimme tehoperehdytyksen korjausrakentamisen kiertotalouteen laajempana systeemisenä muutoksena eri yhteiskunnan tasoilla. Päädyimme rakentamisen kiertotalouden konkreettisiin näkökohtiin esimerkein. Lisäksi teimme aihetta lisää konkretisoivan harjoitustehtävän, joka purettiin yhdessä.

Edellisen tarjoili meille Kiertotalous Pirkanmaan vanhempi asiantuntija Karoliina Tuukkanen ja projektipäällikkö Heikki Moilanen.

Kestävän rakentamisen asiantuntija Janita Rintala A-Insinööreiltä avasi meille tiistaina purkukartoituksen laatimisen ja purkamisen kiertotalouden aiheita konkreettisia esimerkkejä unohtamatta. Tredun ammatillinen erityisopettaja Taina Piispa käsitteli muovin valmistusta ja sen kierrätystä rakennustyömailla. Aihe täydensi mukavasti Janitan monipuolista osuutta.

23.1.2025

Esteettömyysasiaa-teemapäivän aluksi korjausneuvoja Esa Kirvesniemi Vanhustyön Keskusliitosta avasi meille esteettömyyttä parantavien muutostöiden avustusmahdollisuuksia.Välissä tutustuimme Tredun Santalahdentien ”Havaintokotiin” ja sen erilaisiin esteettömän kodin tukiratkaisuihin.

Havaintokodista löytyvää apuvälinettä käyttäen Tredun työsuojeluvaltuutettu, fysioterapeutti ja lehtori, Virva Läärä opasti meille kädestä pitäen, miten nykyään on suositeltavaa avustaa henkilö istuma-asennosta pystyyn. Vanha ohje kiskoa vaatteista on nykyään ehdottomasti sopimaton keino.

Riesan Joel Hentunen järjesti meille osaltaan antoisan päivän. Aluksi hän perehdytti meidät lakeihin ja esteettömyyden huomioimiseen rakennuksessa ja rakenteissa.

Lopuksi teimme Joelin opastuksella harjoitustyönä esteettömyyskartoitusta Santalahdentiellä rullamitat mukana. Huomautettavaa löytyi vanhassa rakennuksessa, joskin myös esteettömyyttä parantavia toimenpiteitä oli tehty.

Tammikuun ohjelmassa drone-koulutusta. Kouluttajina toimivat Tredun omat logistiikan opettajat Jorma Eskola ja Markus Valtamo.

Dronen käyttö tulee lisääntymään monella alalla, myös rakennettujen ympäristöjen alueella. Jo nyt Tampereen kaupunki käyttää dronea lukuisiin tehtäviin, mm. vaikeakulkuisten kattojen katselmointiin.

16.1.2025

Tutustuimme Lempäälä-taloon ja Lempäälän kaupunkikehityksen visioon ja suunnitelmiin, mihin meitä opasti kuntakeskuksen kehittämisen hankejohtaja Lari Laakso. Lisäksi Lempäälän Lämpö Oy:n asiakkuuspäällikkö Matias Makkonen esitteli meille Saikan asuntomessualueen uutta lämpö-/kylmätarjontaa. 

Lempäälässä saimme lisäksi monipuolisen esittelyn Metsä-Tappura Oy:n Mikko Tappuralta. Vastassa ovella oli upea Ukko-Metso -puuveistos. Yritys tarjoaa erikoisosaamista puusepäntyönä entisöitäviin tai muuten iäkkäisiin rakennuskohteisiin. Heillä on ekologinen lähestymistapa – puujätettä ei synny, sillä kaikki materiaali etenee hyötykäyttöön.

Tamperelainen kierrätysliiketoiminnan osaaja Romu Mäki Oy perehdytti metalliromulla käytävään kauppaan. Harri Mäki valaisi meidät metallin kierrätyksen tietämyksellä. Vakuutuimme siitä, että romu on rahan arvoista ja sitä kannattaa kierrättää hyödynnettäväksi uudelleen.

9.1.2025

Asbestiasiaa esitteli meille leppoisasti ja ammattitaidolla Tredun oma ammatillinen ohjaaja Maryna Korhonen, jolla on takanaan myös pitkä kokemus asbestitöistä yrittäjänä.

Tämä koulutus olisi tarpeellinen kaikille, jotka puuhaavat remonttien parissa vapaa-ajallaan tai töissään.

8.1.2025

Tänään käsiteltiin sisäilma-asiaa ja P1-pölyntorjuntaa korjausrakentamisessa. Viimeisen 10 vuoden kuluessa on tapahtunutkin paljon muutoksia ja kehitystä parempaan edellisissä aiheissa.


Asiantuntevat luento-osuudet pitivät sisäolosuhteiden asiantuntija Laura Pyykkö Senaatti-kiinteistöltä ja kosteuden- ja puhtaudenhallinnan asiantuntija Arto Ylinen Tampereen Tilapalveluista.


Iltapäivällä pääsimme tutustumaan Arton ja YIT:n työmaan työnjohtaja Iiro Mäkelän ohjauksessa Tampereen entisen virastotalon ja tulevan kaupungintalon työmaalle. Ilo oli huomata, miten hyvin nykyään hoituu puhtaudenhallinta suojauksineen meneillään olevalla työmaalla. Myös rakennusjätteen lajittelu on hyvin hallinnassa.

17.12.2024

Vuoden viimeisen koulutuspäivän aiheena oli laserkeilaus. Kiinnostavan koulutuksen meille piti Heikki Puukka. Teknisen taustoituksen ja mittaustekniikan tiedonjaon jälkeen tutustuimme pariin eri laitteeseen käytännössä. Lisäksi Heikki avasi meille tekniikan hyödyntämisen vaihtoehtoja.

10.12.2024

Hyödyllinen hätäensiapukoulutus Tammed Oy:n koulutuspäällikkö Marko Haapaniemen johdolla.


Mm. puhaltaminen Annen suuhun ilmaa sopivalla paineella. Nykynuket on yhdistetty applikaatioon, josta näkee sekä painelun että puhallusten sujumisen.  Tärkeänä uutena taitona harjoittelimme mm. defibrallaattorin käyttöä yhdistettynä paineluelvytykseen ja puristus- eli Heimlichin otetta.

3. moduuli 5.11. – 27.11.2024

Keskiviikkopäivän 27.11. aloitti Satu Järvinen Helsingin kaupungilta kertomalla aiheesta ”Pilaantunut maa korjausrakentamisessa”. Taas havahduimme siihen, kuinka tärkeää on tiedonsiirto korjausrakennuskohteissa.

Tämän jälkeen Elie Kopaly yrityksestä Innovestor havainnollisti uudenlaista aurinkoenergian varastointijärjestelmää.

Iltapäivällä saimme nauttia makoisat kakkukahvit korjausrakentamisen osaamispolku -koulutuksen päätöksen kunniaksi!

Muut toteutukset jatkuvat vielä. Tervetuloa mukaan!

Tiistaina 26.11. opiskelijat osallistuivat HAMKilla järjestettyyn KIITO – Uusia polkuja kiertotalouteen -tilaisuuteen. Tilaisuudessa esiteltiin mm. MORE-teollisuusalueen kiertotaloustoiminnan kehittämistä sekä Lahden seudun kiertotalouden kehittämishankkeita. Lisäksi kuulimme puheenvuoroja eri aloilla kiertotaloutta edistävistä hankkeita, niiden toiminnasta ja hyödyistä yrityksille.

Valitettavasti Suomessa kiertotalouden edistäminen on kuin kuntopyörällä polkisi: hypetyksestä tulee hiki, mutta juuri mihinkään ei liikuta.

Kaskas Media Oy

Keskiviikkona 20.11. sukelsimme virtuaalimaailmaan XR-teknologioiden parissa. Suomalainen johtava opetusteknologia-alan yritys 3D Bear ja Noora Nyberg tutustuttivat meidät aiheeseen. Osana koulutuskokonaisuutta opimme konkreettisesti sisä- ja asbestipurun teemoista VR-harjoitteen avulla.

Tiistaina 19.11. Skanskan aluejohtaja Toni Tuomola kertoi vastuullisista toimintatavoista ja aikaa kestävistä ratkaisuista sekä esitteli hiilijalanjäljen huomioivan Powerhouse-konseptin sekä Recreate-hankkeen, jossa keskeisessä roolissa betonielementtien uudelleen käyttö.


Iltapäivällä Tredun Taina Piipa selvitteli aistiesteettömyyttä ja sen huomioimista rakennetuissa ympäristöissä. Lisäksi osana harjoitustehtävää arvoimme tilojemme aistiesteettömyyttä.

Keskiviikkona 13.11. aamupäivällä meillä oli mahdollisuus tutustua TAMKin rakennuslaboratorioon. Kiinnostavana aiheena lämpökamerakuvaus ja sen hyödyntäminen.

Iltapäivällä Tredun opettaja Taina Piispa esitteli bussikatoksen uudelleenkäyttöä erään taloyhtiön tupakointipaikaksi.

Tiistain 12.11. aiheena kierrättäminen ja uusiokäyttö. Purkupihan laskentapäällikkö Virpi Eronen käsitteli esityksessään purkuhankkeita ja rakennusosien kierrättämistä.

Tämän jälkeen Kiertoa Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kallunki esitteli julkisen sektorin suosittua Kiertonet-huutokauppapalvelua. Suurin yksittäinen palvelussa myyty kaluste-erä on ollut huimat 5455 kpl!

Iltapäivällä perehdyimme monipuolisesti purkumateriaalien kiertotalouteen A-Insinöörien kestävän rakentamisen asiantuntijan Janita Rintalan opastuksella.

Rakennus- ja purkujätettä syntyy vuosittain n. 1,6 miljoonaa tonnia.

Purkupiha Oy, Virpi Eronen

Keskiviikkona 6.11. teimme vierailun Pirkanmaan Jätehuollon ylläpitämään Tarastenjärven jätekeskuksen yksikköön, joka tarjoaa jätehuoltopalveluita yksityisille ja yrityksille Tampereen alueella. Iltapäivällä oli vuorossa vielä DI-isosyanaattikoulutus.

PIRA-päivä 2024 aloitti tiistaina mukavasti korjausrakentamisen osaamispolun 3. moduulin. Päivän aiheena oli tänä vuonna rakentamisen laatu – sisältö oli monipuolinen, asiaa myös vastuullisuudesta, rakennusalan koulutuksesta ja uudesta rakentamislaista. Kohde-esittelyinä mm. Lempäälän uimahalli-kylpylä-hanke sekä Tampereen teatterin peruskorjaus.

Perinteisesti kuulimme myös Foreconin laatiman Pirkanmaan rakennusbarometrin.

1. moduulin toinen toteutus 1.10. – 30.10.2024

Syysloman jälkeen tiistaina 22.10. opiskelijat kuulivat asiaa asbestista ja keskiviikkona 23.10. oli vierailu Ylöjärvellä. Aamupäivän aikana neljä asiantuntijaluentoa mm. Mevaset Oy ja Ekokumppanit.
Iltapäivällä tutustuminen paikalliseen yritysalueeseen, Teeri-Kolmio Oy (alla olevat kuvat), EPSE Oy ja Molok Oy.

Keskiviikkona 9.10. oli vuorossa tärkeää P1-pölynhallinta-asiaa, asiantuntijana Tampereen Tilapalveluiden puhtaudenhallinnan asiantuntija Arto Ylinen.

Kuvassa oleva laite on BM-Dustdetector®. Laitetta käytetään rakennushankkeissa pintapölymittaukseen  P1-puhtausluokan puhtaustason todentamisessa sekä rakennuksen käytön aikana siivouksen laadunvarmistuksessa. Halukkailla oli myös mahdollisuus kokeilla laitetta.

Tiistaina 8.10. osallistujat tutustuivat laserkeilaukseen iPadin lidar-skanneria ja Trimble-laserkeilainta käyttämällä.

Ensimmäisen moduulin toisen toteutuksen aloituspäivänä osallistujat saivat kuulla mielenkiintoisen ja kattavan esityksen aiheesta Tredu-Kiinteistöt Oy Vastuullisuusraportti (ESG) 2024. Tredu-Kiinteistöt Oy on osana Tampereen kaupunkikonsernia sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (Sustainable Development Goals eli SDG:t). Tavoitteet ovat laaja-alainen suunnitelma maailmanlaajuisen kestävän kehityksen edistämiseksi, joka kattaa monia eri näkökohtia, kuten köyhyyden vähentämisen, ilmastonmuutoksen torjunnan, terveyden edistämisen ja tasa-arvon edistämisen.

Seuraavana päivänä oli vuorossa työturvallisuuskortin suorittaminen.

2. moduuli (3.9.-25.9.2024)

25.9.2024, päätöspäivä

Rakennustiedon ammattilaiset Kosti Kuronen, Jaana Matilainen ja Ilkka Friman perehdyttivät rakentamisen yleisiin laatuvaatimuksiin, LVI-kortistoon ja kirjallisuuteen.

Lisäksi kestävän rakentamisen asiantuntija Janita Rintala A-Insinöörit Oy:stä piti mielenkiintoisen ja ajatuksia herättelevän luennon purkumateriaalien kiertotaloudesta.

Rakennustyömaa on raaka-aineiden aarreaitta, lajittelu on rahanarvoista työtä!

24.9. 2024

Opiskelijoita opastettiin tekemään tulitöitä turvallisesti – tulityökortin suorittaminen, kouluttajana Innen Oy, Jani Pukkinen.

18.9.2024

Teoriapäivän jälkeen dronen lennättämistä simulaattorilla ja oikealla DJI Mavic -aluksella.

Kesto

Projekti toteutetaan ajalla 15.4.2024 – 30.4.2025.

Salkku

Kestävä elämäntapa.

Vastuuhenkilö

Projektipäällikkö Tuula Grönfors tuula.gronfors@tampere.fi, Puh. 040 1374147

17.9.2024 Dronen teoriaa

Opiskelijat suorittivat dronen lennättämiseen vaadittavan verkkoteoriakokeen sen jälkeen, kun Tredun logistiikan opettajat Jorma Eskola ja Markus Valtamo olivat opastaneet ja tutustuttaneet mm. lentoturvallisuuteen, ilmailun säädöksiin ja ilmatilarajoituksiin.

Heikki Puukka

3.9.2024 Toisen moduulin aloitus

Toisen moduulin ensimmäisen päivän aloitti Tredun opettaja Heikki Puukka tutustuttamalla osanottajia suomalaisen rakentamisen historiaan. Saimme pohtia, minkälaisia arkkitehtuurisia ratkaisuja käytettiin mm. klassismin ja funktionalisimin aikakausina. Saimme lisäksi kuulla Asunto-osakeyhtiö Pyynikinkulman vaativasta julkisivuremonttihankkeesta, jonka aikana talo palautettiin alkuperäiseen asuunsa.

1. moduuli  (14.5. – 12.6.2024)

Tredun palvelupäällikkö Tuula Grönfors ja Forecon Oy:n toimitusjohtaja ja johtava asiantuntija Markku Riihimäki

14.5.2024 Moduulin aloitus

Moduulin aloituspäivänä tutustuttiin korjausrakentamisen markkinoihin.

Forecon Oy:n toimitusjohtaja ja johtava asiantuntija Markku Riihimäki kertoi mm. rakentamisen ennusteesta, rakennusmarkkinoiden tiedon hankinnasta ja hintojen ennakoinnista. Esim. kipsilevyjen hankintaostoista saadaan arvokasta tietoa korjausrakentamisen määrästä.

Rotin sivuilta löydät mielenkiintoista ja ajankohtaista tietoa rakennetun omaisuuden tilasta.

Roti
Työturvallisuuskorttikoulutus

15.5.2024 Työturvallisuuskortin suorittaminen

Työturvallisuuskorttikoulutus parantaa työturvallisuutta!

21.5.2024 Laserkeilaus

Tredun opettaja Heikki Puukka opasti laserkeilaukseen ja lähtötietoaineiston keräämiseen laserkeilausta käyttämällä. Keilauksen avulla tuotetaan mittatarkka pistejoukko, jota voidaan hyödyntää monella tavalla. Aineisto helpottaa kaikkia osapuolia, tehostaa toimintaa ja vähentää suunnitteluvirheitä.

Tampereen Tilapalvelut Laura Pyykkö

28.5. Sisäilma-asiaa ja puhtaudenhallinta

Tampereen Tilapalveluiden sisäilma-asiantuntija Laura Pyykkö ja kosteuden- ja puhtaudenhallinnan asiantuntija Arto Ylinen kertoivat sisäilmaongelmien syistä, seurauksista ja niiden korjaamisen haasteista sekä P1-puhtaudenhallinnasta. Laura painotti mm. sitä, että oikein ja oikea-aikaisesti tehdyt huolto- ja kunnossapitotyöt voivat ehkäistä sisäilmaongelmien syntymisen. Päivän lopuksi oli työmaakierros kaupungin virastotalolle, jonka peruskorjaus ja laajennus on parhaillaan käynnissä. Työmaan puhtaudenhallinta rakennusvaiheessa on todella tärkeää!

4.6.2024 Aiheena asbesti

Asbestin vaarat ja lainsaäädäntö, asiantuntijana Tredun ammatillinen ohjaaja Maryna Korhonen.

Jos kaikki asbesti poistettaisiin suomalaisesta rakennuskannasta, sille kertyisi hintaa 10-20 miljardia euroa ja urakka kestäisi 5-10 vuotta.

11.6.2024 Esteettömyys ja ikääntyvien asuntojen muutostyöt

Tredun lehtori Inga Pöntiö kertoi esteettömyyden huomioimisesta kodin muutostöissä.
Tärkeänä periaatteena on, että rakennukset ja palvelut suunnitellaan ja rakennetaan alun perin kaikille sopiviksi eli esim. apuvälineiden käyttö ja asukkaiden alentunut toimintakyky otetaan huomioon. Tehokas ja riittävä valaistus ovat erittäin tärkeitä ja ennaltaehkäisevät tapaturmia.
Invalidiliiton sivuilla hyvää materiaalia esteettömyydestä.

Vanhustyön Keskusliiton korjausneuvoja Esa Kirvesniemi esitteli liiton tarjoamaa korjausneuvontaa.
Vanheneminen.fi -sivusto auttaa sinua varautumaan tulevaisuuteen.

Nokian Yrittäjien Petri Tannermaa piti mielenkiintoisen puheenvuoron mm. siitä, että lainsäädäntö aiheuttaa haasteita purettavien rakennusten materiaalien hyödyntämiselle.

Piiru Pispalassa

12.6. Ensimmäisen moduulin päätöspäivä

Aamupäivällä johdatusta Rakennustiedon materiaaleihin ja harjoittelua RT-kortiston käyttämiseen korjausrakentamisen apuna. Asiantuntijoina Tommi Pihlajamäki ja Matti Määttänen.

PäätösIltapäivänä tutustuminen Pirkanmaan Rakennuskulttuuriyhdistykseen Piiruun Pispalassa.
Piiru vaalii rakennuskulttuuria, ja lisää henkilöiden ja yhteisöjen osaamista rakennusperinnön hoitamisessa.

Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.