Tredun opiskelijat menestyivät kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden SM-kilpailuissa

Kuvassa Aino Ahvonen ja Oona Mäntyniemi palkintojen jaossa.

Tredun ravintola- ja catering-alan opiskelijat saavuttivat upeaa menestystä Rovaniemellä 30.–31.10.2024 järjestetyissä kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden SM-kilpailuissa.

Tredun ravintola- ja catering-alan opiskelijat saavuttivat upeaa menestystä Rovaniemellä 30.–31.10.2024 järjestetyissä kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden SM-kilpailuissa.

Tarjoilijalajissa Tredua edustivat Oona Mäntyniemi ja Aino Ahvonen, joiden valmentajana toimi Ursula Korhonen. Kokkilajissa puolestaan kilpailivat Niilo Pakarinen ja Elias Schüle, valmentajanaan Jaakko Riikonen. Tredun tarjoilijapari sijoittui kilpailussa upeasti toiselle sijalle, ja kokkipari saavutti hienosti viidennen sijan.

Kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden SM-kilpailulla on pitkä historia, sillä sitä on järjestetty jo 80-luvulta asti. Aiemmin kilpailu oli hotelli- ja ravintola-oppilaitosten välinen kilpailu. Nykyään kilpailuun voi osallistua mistä tahansa alan oppilaitoksesta ja se motivoi opiskelijoita oman ammattitaitonsa kehittämiseen sekä taitojensa mittaamiseen. Kultaa voittaneet joukkueet edustavat Suomea seuraavan vuoden pohjoismaiden vastaavissa kilpailuissa, jolloin taustaorganisaationa toimii Mara ry.

Kuvassa vasemmalta: Niilo Pakarinen, Elias Schüle, Oona Mäntyniemi ja Aino Ahvonen.

Tarjoilijaparilla huikea suoritus ensimmäisissä kilpailuissa

Tarjoilijalajin valmentaja Ursula Korhonen kertoi kilpailujen merkityksestä:

– Kilpailutoiminnan tavoitteena on lisätä ravintola-alan ammatillista osaamista ja arvostusta sekä edistää kansallista ja kansainvälistä ruoka- ja tapakulttuuria.

Mäntyniemi ja Ahvonen ovat toisen vuoden tarjoilijaopiskelijoita, ja tämä kilpailu oli heidän ensimmäisensä. Valmistautuminen alkoi syyskuussa, ja intensiivisiä harjoituksia pidettiin 1–3 kertaa viikossa. Treenit sisälsivät muun muassa kattamista, serviettien taittoa, dekantointia, tarjoilutekniikoita, cocktailien valmistusta sekä alkoholin tunnistamista.

Itse kilpailut kestivät kaksi päivää ja olivat erittäin vaativia. Kilpailutehtäviin kuului muun muassa juomien valintaa menuille ja menukorttien kirjoittamista, kolmen ruokalajin tarjoilemista juomineen neljälle asiakkaalle sekä show-pöydän kattaminen annetulla teemalla. Kilpailupäivien tehtävät pidettiin salassa viime hetkeen asti, mikä lisää haastetta. Tehtävien suorittamisessa tarvitaankin erinomaista soveltamiskykyä ja varmuutta omista taidoista.

– Oona ja Aino lähtivät kilpailuun hyvällä fiiliksellä ja suoriutuivat erinomaisesti. Jännitystä oli ilmassa, mutta se kuuluu asiaan. Olen valmentajana erittäin tyytyväinen heidän suoritukseensa, Korhonen kiittelee.

Katse tulevaisuuteen

Mäntyniemellä ja Ahvosella on suunnitelmissa myös ulkomailla suoritettava vaihtojakso. Seuraavaksi Mäntyniemi ja Ahvonen kuitenkin valmistautuvat Taitaja 2025 -semifinaaleihin – ja niin tekevät myös Pakarinen ja Schüle. Taitajassa nuoret tulevaisuuden huippuosaajat ja ammattilaiset kilpailevat ammattitaidon SM-mitaleista noin 45 eri ammattialalla yli neljänsadan kilpailijan voimin. 

Lämmin onnittelumme sekä kilpailijoille että valmentajille!