eTredu-messut – Tredu loikkii reteesti teknologiaharppauksia
eTredu-messut kokosi 17.11. yhteen Tredun opiskelijoita, henkilökuntaa ja teknologiasta ja tiedosta kiinnostuneita kävijöitä. Messuilla esittelimme, millaisia teknologisia kehitysaskelia Tredu on viime aikoina ottanut. Virtuaalisuus on jo monen opiskelualan arkipäivää ja sitä uusinta uuttakin, tekoälyä, olemme kovaa vauhtia valjastamassa opiskelijoiden ja henkilökunnan avuksi.
Harjoittelu virtuaalimaailmassa on opiskeluarkea
Virtuaalisuus oli esillä usealla messupisteellä. VR (Virtual Reality, virtuaalitodellisuus)- ja AR (Augmented Reality, lisätty todellisuus) -lasien avulla opiskelijat pääsevät heti opintojensa alussa kiinni konkreettisen työnteon käytäntöihin. Virtuaalinen todellisuus ei tarkoita Tredulla vain katselua lasien kautta, vaan myös kädentaitojen harjoittamista. Lasien käyttäjä saa usein käsiinsä ohjaimet, joilla virtuaalimaailman käsiä ohjaillaan.
Varastosimulaattorissa käsien käyttö voi tarkoittaa virtuaalisten työvaatteiden pukemista ja virtuaalisten laatikoiden siirtelyä. Metsäkonesimulaattorissa kädet taas pääsevät oikean metsäkoneen ohjaimia vastaaville vivuille ja koneen hytin toiminnot tulevat tutuiksi jo ennen tositoimia metsässä. Messuilla olivat esillä myös työturvallisuutta opettavat Virtuario-VR-maailmat ja terveydenhuollon opetusympäristöjä simuloivat Duodecim-VR-aineistot.
Printmaster XR -oppimispeli
Media-alan opettaja Tarja Sario esitteli messuilla virtuaalista Printmaster XR -oppimispeliä. Prinmaster XR on ensimmäinen VR- ja AR-teknologioita hyödyntävä media-alalle kehitetty oppimispeli. Sen avulla opetellaan painokoneen käyttöä turvallisesti ja ekologisesti. Opiskelijoilla on pelin myötä enemmän tilaisuuksia harjoitella painokoneen käyttöä; omaan tahtiin, eikä painomateriaalia mene hukkaan.
Pelin kehittämisestä ovat vastanneet tamperelainen peliyritys Virtual Dawn ja Tredun medialan opettajat Mikko Rossi ja Tarja Sario sekä eTredu.
Tredun tekoälynkäyttöohjeistus julki
Messupäivänä eTredu julkaisi yleistasoiset ohjeet tekoälyn käyttämisestä Tredussa. Kannustamme opiskelijoita ja henkilökuntaa hyödyntämään tekoälyä. Valmistamme opiskelijoita tulevaisuuden yhteiskuntaan, jossa tekoälyn ymmärtämisestä ja sovelluskyvystä on kilpailuetua. On tärkeää, että opiskelijat oppivat myös käyttämään tekoälyä tietoturvallisesti ja lähteensä mainiten.