Tredu menee SuomiAreenalle: Virtaa -pajatoiminta herätti kiinnostuksen
Tredun Virtaa opiskelijoiden koulupäiviin -pajat on otettu avosylin vastaan niin opiskelijoiden kuin huoltajienkin keskuudessa. Pajat nähdään yhdenvertaisena, sosiaalisesti voimaannuttavana ja opintoja edistävänä toimintana. Toiminnan mahdollistaminen maksaa yhteiskunnalle murto-osan yhden syrjäytyneen nuoren kustannuksista. Nyt herätellään päättäjiä, kuinka mallista saataisiin valtakunnallinen.
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden maksuttomaan harrastamiseen kädentaitojen ja ammattiosaamisen parissa sekä keskellä koulupäivää että koulupäivän jälkeen. Idea syntyi aikoinaan vanhempien huolesta lyhyistä koulupäivistä. Negatiivista palautetta tuli sekä huoltajilta että työnantajilta.
”Aloin miettiä, kuinka koulupäivät saadaan pidemmiksi, jotta opiskelijat tottuisivat käymään töissä normaalin työpäivän verran. Opetukseen tunteja ei ollut mahdollista lisätä,” kertoo pajaidean äiti, Tiina Räntilä.
”Johto tuki ja kollega Mervi Junno-Uski innostui – siitä se sitten lähti! Toimintaa suunniteltiin Hyvinvointia, osallisuutta ja intoa ammatilliseen koulutukseen -hankerahoituksella.”
"Tälle pohjalle on helpompi rakentaa ammattia ja valmistua aikataulussa".
Lue lisää Virtaa opiskelijoiden koulupäiviin -pajatoiminnasta
Täältä!Kädentaitoja ja sosiaalista pääomaa
”Järjestämme siis opiskelijoille mahdollisuuden harrastaa maksutta, parantaa opiskeluvalmiuksia ja monipuolistaa osaamista sekä kesken koulupäivää että koulupäivän jälkeen”, Tiina Räntilä kuvailee.
”Harrastuspajat ovat pääsääntöisesti erilaisia kädentaitojen pajoja eri ammattialoilta ja osaamista monipuolistavat opinnot voivat olla vaikka vieraan kielen opiskelua”.
Tällä hetkellä Tredun kaikissa toimipisteissä tarjotaan mahdollisuutta osallistua johonkin Virtaa -pajaan. Opiskelijat voivat myös osallistua muiden toimipisteiden Virtaa -pajoihin. Valittavana on muun muassa Skeittilaudan rakennuspaja, jonka aikana osallistujat tekevät omin käsin skeittilaudan. Tai Hopeapaja, jossa on mahdollista valmistaa muinaisketju tai hopeasormus. Crosskarting -autopajassa rakennetaan crosskart -autoa ja paneudutaan kartingradan nopeaan ajotekniikkaan.
Lisätietoa Virtaa -pajoista
”Pojallani ei ole ollut mitään harrastusta oikeastaan koko peruskoulun aikana. Häntä ei ole kiinnostanut mikään. Eli pajoilla saattaa olla myös pidempiaikaista hyötyä ja suuri merkitys myöhemmällekin elämälle, jos nuori löytää itselleen mielenkiintoisen harrastuksen vielä aikuisuuden kynnyksellä. Suuri etu on myös pajojen maksuttomuus, jolloin jokaisen on mahdollista osallistua. Toivottavasti pajatoiminta jää pysyväksi osaksi Tredun toimintaa.”
– Huoltajan palaute
”Parasta minusta Virtaa -pajojen suunnittelussa ja toteuttamisessa on ollut se, että tuntee todella tekevänsä tärkeää työtä.”
Mervi Junno-Uski on ollut mukana kehittämässä Virtaa -pajoja alusta saakka.
”Olemme voineet tässä haastavassa ajassa auttaa meidän opiskelijoita löytämään itselleen esimerkiksi uuden harrastuksen sekä ystäviä,jotka molemmat asiat tukevat heidän opiskeluvalmiuksiaan ja auttaa jaksamaan eteenpäin. Pajatoiminta on tuonut paljon iloa ja valoa ympäristöönsä.”
Virtaa opiskeluun harrastamisesta keskellä (koulu)päivää – Tredu peräänkuuluttaa valtakunnallista mallia
”Kun opiskelija löytää opintojen lisäksi muutakin mielenkiintoista tekemistä Tredusta ja löytää itselleen kaverin, olemme onnistuneet. Tälle pohjalle on helpompi rakentaa ammattia ja valmistua aikataulussa,” Tiina Räntilä tähdentää.
Virtaa -pajatoiminta on jo ehditty palkita niin Tredussa kuin Tampereen kaupungin puolesta, mutta vakituista rahoitusta sille ei vielä ole varmistunut. Nyt idea kantoi SuomiAreenan estradille saakka. Siellä on tarkoitus esittää päättäjille kysymys, onko yhteiskunnalla varaa koulupäiviin sijoitettuihin harrastuspajoihin – tai oikeastaan: onko yhteiskunnalla varaa olla panostamatta niihin.
Tredu näkyy Porissa SuomiAreenalla 27.6. sekä MTV3:n lähetyksessä. Tilaisuuden juontaa Tredun oma koulutuspäällikkö Marko Seppä-Murto ja keskustelemassa ovat muun muassa johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, työelämän edustajana Tredusta valmistunut, sarjayrittäjä Toni Kylätasku sekä Tredun opiskelijoita. Myöhemmin ohjelman voi katsoa MTV:n Areenasta.