Toivo Särkkinen suuntaa WorldSkills-kilpailuihin: Mahdollisuus, josta en voinut kieltäytyä

Laborantiksi Tredusta vuonna 2024 valmistunut Toivo Särkkinen lähtee kilpailemaan tredulaisena laborantti-lajiin (Chemical Laboratory Technology) WorldSkills-kilpailuihin Lyoniin, Ranskaan, 10.–15.9.2024. Opinnot jatkuivat syksyllä 2024 jo TAMKissa, mutta Särkkinen kertoo WorldSkills-kilpailujen olevan mahdollisuus, josta hän ei voinut kieltäytyä. Samaan aikaan Särkkinen opiskelee prosessiteollisuuden ammattitutkintoa Tredussa. Kilpailu on hänen mukaansa loistava tilaisuus oppia uusia asioita ja syventää kiinnostusta omaa alaansa kohtaan.

Toivo Särkkistä kiehtoo ainutlaatuinen tilaisuus oppia ja kehittyä. Hän haluaa oppia paljon uutta ja kokea isojen kilpailujen tunnelman. Kilpailuun valmistautuminen on ollut monivaiheinen prosessi. Särkkinen on osallistunut Taitaja-finaaleihin vierailevana kilpailijana keväällä 2024 ja treenannut ahkerasti. Tämä kokemus on opettanut hänelle, miten tärkeää on olla valmis kohtaamaan odottamattomia ongelmia ja löytämään niihin luovia ratkaisuja. Särkkinen kertoo, kuinka treenatessa on tullut vastaan monia teknisiä haasteita, jotka ovat pakottaneet häntä kehittämään ongelmanratkaisutaitojaan.

Valmistautuminen kilpailuihin on ollut monipuolista ja vaativaa. Kilpailujen tiukat aikataulut ja korkeat vaatimukset ovat haastaneet häntä kehittämään entistä nopeampaa ja tehokkaampaa työskentelytapaa. Särkkinen on oppinut optimoimaan ajankäyttöään ja toimimaan järjestelmällisesti, mikä on tärkeää sekä kilpailuissa että työelämässä. Kilpailun haastavin osa on Särkkisen mielestä juuri tiukka aikataulu, joka vaatii tehokasta ajankäyttöä.

– Ajankäyttö on ollut suurin kehittämisen kohde, sillä kilpailutehtävät ovat paljon tiukemmalla aikataululla kuin koulutehtävät, Särkkinen pohtii.

Särkkinen odottaa kilpailua innolla ja toivoo saavuttavansa hyvän sijoituksen. Sitä tärkeämpää on kuitenkin oppiminen ja itse kilpailuun osallistuminen ja uuden kokemuksen saaminen. Tulevaisuuden suhteen Särkkinen näkee kilpailutoiminnan tärkeänä osana ammatillista kehitystään. Hän uskoo, että kilpailu ja siihen valmistautuminen tarjoaa hänelle arvokkaita kokemuksia, jotka vaikuttavat positiivisesti hänen uraansa. Hän on myös kiinnostunut jatkamaan kilpailutoimintaa tulevaisuudessa, mahdollisesti tuomarin roolissa. Särkkinen korostaa, kuinka hyödyllistä kilpailutoiminta on ollut ja toivoo, että yhä useampi saisi mahdollisuuden osallistua siihen.

– Kilpailutoiminta kiinnostaa minua kaikella tavalla. Toivon voivani jatkaa kilpailutoiminnan parissa jollain tapaa myös kisojen jälkeen, esimerkiksi lajin tuomarina tai muulla tavoin, Särkkinen kertoo.

Vaikka kilpailutilanne jännittää, Särkkisellä on selkeä strategia jännityksen käsittelemiseksi: hän pyrkii harhauttamaan ajatuksiaan muualle ja keskittymään muihin asioihin, kuten musiikkiin tai kirjoihin. Hän ymmärtää, että jännitys on luonnollinen osa kilpailua, mutta sen hallitseminen on avain onnistumiseen. Särkkinen on myös saanut merkittävää tukea valmentajiltaan, lähivalmentajaltaan Ari Hipeliltä Tredusta sekä ekspertiltään Petra Gyntherilta Omniasta. Kisamenestys ei Särkkisen mukaan jää kiinni ainakaan valmennuksen laadusta.

Särkkinen on oppinut arvostamaan eri valmentajien tarjoamia näkökulmia ja soveltamaan niitä omaan työhönsä. Hän on huomannut, että sama tehtävä voidaan suorittaa usealla eri tavalla, ja on oppinut arvioimaan, mikä tapa sopii parhaiten kuhunkin tilanteeseen. Tämä avoin asenne uuden oppimiseen on auttanut häntä kehittymään kilpailijana ja ammattilaisena. Särkkinen uskoo muistavansa tämän kokemuksen loppuelämänsä.

– Tämä on mahdollisuus, jota en voinut ohittaa, Särkkinen kertoo hymyillen.

WorldSkills-kilpailu on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. Suurimmassa osassa lajeista kilpailijat voivat täyttää kilpailuvuonna korkeintaan 22 vuotta.

Suomen osallistumisen tavoite WorldSkills-kilpailuissa on suomalaisen huippuosaamisen kehittäminen ja ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen. Tänä vuonna 22 nuorta huippuosaajaa edustaa Suomea ammattitaidon MM-kilpailussa. 

Lisätietoja

Kilpailupäällikkö

Katja Aaltonen
040 726 5209
katja.aaltonen@tampere.fi