Tredulainen Jaakko Nieminen tähtää koripalloammattilaiseksi

Kolmannen vuoden putkiasentajaopiskelija Jaakko Nieminen on loistava esimerkki siitä, kuinka tavoitteellinen urheilu ja ammatillinen koulutus voivat kulkea käsi kädessä. Nieminen opiskelee talotekniikan perustutkintoa Tredun Kangasalan kampuksella ja harjoittelee samalla määrätietoisesti koripallon parissa Tampereen Pyrinnössä.

Koripallo vei Jaakko Niemisen mennessään jo kymmenisen vuotta sitten. 16-vuotiaana Nieminen siirtyi Tampereen Pyrintöön – aiemmassa seurassa ei ollut enää ikäluokan joukkuetta. Uuteen seuraan sopeutuminen kävi nopeasti, ja Nieminen on siitä lähtien kehittynyt osana Pyrinnön joukkuetta.

Nykyään hänen viikko-ohjelmaansa kuuluu noin 12,5 tuntia harjoittelua sekä pelit. Kovasta treenitahdista huolimatta opinnot ovat sujuneet ilman suuria ongelmia.

– Harjoituksia on sen verran paljon, että koulusta joutuu olemaan pois, mutta tasapainotus on onnistunut hyvin, Nieminen kertoo.

Ihan mutkatonta tavoitteellisen urheilun ja koulun yhteensovittaminen ei kuitenkaan ole. Niemisenkin päivät ovat tarkkaan aikataulutettuja. Mahdolliset aamuharjoitukset alkavat kahdeksalta Pyynikin palloiluhallilla, minkä jälkeen hän suuntaa koululle opiskelemaan lukujärjestyksen mukaisesti. Koulupäivän päätyttyä hän ehtii käydä kotona syömässä, ennen kuin iltaharjoitukset alkavat jälleen klo 16.00.

Nieminen uskoo, että hyvän aikataulun ja rutiinien luominen on avain menestykseen niin opinnoissa kuin urheilussa. Muille urheilijaopiskelijoille tai aiheesta kiinnostuneille Niemisen tärkein vinkki onkin selkeän aikataulun luominen itselleen. Rutiinit helpottavat arkea monella tapaa.  

Niemisen suurimmat saavutukset tähän mennessä ovat 19-vuotiaiden SM-hopea sekä osallistuminen 18-vuotiaiden EM-kisoihin. Opintojaan hän ei ainakaan toistaiseksi aio jatkaa Tredusta valmistumisen jälkeen, vaan keskittyy täysillä koripalloon. Tulevaisuuden tavoite on selkeä:

– Haluan pelata ammattilaisena, Nieminen toteaa yksiselitteisesti.

Tredu on urheiluamis

Tredu on virallinen urheiluoppilaitos ja tarjoaa erityisiä tukimuotoja urheilijaopiskelijoille.  Urheilijaopinnot on tarkoitettu vähintään SM-tason kilpaurheilijoille. Tredun urheilukoordinaattori ja liikunnanopettaja Antti Särösalon mukaan urheilijaopiskelijan arki vaatii mukautumista koulun puolelta:

– Tampereen urheiluakatemian aamuvalmennusryhmät ovat osa urheilijaopiskelijan lukujärjestystä, ja urheilijastatuksella opiskelevat saavat tutkintoonsa valinnaisia kursseja, jotka tuovat huojennusta ja joustoa opintoihin, Särösalo kertoo.

Kilpaurheilun ollessa iso osa elämää, ammattiopintojen ja urheilutavoitteiden yhdistäminen on järkiratkaisu. Vaikka ammattiurheilu olisi ensimmäinen ura, tutkinto tarjoaa turvaa urheilu-uran jälkeiseen elämään. Niemisen kaltaiset opiskelijat hyötyvät urheilulinjasta muun muassa sen vuoksi, että urheilusta kertyvät valinnaiset kurssit helpottavat opintokuormaa. Tärkeimpiä tukimuotoja ovat henkilökohtainen opintosuunnitelma, päivittäistuki opiskelijan arjessa, oppilaitosten organisoima aamuvalmennus työjärjestykseen integroituna sekä urheilumyönteinen ilmapiiri. Myös tehtävien palautuksessa on enemmän joustoa kilpaurheilun vaatiman huomion vuoksi.

– Järjestelyt tehdään aina yksilöllisten tarpeiden mukaan, huomioiden tutkinnon ja tulevan työelämän vaatimukset, Särösalo summaa.

Tredussa urheilijana voi olla kaikissa ammatillisissa perustutkinnoissa. Painopistelajeja ei ole, kaikki kilpaurheilulajien edustajat ovat tervetulleita. Hakuvaiheessa urheilijan on tärkeää pohtia, mikä on urheilun ja opiskelun yhdistämisen kannalta paras vaihtoehto. Huomiota tulee kiinnittää esimerkiksi kodin, harjoittelupaikan ja opiskelupaikan sijainteihin.

Tredun harjoitusryhmät toimivat tällä hetkellä seuraavissa lajeissa: jalkapallo, jääkiekko, koripallo, lentopallo, melonta, painonnosto, pesäpallo, salibandy, suunnistus, taitoluistelu, tennis, uinti, kamppailulajit, voimistelu ja yleisurheilu. Muissa lajeissa valmennus toteutetaan yhteistyössä urheilijan oman valmentajan tai seuran kanssa.

Urheilijastatuksen saaneen opiskelijan on mahdollista liittyä Tampereen urheiluakatemiaan, jolloin akatemian tukipalvelut ovat käytettävissä jäsenmaksun maksaneille.

– Joka vuosi meidän opiskelijoitamme varataan esimerkiksi NHL:ään ja he nousevat eri lajeissa ylimmälle sarjatasolle. Tredu on osa laajaa ja hyvinvoivaa Tampereen urheiluakatemiaa, joka tekee yhteistyötä muun muassa Sammon urheilulukion ja Varalan kanssa, Särösalo iloitsee.

Lisätietoja