Hollantilaiset hiusalan opiskelijat vierailemassa Tredussa

Tredun Santalahdentien kampuksella on käynyt kansainvälinen kuhina, kun Koning Willem 1 Collegesta, Hollannista, saapuneet hiusalan opiskelijat ja heidän opettajansa ovat viettäneet kuluvaa viikkoa yhdessä paikallisten opiskelijoiden kanssa. Vierailu alkoi maanantaina, ja viikon aikana vierailijat ovat tutustuneet sekä Tredun hiusalan koulutukseen että syksyiseen Tampereen kaupunkiin. Vierailu huipentui torstaina järjestettyyn friendly competitioniin, jossa tredulaiset ja hollantilaiset opiskelijat ottivat toisistaan mittaa hiusmuotoilun taidoissa aidonkaltaisessa kilpailutilanteessa.

Idea vierailusta sai alkunsa viime keväänä, kun Tredun opettajat osallistuivat Hollannissa järjestettyyn seminaariin ja tutustuivat paikallisiin opettajiin. ”Tapahtumassa tapasimme hollantilaisen opettajan, joka kutsui meidät vierailulle heidän kouluunsa. Kävimme siellä ja keskustelimme pitkään pöydän ääressä. Huomasimme pian, että molempia osapuolia kiinnosti yhteistyö ja ajatuksen siemen pienestä kilpailutoiminnasta istutettiin siinä hetkessä”, kertoo Tredun hiusalan opettaja Nina Haring. Keskustelujen pohjalta alettiin kehitellä yhteistyötä, ja jo elokuussa vierailu ja kilpailu varmistuivat.

Saunasta kylmään järveen ja seuraavana päivänä kilpailemaan

Kilpailun valmistelu on ollut intensiivistä ja vaatinut erilaisia järjestelyitä aina kilpailutyön suunnittelusta vierailijoiden ohjelman ja vierailuiden sopimiseen. Oman haasteen on tuonut se, että hollantilaiset opiskelijat ovat tottuneet eri työvälineisiin ja tuotteisiin kuin suomalaiset. ”Eilen harjoittelimme kilpailua varten, sillä kilpailussa käytetään hollantilaisille opiskelijoille vieraita värejä ja viimeistelytuotteita”, Haring kertoo.

Opiskelijat pääsivät myös rentoutumaan yhdessä keskiviikkona, kun he suuntasivat saunomaan ja uimaan. Tämä oli tärkeä ja rentouttava hetki yhteishengen luomiseksi ennen torstain kilpailua. ”Keskiviikkona illalla rentouduimme porukalla, kävimme saunassa ja uimassa, ja sen jälkeen söimme yhdessä illallista”, Haring kertoo. Vierailijat innostuivat kylmästä järvivedestä ja saunomisesta niin paljon, että he olivat suunnitelleet samanlaista iltaohjelmaa myös seuraavalle päivälle.

Kilpailutilanteet avittavat tulevaisuutta kohti 

Kilpailussa opiskelijoiden tuli suorittaa tarkasti määritellyt kilpailutehtävät. Aamulla oli vuorossa parturityö ja iltapäivällä puolestaan kampaustyö, johon kuului leikkaus, kampaus ja värjäys. ”Tehtävät ovat mallin mukaisia, eli opiskelijoilla on kuvat lopputuloksesta, joka heidän täytyy toteuttaa täsmälleen samanlaisena kuin kuvassa. Naisten työssä värin osalta he saivat ideakuvan, jonka pohjalta heidän täytyi suunnitella sopiva väri ja sommitelma kampaukseen”, Haring selittää.

Kilpailu muistuttaa pitkälti Taitaja-kisoja, joissa opiskelijat kisaavat ammattitaidon suomenmestaruudesta. Kisatyö on suunniteltu kuin Taitaja-kisoissa ja itse kilpailutilanne on myös hyvin samankaltainen – paikalla on tuomareita, assareita jotka huolehtivat esimerkiksi tilan siisteydestä ja opiskelijat ja heidän työskentelynsä ja lopputuloksensa pisteytetään samankaltaisten kriteerien perusteella. Tuomareina torstain kilpailuissa toimi Annika Myllysaari MAJ:lta, Heini Heikkilä Prisma-kampaamoilta ja Tredun hiusalan opettaja Susan Vehniäinen. ”Tällainen kilpailutilanne on loistava harjoitus myös meidän opiskelijoillemme, sillä tammikuussa osalla heistä on edessä Taitajien semifinaalit. Kilpailu toimii hyvänä valmistautumisena tuleviin koitoksiin”, Haring lisää. Kilpailussa on mukana opiskelijoita sekä toiselta että kolmannelta luokalta, ja monille tämä on ensimmäinen kerta, kun he pääsevät kisaamaan ja kokeilemaan kilpailutilannetta.

Tredun kilpailupäällikkö Katja Aaltosen mukaan tämän viikon kilpailu toimii osana laajempaa, kansainvälistä ”friendly competition” -konseptia, jota pilotoidaan nyt ensimmäistä kertaa tällaisenaan Tredussa. Konsepti toimii myös harjoituksena suurempia kilpailuja varten, kuten Taitaja- ja WorldSkills-kisoja. ”Erityisesti niille, jotka tavoittelevat suurempia kisalavoja, tämä on loistava tapa harjoitella sekä teknisiä taitoja että kilpailutilanteen hallintaa”, Aaltonen sanoo. Hän korostaa myös, että ystävyyskilpailu on monille opiskelijoille ensimmäinen askel kilpailemiseen, mikä antaa arvokasta kokemusta. Tredun johtajan Kirsi Viskarin perjantain päätöstilaisuudessa lausumat sanat sopivatkin konseptiin täydellisesti: ‘’Tärkeintä ei ole voitto, vaan innokas osallistuminen.’’

”Friendly competition –konseptin kautta haluamme myös avata ovia kansainväliselle yhteistyölle, sillä jatkossa on tarkoitus tuoda mukaan oppilaitoksia myös muualta maailmasta”, Aaltonen toteaa. Friendly competition on uudenlainen konsepti Tredussa, jota ei ole aiemmin toteutettu juuri tässä muodossa.

Kansainvälinen yhteistyö tuo lisäarvoa opettajille ja opiskelijoille 

Hiusalan opettajille tällainen kansainvälinen yhteistyö on ainutlaatuinen kokemus, joka vaatii paljon valmisteluja mutta tuo myös suurta lisäarvoa arkeen. ”Jännitys on ollut valtava, mutta samalla tämä on ollut todella palkitsevaa. Viime yönä nukuin parhaat yöunet pitkään aikaan, kun huomasin, että tästä selvitään ja kaikki tuntuu menevän hyvin”, Haring naurahtaa. 

Opiskelijoille erilaiset kilpailutilanteet tarjoavat mahdollisuuden kehittyä paitsi teknisissä taidoissa myös asiakaspalvelussa ja nopeudessa. ”Kilpailutoimintaan osallistuminen näkyy positiivisesti myös CV:ssä, ja se on osoitus aktiivisuudesta omalla alalla”, Haring kertoo. Hän rohkaisee myös muita aloja tarttumaan vastaaviin projekteihin, vaikka ne voivat aluksi vaikuttaa työläiltä ja jännittäviltä. 

Vierailu on osoittautunut onnistuneeksi ja arvokkaaksi kokemukseksi sekä opiskelijoille että opettajille, ja molemmat osapuolet ovat oppineet paljon toisiltaan. Perjantaina vierailu huipentui virallisiin päättäjäisiin ja palkintojenjakoon. Vaikka palkinnot eivät olleet suuria, arvostus ja kokemus ovat sitäkin merkittävämpiä. ”Tämä on ollut upea mahdollisuus kaikille osallistujille”, Haring kiteyttää.