Kestävä elämäntapa ja ympäristötoiminta yhdistävät
Tredun kestävä elämäntapa -asiantuntijat saivat Savon ammattiopiston ympäristötiimin vastavierailulle 17.5.2023 Santalahdentielle. Sakky on edistyksellinen oppilaitos ympäristöasioiden kehittäjänä, joka on mm. saanut Joutsenmerkin oppilaitosrakennuksilleen ensimmäisenä Suomessa. Vierailun tarkoituksena oli tutustua Tredun ympäristötyöhön ja jakaa vinkkejä molemmin puolin.
Pia Korhonen, ympäristövastuullisuuden äänitorvi ja kehittäjä Tredussa, on tehnyt töitä aiheen parissa vuodesta 2018 alkaen. Lähiaikoina opetustyöt ovat jääneet vähemmälle, koska vastuullisuusasiat ovat tempaisseet mukaansa.
Pian lisäksi Tredun Tuula Grönfors, Keijo Valkama, Heidi Helo ja Minna Syvänniemi ottivat vastaan sakkylaisia ja nostivat esiin aiheita erilaisista kestävän elämäntavan toiminnoista, joita sparrailtiin yhdessä. Tredun hiilineutraalista tiekarttaa tutkaillessa kaikki kohdat oli jo saatu alulle keltainen tähti -merkinnöin.
Panoksia hiilijalanjäljen laskentaan
Hiilijalanjälkeä lasketaan kansainvälisin SCOPE-kategorioin myös Tredussa, joita esitteli Tredun Metsätien opettaja Keijo Valkama. Myös taloussuunnittelijat on valjastettu hoitamaan laskennassa tietojen keruuta ja laskennallista osuutta. Hiilijalanjälkeä lasketaan kolmessa tasossa: suorat päästöt eli poltetut polttoaineet, toimitilojen sähkön ja veden kulutus sekä jätteet, hankinnat, ruokailu ja henkilökunnan liikkumiset.
Tavoitteena Tredussa on sertifioida koko oppilaitos vuoteen 2030 mennessä ja hiilijalanjälkeä lasketaankin jo kaikissa toimipisteissä.
– Erityisen ilahduttavaa on se, että polttoöljyn määrä on tippunut meillä Metsätiellä edellisvuodesta toistakymmentä litraa, ja opiskelijoiden päiviin on järjestelty kävelyosuuksia sen sijaan, että opettaja kuljettaisi ryhmiä transitilla ruokailuihin päivittäin, kertoo Valkama.
Älä tuhlaa energiaa, ole energiaa!
Tuula Grönfors kertoo, kuinka tarkkuutta on otettu käyttöön myös jätehuollon suhteen esimerkiksi niin, että jäteautot käyvät toimipisteissä kesän loma-aikana enää vain tilauksesta.
– On laskettu, että joskus jäteauto on käynyt kesän aikana jopa 37 kertaa turhaan toimipisteessä.
Ympäristöasioihin on satsattu paljon muutakin yhteistyössä Tredu-kiinteistöjen ja Tampereen Tilapalvelujen kanssa. Enerkey-palvelusta voidaan seurata toimipisteiden veden ja sähkön käyttöä, lämmönkulutusta ja aurinkovoimaloiden tuotantoa. L&T:n energiatehokkuusasiantuntija on tehnyt usean kohdan ehdotuksen energiatehokkuustoimenpiteistä eri toimipisteisiin ja KEKE-vastaavat pohtivat jatkuvasti ympäristötoimenpiteitä toimipisteissä. Yhtenä mottona heillä on ”älä tuhlaa energiaa, ole energiaa!” Lisäksi vastuullisuuslupauksia on kerätty jo yli 500 ja saatu käyntiin mm. tulostuskilpailu siitä, kuka tulostaa vähiten.
Korhonen istuu Sakkyn palaverin jälkeen tyytyväisenä Helmen Satamassa lahjaksi saatu ahvenkukko kainalossaan.
– Sakkylaisten kanssa on jaettu tietoa erilaisissa foorumeissa, saatu perehdytysmateriaalia henkilöstön sitouttamiseen, järjestetty tutustumiskäyntejä ja Sakky on mm. hoitanut aikoinaan Metsätien auditoinnin.
Yksi asia tuntui innostavan Korhosta erityisesti.
– Sakkyn infotaulut, joissa näkyvät reaaliaikaiset kulutustiedot, ovat upeita! Niitä olisi hienoa saada Treduunkin.
Anu Salo Sakkyn kestävän kehityksen ja ympäristövastuun projektipäällikkö huikkaa lopuksi kiitokset.
– Olipa mukava kuulla, miten olette auditoinnin jälkeen kehittäneet toimintaa.
Lähdetäänpä täältä ratikalla eteenpäin, ihan ilmastosyistäkin, tuumaavat sakkylaiset.
Lisätiedot
Pia Korhonen, lehtori, ravintola- ja cateringala, kestävä elämäntapa
puh. 050 441 9015, pia.korhonen@tampere.fi