Tredun muovi- ja kumialan koulutus palvelee kehittyviä yrityksiä
Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Hepolamminkadun kampuksen muovi- ja kumituotevalmistaja-opiskelijoiden oppimisympäristössä on rauhallinen toukokuinen aamu. Suurin osa alan opiskelijoista on nimittäin työpaikoillaan, sillä muovi- ja kumituotevalmistajaksi opiskelevat suorittavat opintojaan ensimmäisen vuoden jälkeen pääasiassa töiden merkeissä. Tredussa muovi- ja kumituotevalmistajan tutkinto suoritetaankin usein loppuun oppisopimuksella, joten suurin osa opiskelusta ja oppimisesta tapahtuu kokonaisuudessaan opiskelijoiden omilla työpaikoilla.
– Opetus on hyvin työelämäpainotteista. Me pyritään tietenkin siihen, että ensimmäisen vuoden jälkeen opiskelijat ovat valmiita suoriutumaan työtehtävistä ja ymmärtävät työelämän vaatimukset. Tavoitteena on, että opiskelijat löytävät nopeasti työpaikan ensimmäisen vuoden jälkeen ja jatkavat oppisopimuksella opintojensa loppuun, kumi- ja muovialan lehtori Jarmo Tikka kertoo.
Tredun kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta valmistuvat muovi- ja kumituotevalmistajat työllistyvät pääasiassa erilaisiin teknisten tuotteiden valmistusprosesseihin. Jo opintojen aikana opiskelijat pääsevät oppimaan niin erilaisten koneiden ohjelmointia, käyttöä ja huoltoa, sekä alalla käytettävien muottien asennusta ja laadunvalvontaa. Tulevaisuudessa alan opiskelijat voivat päätyä hyvinkin erilaisiin työtehtäviin ja he pääsevätkin jo opintojen aikana oppimaan kaikkea automaatiosta erilaisten työvälineiden käyttöön.
Tulevaisuuden näkymät alalla ovat Tikan mukaan monipuoliset. Ala on jatkuvassa kehityksessä ja uusia innovaatiota tulee jatkuvasti eteen ja niihin myös Tredussa pyritään reagoimaan. Uusia materiaaleja testataan rohkeasti ja opiskelijat pääsevät heti mahdollisuuksien mukaan harjoittelemaan uusimman teknologian käyttöä ja käyttämään osaamistaan heti työelämässä. Ala tarjoaa myös hyvät työllistymismahdollisuudet, ja Tikka on optimistinen opiskelijoiden tulevaisuuden suhteen. ”Jos on hyvä tyyppi ja hommat hallussa, niin kyllä tällä alalla löytyy töitä,” hän toteaa.
Opetuksessa keskitytäänkin vahvasti ammatillisiin aineisiin, kuten kunnossapitoon, kierrätykseen ja robottitekniikkaan, jotta opiskelijat olisivat mahdollisimman valmiita työelämän haasteisiin ja pystyisivät tarttumaan monipuolisesti erilaisiin työtehtäviin. Robotiikkaan ja automaatioon liittyvän osaamisen kasvattaminen on erityisen tärkeää, sillä molemmat ovat nopeasti yleistymässä myös muovi- ja kumiteollisuudessa. Robotiikkaan ja automaatioon perehtymisen myötä opiskelijat saavatkin arvokasta käytännön kokemusta, joka on välttämätöntä nykyajan työmarkkinoilla. Opintojen myötä opiskelijoilla onkin valmiudet työskennellä moderneissa tuotantoympäristöissä.
Tredun Virtain kampuksen robotiikkakoulutus vastaa paikallisen muoviteollisuuden tarpeisiin
Tredun Hepolamminkadun kampus ei ole kuitenkaan ainoa paikka, jossa käy kuhina liittyen muovi- ja kumialaan. Monen mahdolliseksi yllätykseksi Tredun Virtain kampus on toinen muovi- ja kumialan keskittymä Tredun sisällä, sillä vuonna 2023 kampuksella aloitettiin kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon kuuluva Robotin käyttö -koulutus, joka on suunnattu alueen metalli-, muovi- ja puuteollisuusyritysten työntekijöille.
Robotin käyttö -koulutus on osa Tredun kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa, mutta sen voi käydä myös erillisenä koulutuskokonaisuutena. Itsessään Robotin käyttö -koulutus kestää noin kuusi kuukautta ja se suoritetaan työn ohessa oppisopimuskoulutuksena. Koulutukseen sisältyy 1–2 lähiopetuspäivää kuukaudessa, ja opetus tapahtuu Virtain yhtenäiskoulun moderneissa teknisen työn tiloissa, jossa opiskelijat perehtyvät ABB Cobot -robotin käyttöön ja ohjelmointiin opettajien johdolla.
Heti ensimmäinen Robotin käyttö -koulutus syksyllä 2023 oli menestys, sillä osallistujia oli upeat 20 oppisopimusopiskelijaa. Lähes kaikki opiskelijat olivat Virtain paikallisten muovialan yritysten työntekijöitä, jotka täydensivät osaamistaan robotin käytöstä. Yllättävää suosio ei kuitenkaan ollut, sillä aloite Robotin käyttö -tutkinnon osan tarjoamiselle tuli paikallisten yrittäjien puolesta.
– Kasvu muovialalla tulee lähtökohtaisesti automaatiosta, ja työnkuvat muuttuvat niin, että automaation osaamista tarvitaan laajemmin. Kukaan ei voi välttyä robottien ja automaation kanssa työskentelyltä, ja siksi on tärkeää, että koulutus vastaa tähän tarpeeseen, VMT Plasticin toimitusjohtaja Marja Haapanen kertoo.
Yhteistyö Tredun ja paikallisten yritysten ja yrittäjien kanssa on Virroilla hyvin tiivistä ja jatkuvaa. VMT Plasticin toimitusjohtaja Marja Haapanen on vakuuttunut siitä, että muoviteollisuus tarvitsee entistä enemmän osaavia ammattilaisia, jotka pystyvät hyödyntämään uusinta teknologiaa ja siksi yhteistyö Tredun kanssa on yritykselle tärkeää. Haapasen mukaan yhteistyö Tredun kanssa onkin ollut hedelmällistä, kun koulutusta on kehitetty ja muodostettu vastaamaan muovialan tarpeisiin.
– Yritykset tarvitsevat jatkuvasti lisää osaajia, ja on erityisen tärkeää, että koulutusohjelmat vastaavat teollisuuden tarpeisiin, Haapanen korostaa.
Paikalliset yritykset, kuten VMT Plastic ja Finncont Oy, sekä muut paikalliset toimijat, ovat olleet aktiivisesti mukana kehittämässä ja ideoimassa Tredun tarjoamia koulutuksia. Yritysten tarpeet ja palaute ovat olleet ratkaisevia esimerkiksi juuri robotiikan koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Tredun koulutussuunnittelija Marko Tammisen mukaan yritysten ja koulutuksen välinen vuoropuhelu on ollut erittäin hedelmällistä: ”On mahtavaa, että yritykset tuovat esiin tarpeensa ja me voimme vastata niihin koulutusohjelmilla, jotka todella palvelevat työelämää ja yritysten toimintaa.”
Ketteryys ja joustavuus mahdollistaa alan kehityksen
Yksi keskeinen näkökulma Virtain kampuksen Robotin käyttö -koulutuksen järjestämisessä on ollut myös muovialan koulutuksen paikallisuus ja tarve kouluttaa osaajia lähellä yrityksiä. Tredu on pyrkinyt vastaamaan tähän tarpeeseen tarjoamalla koulutusta, joka on saavutettavissa paikallisesti ja joustavasti. Paikallisuus ei ainoastaan lisää osallistujamäärää, vaan myös sitouttaa opiskelijat paremmin, kun heidän ei tarvitse matkustaa pitkälle koulutuksen vuoksi. Tämä vähentää mahdollisia opintojen keskeyttämisiä ja parantaa koulutuksen tehokkuutta.
– Jos koulutus olisi ollut Tampereella, osallistujamäärä olisi jäänyt huomattavasti pienemmäksi, jopa puoleen, koulutussuunnittelija Marko Tamminen arvioi.
Joustavuus onkin ollut avainasemassa koulutusjärjestelyissä. Tredu on pyrkinyt huomioimaan sekä opiskelijoiden että yritysten tarpeet mahdollistaen paremman oppimiskokemuksen ja sujuvamman yhteistyön. Tällainen yhteistyöhön pohjautuva lähestymistapa varmistaa, että koulutusohjelmat vastaavat todellisia teollisuuden tarpeita ja edistävät alueen taloudellista kehitystä.
Muovi- ja kumialan koulutus Tredussa on esimerkki siitä, kuinka ammatillinen koulutus voi vastata nopeasti muuttuviin työelämän tarpeisiin. Yhteistyö Tredun ja paikallisten yritysten välillä niin Tampereella kuin Virroillakin on osoittautunut menestyksekkääksi malliksi, jossa opiskelijat saavat tarvittavan osaamisen ja yritykset pätevää työvoimaa ja jatkuvaa koulutusten suunnitteluun ja toteutukseen varmistaa, että koulutuksen sisältö vastaa todellisia työelämän tarpeita. Tiivis ja jatkuva yhteistyö ei ainoastaan auta yrityksiä pysymään kilpailukykyisinä, vaan myös vahvistaa alueellista taloutta ja edistää yhteisön hyvinvointia. Jatkuva vuoropuhelu ja yhteistyö takaavat, että koulutusohjelmat pysyvät relevantteina ja pystyvät mukautumaan nopeasti muuttuviin työelämän vaatimuksiin. Robotiikan koulutus, tiivis yhteistyö paikallisten yritysten kanssa ja joustavat koulutusjärjestelyt työelämälähtöisesti ovat avainasemassa muuttuvien työelämätavoitteiden saavuttamisessa.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Muoviyhdistyksen Muoviplast -ammattilehdessä 3/2024.