”Paras vanhempainilta koskaan”

Tredun Sammonkadun kampuksella järjestettiin toisen asteen opiskelijoiden huoltajille ja henkilökunnalle suunnattu yhteinen teemallinen Nuoruuden ilmiöt -vanhempainilta keskiviikkona 19.2.2025.
Tredun ja lukioiden yhteistä iltaa seurasi paikan päällä ja etäyhteyksin yhteensä noin 50 huoltajaa. Kampusvastaava Marjo Tommiska Tredun Sammonkadun kampukselta toivotti kuulijat tervetulleeksi.
Koulupoliisi Marko Sokura, vanhempi rikoskonstaapeli Sisä-Suomen poliisista avasi illan puhumalla kiusaamisesta somessa ja sen ulkopuolella sekä nuoren rikosoikeudellisesta vastuusta. Poliisi totesi nykynuorten osaavan olla fiksuja pääosin, mutta pieni joukko nuoria toteuttaa yhä rajumpia kiusaamisen muotoja. Näissä on monesti sosiaalinen media jotenkin mukana ja tilanteissa voi olla jopa nöyryyttämistä. Poliisi korosti kodin ja perheen vastuuta. Poliisin puheenvuoro herätti yleisön esittämään runsaasti kysymyksiä ja kommentteja. Kiusaamista perustellaan liian usein ”Läpällä heitin” -kommentilla.

Nuoruuden ilmiöt
Tampereen kaupungin eritysasiantuntija Riikka Nopanen avasi nuoruuden ilmiötä, ja Nopanen herätteli vanhempia kuvallisen materiaalin keinoin nuorisorikollisuuden ilmiöihin. Mistä voi olla kyse, jos nuorelle ilmestyy toinen puhelin? Entä jos nuorella on yhtäkkiä suuria määri käteistä rahaa? Kysy, kuuntele, kiinnostu, kunnioita ja kannusta nuorta. Nopanen toi myös esiin, että aikuiset ovat olleet huolissaan nuorista kautta aikojen. Tärkeää on aikuisen läsnäolo ja se että, asioita otetaan puheeksi nuoren kanssa hyvässä hengessä.
Kysy, kuuntele, kiinnostu, kunnioita ja kannusta nuorta.
Nuoruuden iso kehitystehtävä on itsenäistyä ja irrottautua hiljalleen vanhemmista ja lapsuuden perheestä. Silti kodin tuen merkitys nuoren arjessa on edelleen suurta. Opiskeluhuollon kuraattori Johanna Lehtiniemi ja psykologi Olga Iltanen korostivat puheenvuorossaan, että teini ei ole kuitenkaan vielä aikuinen. Iltanen kertoi nuoruudesta kehitysvaiheena ja muistutteli vanhempia nuorten vielä keskeneräisestä aivojen etuotsalohkosta. Sen myötä on täysin ymmärrettävää, että nuoruuteen kuuluu ailahtelevat tunteet, impulsiivisuus ja se, ettei nuori osaa vielä miettiä toimintaansa kovin kauaskantoisesti.
Lehtiniemen mukaan yhteyden luominen nuoreen tapahtuu parhaiten tavallisissa arjen hetkissä mm. yhdessä ruokaillessa tai harrastuksiin kuljettaessa. Vanhempien on hyvä myös muistaa, että jossain asioissa nuoren saattaa olla luontevampaa avautua vertaisille tai vaikkapa opiskeluhuollon henkilöstölle, joihin ei ole henkilökohtaista tunnesidettä. Nuoret ovat herkkiä aistimaan kodin tunneilmastoa ja saattavat kokea, etteivät halua kuormittaa vanhempia omilla murheillaan, jos huomaavat aikuisilla olevan itsellään paljon mielen päällä. Opiskeluhuollon puheenvuorossa muistutettiin olemaan armollisia nuoria kohtaan, mutta myös omaa itseään kasvattajana ja vanhempana.

Hyvä paha some
Kaikissa puheenvuoroissa sivuttiin ajankohtaista somemaailmaa eri näkökulmista. Poliisin näkökulmasta some näkyy tavalla tai toisella kaikissa nuorten rikoksissa. Se voi mm. olla kiusaamisen alusta tai kaupan käynnin väline. Toisaalta puhuttiin siitä, että somesta emme pääse enää eroon, eikä sitä tulisi demonisoida. Somessa on paljon hyvääkin ja se on nuorille tärkeä paikka luoda suhteita ja vahvistaa myös omanlaisekseen kasvamista. Aikuisten tulisi olla kiinnostuneita nuorten mielenkiinnon kohteista ja kotona voisikin käydä avointa keskustelua siitä millaista sisältöä some tuottaa oman nuoren silmille ja mitä hän siitä ajattelee.
Aikuiset yhdessä nuorten hyväksi
Illan päätti Tampereen vanhemmat ry. Puheenjohtaja Johanna Kivistö ja Kati Illahe korostivat, että kotiväkeä tarvitaan vielä toisellakin asteella ja toivottivat kaikki kiinnostuneet huoltajat mukaan toimintaan. Yhteistyö oppilaitoksen ja kotien välillä on tärkeää ja luottamus syntyy tuttuudesta. Nuorille tekee hyvää tietää, että aikuiset vetävät “yhtä köyttä”. Yhteistyöllä luodaan myös turvaa.
Palaute illasta oli hyvää. Maailma on muuttunut niistä ajoista, kun useimmat huoltajat olivat itse nuoria, ja tämän päivän ilmiöt voivat olla monelle vieraita.
”Kiitokset. Sain hyviä muistiinpanoja nuoren kanssa toimimiseen. Paras vanhempainilta, mitä olen kuunnellut koskaan. ❤️”
”Sain vinkkejä nuoren kanssa toimimiseen ja parasta oli kuulla puhujien myötätunto ja hyväksyntä myös meitä vanhempia kohtaan. Teemme parhaamme omien kykyjemme mukaan ja se riittää.”
Hankeyhteistyöllä tuloksiin
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ja Tampereen lukioiden Ankkuritoiminnasta apua ja tukea toiselle asteelle sekä Yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistaminen ja kehittäminen – hankkeet. Hankkeita rahoittavat Opetushallitus sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.