Vaihto-opiskelijana Norjan Euroviisu-humussa
Leeni Raukola opiskelee Tredussa toista vuotta media-alaa. Kevään aikana hän on ollut Erasmus-vaihdossa Norjassa, missä hän työskentelee The Woods -tuotantoyhtiössä. The Woods tuottaa Norjan Euroviisu-sisältöjä. Ovet paikkaan aukenivat, kun Raukola seurasi omaa kiinnostustaan ja loi rohkeasti kontakteja.
Kaikki alkoi hauskasta Euroviisu-kappaleesta
Raukola alkoi opiskella media-alaa Tredussa valmistuttuaan ylioppilaaksi. Hän päätti lähteä vaihtoon, sillä hän on aina halunnut tehdä töitä kansainvälisesti ja nähdä kuinka esimerkiksi elokuva- ja TV-tuotantoja tehdään ulkomailla.
– Minulla on paljon ystäviä ulkomailla ja pidän uusista kokemuksista. Olen myös suuri kielten opiskelun ystävä.
Työssäoppimispaikan norjalaisesta tuotantoyhtiöstä Raukola löysi oman aktiivisuutensa avulla. Tuotantoyhtiön kappale esitettiin vuoden 2022 Euroviisuissa, jolloin Raukola piti kappaletta hauskana. Hän otti lopulta sosiaalisen median kautta yhteyttä artisteihin ja haki työharjoitteluun näiden tuotantoyhtiöön.
– Laitoin heille CV:ni sisään ja kyselin, olisiko minun mahdollista tulla heille harjoitteluun. He ottivat minut hyvin mielellään vastaan.
Työtä Norjan Euroviisu-edustajan kulisseissa
Raukola asuu asunnossa, joka sijaitsee työpaikan studion yhteydessä. Työpäivät alkavat kello yhdeksän aamukokouksella. Sen jälkeen Raukola tekee itsenäistä työtä. Hän esimerkiksi editoi ja käsikirjoittaa TikTok-videoita, valmistelee keikkavisuaaleja Subwoolfer-yhtyeen keikoille ja suunnittelee levyjen kansia.
Raukola on päässyt työssäoppimisessaan tekemään markkinointia, projektijohtamista ja sosiaalista mediaa. Lisäksi tehtäviin on kuulunut promootiovideon kuvaus Hagle-yhtyeelle ja biisien kirjoittamista Norjan vuoden 2025 UMK-kilpailuun. Vuoden 2024 Euroviisuihin Raukola suunnitteli Oslossa järjestettyä Norjan Euroviisu-pre-partya ja editoi myös Euroviisu-loppuvideota.
– Tuntuu ihan hullulta, että vain koska ajattelin jonkin esityksen olevan hauska, olen päässyt tekemään töitä usean todella suuren Euroviisu-tähden kanssa. Kaikki odotukseni ovat ylittyneet moninkertaisesti, Raukola sanoo.
Raukola kertoo oppineensa paljon siitä, kuinka suunnitella laajoja kokonaisuuksia, priorisoida ja työskennellä deadline-paineen alla.
– Esimieheni täällä on aivan mahtava ja hän on ollut todella suuri apu silloin, kun en ole ollut varma mitä kannattaisi tehdä loppuun ensin. Olen nauttinut todella paljon saamastani vastuusta ja luottamuksesta.
Kesä jatkuu Norjassa töitä tehden
Raukola jää Norjaan töihin koko kesäksi. Jos hän ei pääse hakemaansa opiskelupaikkaan Suomessa, työt jatkuvat pidemmän aikaa.
– Ulkomailla harjoittelusta on paljon hyötyä nykymaailmassa, kun tehdään paljon yhteistyötä eri maiden välillä. Vaihto osoittaa aktiivisuutta ja mukavuusalueen ulkopuolelle menoa, hän sanoo. – Olen saanut täällä mahtavia ystäviä, olen päässyt kokemaan asioita, joita en koskaan pääsisi kokemaan Suomessa ja olen löytänyt itselleni kodin kaukana kotoa.
Muita tredulaisia Raukola kannustaa hakemaan vaihtoon.
– Suomi on aina täällä ja sinne voi aina palata. Koti-ikävä saattaa iskeä, mutta se menee myös ohi. Uskalla kokeilla omia rajojasi, uskalla kokeilla uusia asioita.
Vaihto-opiskelijaksi Tredusta
- Kaikki opiskelijamme voivat hakea ulkomaille opiskelijavaihtoon.
- Vaihdon aikana suoritat opintoja työelämässä tai paikallisessa oppilaitoksessa.
- Vaihto voi kestää kahdesta viikosta puoleen vuoteen.
- Opastamme sinua ennen vaihtoa ja tuemme sinua ulkomailla opiskelun aikana.
- Ulkomaan vaihdon voi rahoittaa esimerkiksi Erasmus+ -apurahalla, joka kattaa pääosin asumis- ja matkustuskulut.
- Kansainvälinen toimintamme edistää Tredun suuntaviivoja: kansainvälistyvä opiskelija kasvattaa sosiaalisia taitojaan, on osa yhteisöä ja vaikuttaa siihen, kehittyy ja oppii uutta.
- Lue lisää vaihtomahdollisuuksista. | Tredu.fi