Amis vaikka kotisohvalta – sitä on seinätön amis parhaimmillaan
Tampereen seudun ammattiopistossa, Tredussa, seinätöntä amista on kehitetty jo viiden vuoden ajan, vaikka virallisesti konseptin lanseeraus on tehty vasta tänä vuonna.
Seinätön amis mahdollistaa kiinteistöpalvelualan opinnot mahdollisimman esteettömästi ja helposti saavutettavasti paikkakunnasta riippumatta – Hangosta Utsjoelle ja kaikkialla siinä välissä!
– Opiskelu seinättömässä amiksessa sopii parhaiten henkilöille, jotka jo työskentelevät alalla ja kaipaavat lisäkoulutusta tai heille, jotka pyrkivät töihin kiinteistöpalvelualalle. Koko opiskelu suunnitellaan niin, että se ei haittaa opiskelijoiden työntekoa. Työnantajat ovat kertoneet pitävänsä tässä konseptissa eniten juuri siitä, että saavat pitää opiskelijan työssä koko ajan eikä erillistä viikko-ohjelmasuunnittelua tarvita, kertoo Tredun kiinteistönhoidon opettaja Janne Sulkava.
Sulkavan sanat vahvistaa ARE:n Tampereen aluejohtaja Jaakko Toivanen:
– Työnantajalle seinätön amis on kaikista vaivattomin malli kouluttaa uusia osaajia. Se on kuin pitkä koeaika, kun henkilö opiskelee ja harjoittelee meillä yhtä aikaa. Sinä aikana opimme tuntemaan ihmiset, sillä haluamme ARE:en kehityshaluisia ja hyvän asenteen omaavia ammattilaisia.
ARE onkin yritys, joka on hyödyntänyt Tredun seinätöntä amista eniten. Janne Sulkava painottaa, että yhteistyö yritysten kanssa onnistuu, kun molemmat puhuvat samaa kieltä ja molemmilla on yhteinen mieli asiassa.
Tämän vahvistaa jo eläkkeellä oleva entinen ARE:lainen Olli Mäkinen, joka työvuosinaan ehti palkata monia uusia osaajia juuri seinättömän amiksen kautta.
– Kaikki osaset yhteistyössä pitää toimia yhteen, jotta homma onnistuu: Yrityksellä pitää olla halu panostaa osaamisen kehittämiseen ja tarve rekrytoinnille. Koululaitoksen pitää olla valmis tekemään yhteistyötä ja osata valita oikeat koulutettavat. Ja kolmanneksi työpaikalla pitää olla asiasta kiinnostunut ja osaava työnohjaaja tukemassa harjoittelijan oppimista, kertoo Mäkinen.
Työnantajalle seinätön amis on kaikista vaivattomin malli kouluttaa uusia osaajia. Se on kuin pitkä koeaika, kun henkilö opiskelee ja harjoittelee meillä yhtä aikaa.
Uusien osaajien rekrytoinnin lisäksi ARE on hyödyntänyt seinätöntä amista myös pitkään alalla olleiden lisäkoulutukseen.
– Osalla meidän ammattilaisistamme oli jo valmiina jokin alan tutkinto, mutta he halusivat suorittaa työssä ollessaan teknisen kiinteistönhoitajan ammattitutkinnon. Opiskelun he suorittivat oppisopimuksella mikä käytännössä tarkoitti sitä, että he eivät olleet koululla päivääkään ja näyttötyönsä he tekivät päivän töistään. Näin kaverit saivat samalla CV: nsä paremman näköiseksi, kertoo Mäkinen.
Seinättömässä amiksessa tuntuu osapuolilla olevan vain hyviä kokemuksia. Sulkava mainitsee, miten konsepti on ajan hengen mukaisesti energiatehokasta ja ilmastoystävällistä, kun lähes kaikki tehdään verkossa ja vain tarvittaessa opettaja liikkuu opiskelijan luokse eikä 20 opiskelijaa päivittäin opettajan luo. Opiskelijat ovat antaneet paljon hyvää palautetta siitä, miten vaivattomasti pääsi kiinni uuteen alaan ja tutkintokoulutukseen.
Jos jotain kuitenkin pitäisi kehittää, mainitsee Mäkinen tarpeen saada työpaikkaohjaajille pientä pedagogista perusosaamista ja Toivanen toivoisi lisää ja laajempaa tunnettuutta koko seinätön amis -konseptille.
Faktoja Seinättömästä Amiksesta
-
- opinnot voi aloittaa joustavasti, milloin vain
-
- jokaiselle tehdään oma oppimispolku
-
- luennot pidetään iltaisin verkkoyhteydellä
-
- näytöt esitellään videolla, valokuvilla tai muulla vastaavalla tavalla
-
- läsnäolopäiviä noin päivä kuukaudessa
-
- opiskella voi kiinteistönhoidon perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon
Lue lisää Tredun Seinättömästä Amiksesta täältä:
- opiskella voi kiinteistönhoidon perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon