Tampereen kaupunki kannustaa Tredun opiskelijoita yrittäjyyteen kesäyrittäjyyssetelillä

Tredun opiskelijoille tarjotaan tänä kesänä mahdollisuutta työllistää itsensä kesäyrittäjyyssetelin avulla Vuosi yrittäjänä -kurssilla. Kesäyrittäjyyden myötä nuoret pääsevät tutustumaan yrittäjänä toimimiseen ja kartuttamaan arvokasta työkokemusta, vaikka palkkatyötä ei olisi tarjolla.

Tredun opiskelijat saavat tänä kesänä mahdollisuuden hakea kesäyrittäjyysseteliä oman yritystoiminnan käynnistämiseksi. Seteliä voivat hakea opiskelijat, jotka osallistuvat Tredussa järjestettävälle Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -kurssille ja perustavat oman NY-yrityksen. Setelit on suunnattu erityisesti nuorille opiskelijoille, joille kesätöiden löytäminen on haastavampaa.

Kesäyrittäjyysseteliä pilotoidaan Tampereella ensimmäistä kertaa. Projekti toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen sekä elinkeinopalvelujen, Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ja Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa.

Tällä pilotilla Tampereen kaupunki haluaa innostaa nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä ja tuoda esille itsensä työllistämisen mahdollisuutta vaihtoehtona kesätöille. Korona-aika on ollut haasteellinen erityisesti nuorille. Kesäyrittäjyys on hyvä keino saada työkokemusta sekä kontakteja ja vahvistaa omaa osaamista. Yhteistyökumppaneidemme kanssa tarjoamme yrittäjyyteen tukea ja neuvontaa ympäri vuoden, kertoo palvelupäällikkö Elina Wallin Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluista.

Tampereen kaupungin elinkeinojohtaja Timo Antikaisen mukaan on tärkeää, että tamperelaisia nuoria kannustetaan yrittäjyyteen. Yrittäjänä toimiminen on nuorille hyödyllistä monella tapaa.

Yrittäjyys kehittää ymmärrystä liike-elämästä ja taloudesta. Tekemisen kautta ideat jalostuvat ja uusia ideoita syntyy. Nuorena saadut opit voivat olla ratkaisevia onnistumisen kannalta erityisesti silloin, jos myöhemmin syntyy startup-idea, joka tähtää kansainvälisille markkinoille, Antikainen kertoo.

Tavoitteena on, että yrityksen perustaneet opiskelijat intoutuisivat jatkamaan yritystoimintaansa myös kesän jälkeen.

Uskon, että jos alkavan kesän kokemukset kesäyrittäjyysseteleistä ovat hyvät, malli saa jatkoa Tampereella myös tulevana vuonna, Antikainen kertoo.

Nuoret ovat aiempaa kiinnostuneempia yrittäjyydestä

Tredussa järjestettävällä Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -kurssilla nuoret perustavat oman harjoitusyrityksen, jonka avulla he voivat harjoitella yrittäjyyttä sekä työelämätaitoja. Nuori Yrittäjyys ry:n Pirkanmaan aluepäällikkö Noora Bergrothin mukaan yrittäjyys on jo vuosia sijoittunut viiden suosituimman joukkoon nuorten unelma-ammattien listalla. Sama suuntaus on havaittu myös Tredussa.

Nuoret ovat erittäin kiinnostuneita yrittäjyydestä ja erilaisista työn tekemisen mahdollisuuksista. Kesäyrittäjyysseteli on tärkeä konkreettinen tuki ja kannustin nuorille yrittäjille, kertoo Tredun yrittäjyyskurssin opettaja Kirsi Vuonnala.

Tampereella lapsille ja nuorille tarjotaan yrittäjyyskasvatusta jo peruskoulussa. Esimerkiksi Vuosi yrittäjänä -kurssi starttaa syksyllä Tampereen yläkouluissa kaikille yhteisenä valinnaisaineena. Samaan aikaan, kun nuorten into yrittäjyyden pariin kasvaa, ovat nuorten kesätyöpaikat vähentyneet koko Suomessa.

Vuosi sitten moni nuori jäi ilman kesätyöpaikkaa koronaepidemian takia, ja jopa sovittuja kesätyöpaikkoja jouduttiin perumaan. Tänä vuonna halusimme tehdä kaikkemme, jotta voisimme tarjota enemmän tukea kesän ajan työllistymiseen. Tässä tilanteessa on luonnollista tarjota apua juuri itsensä työllistämiseen, ei vain palkkatyöhön, Noora Bergroth kertoo.

Kesäyrittäjyyskurssilta valmiuksia yrityksen pyörittämiseen

Kesäyrittäjyyssetelin arvo on 450 euroa, ja sen saaminen edellyttää nuorelta omaa liikeideaa ja toimintasuunnitelmaa sekä osallistumista Vuosi yrittäjänä -kurssille. Nuorella tulee olla oma Nuori Yrittäjyys -yritys, tai vaihtoehtoisesti nuori voi perustaa yrityksen kurssin aikana.

NY-yrityksen ja kesäyrittäjyyskurssin myötä nuori pääsee kokeilemaan yrittäjyyttä pienellä riskillä. Hänelle ei synny yrittäjän statusta, joka voisi vaikuttaa esimerkiksi opiskeluun liittyvien tukien saamiseen.

Kurssilla opiskelu on käytännönläheistä tekemistä omassa harjoitusyrityksessä. Opiskelijat saavat perustiedot ja -valmiudet yritystoiminnasta. Heillä on opettajien, ohjaajien ja yhteistyökumppaneiden tuki käytettävissään. Tämä on turvallinen ympäristö, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus kokeilla ja oppia yrittäjyydestä, tuntiopettaja Kirsi Vuonnala kertoo.

Kesäyrittäjyysseteleitä on jaossa 30 kappaletta. Seteli on nuorelle henkilökohtainen, mutta halutessaan nuoret voivat perustaa yrityksen myös tiiminä. Kesän aikana nuoret viestivät kokemuksistaan kesäyrittäjänä eri viestintäkanavissa. Opiskelijat voivat hakea kesäyrittäjyysseteliä toukokuun ajan.

Lisätietoja



Elinkeinojohtaja


Timo Antikainen

Puhelin:

050 321 1279



Tuntiopettaja


Kirsi Vuonnala

Puhelin:

044 430 9506



Palvelupäällikkö


Elina Wallin

Puhelin:

041 730 2919

Teksti:


Emilia Aakko