Rosolliralli pyöri joulun alla – työssäoppimassa Saarioisella

Rosolleja pakkauslinjalla Saarioisten tehtaalla.

Tredun elintarvikealan opiskelijat suorittivat ryhmänä kolmen viikon työssäoppimisjakson Saarioisten tehtaalla Huittisissa. Jakso sai lempinimen Rosolliralli, sillä työssäoppiminen ajoittui Saarioisten kiivaimpaan joulunalussesonkiin. Kuljetusalan opiskelijat olivat tärkeänä apuna opiskelijoiden päivittäisissä siirtymissä Huittisiin.

Työssäoppia joulusesongissa

Saarioisten Huittisten tehdas valmistaa rosollin lisäksi mm.  hilloja, marmeladeja, erilaisia salaattituotteita, jälkiruokia, salaatinkastikkeita ja majoneeseja. Suurin sesonki on joulunalus, jolloin Saarioinen palkkaa 120 kausityöntekijää rosollin pakkaamiseen. Tredun elintarvikealan lehtori Sari Soukko sai idean, että opiskelijat voisivat osallistua sesonkiin. Logistiikka-alan koulutuspäällikkö Matti Heikkilä lähti heti mukaan yhteistyöhön ja päivittäiset matkat Hepolamminkadun kampuksen Huittisten välillä sujuivat kuljetusalan ammattitutkintoa suorittavien opiskelijoiden kyydissä. Projekti sai nimen Rosolliralli.

Opiskelijat tekivät Saarioisella pakkaustoimintojen, lähettämön ja varastointitoimintojen tutkinnonosia. Jokainen opiskelija sai oman tuotantolinjan ja ohjaajan kyseiseen tehtävään. Työpisteitä vaihdeltiin kahden-kolmen päivän välein, jotta opiskelijat ehtivät nähdä mahdollisimman monta tuotantolinjaa.

Opettaja Sari Soukko oli opiskelijoiden mukana koko jakson ajan. Näin erilaista tukea tarvitsevat opiskelijat saivat apua myös opettajalta.

– Oli hienoa oli nähdä elintarvikealan tuotannon tämän päivän teknologiaa ja olla osa tuotteiden valmistamista, pakkaamista ja varastointia, Soukko sanoo.

Työelämästä suuntaa opinnoille

Työssäoppiminen antaa aina erilaista kokemusta kuin kouluympäristö. Opiskelijat pääsivät Saarioisilla tutustumaan moniin työtehtäviin. Oppia tuli mm. työskentelyssä vaadittavasta omavalvonnasta ja millintarkasta hygieniasta. Työssäoppimisjakson aikana ryhmän yhteishenki kasvoi jo entisestään hyvästä vielä paremmaksi. Ryhmän opiskelijat tulevat monenlaisista taustoista ja ovat aloittaneet opiskelun elintarvikealalla eri aikoihin. Kaikki opiskelijat kokivat työssäopin hienoksi ja avartavaksi kokemukseksi. Osa aikoo hakea kesätöihin Saarioisille, osa puolestaan sai pohjaa suunnitella vielä alavalintaansa.

Opiskelijapalautteissa esiin nousi, että opastanut henkilökunta oli ystävällistä ja oli tärkeää päästä aitoon työympäristöön ja tutustua tehtäviin monipuolisesti.  

Opettajan näkökulmasta työssäoppimisen ohjaus muuttui ja arviointi helpottui, kun koko ryhmällä oli sama tavoite ja työympäristö. Opettaja oppi opiskelijoistaan paljon, kun pääsi näkemään heidän toimintaansa, suhtautumistaan ja reagointiaan työpaikan arjessa.

Ryhmämuotoisuus on uutta

Koko opiskelijaryhmän yhteinen työssäoppimisjakso oli uusi kokeilu. Saarioisen väki piti kokeilua myös onnistuneena. Kolmen viikon jakso oli sopivan mittainen ja perehdytyksen jälkeen opiskelijat pystyivät työskentelemään osana tuotantoa. Saarioisten työntekijöiden näkökulmasta opiskelijat pääsivät hyvin osaksi joukkoa, noudattivat tarkasti ohjeita ja olivat reipasta ja kohteliasta porukkaa.

Tredu haluaa jatkuvasti kehittää työelämäyhteistyötään, ja kokeilun toivotaan poikivan vastaavaa yhteistyötä myös muiden suurten yritysten kanssa. Kokeilun hyvä tulos oli, että ammatillista koulutusta päästiin tuomaan esiin koko tehtaan henkilöstölle.

Kuljetusala mahdollisti kulkemisen

Yhteistyö kuljetusalan kanssa mahdollisti ryhmämuotoisen työssäoppimisen. Kuljettajiksi opiskelevat olivat mukavia ja asiakaspalveluhenkisiä. Matkoilla työpaikalle opiskelijat keskustelivat kokemuksistaan eri tuotantolinjojen tehtävissä ja kirjoittivat työssäopin päiväkirjoja. Matkojen aikana opiskelijat myös  virkkasivat yhdessä patalappuja kiitokseksi Saarioisten henkilökunnalle.

Lisätiedot