Tredun vieraskielisiä Särkänniemen sesongissa
Särkänniemessä vietetään parhaillaan kuuminta sesonkiaikaa. Tätä on edeltänyt mittava rekrytointiponnistus. Huvipuisto sai kesäsesonkiinsa noin 2 000 työhakemusta, joista valittiin tekijöitä eri pisteisiin. Vahvistusta rekrytointeihin haettiin nyt toisena kesänä myös kansainvälisistä hakijoista ja Särkänniemessä aloittikin neljä vieraskielistä opiskelijaa ravintola- ja asiakaspalvelutehtävissä. Vaikka suomen kieltä vasta opetellaan, työt ovat sujuneet mallikkaasti.
Vaikka Särkänniemen ravintolapäällikkö Tuukka Siltanen kuullut huhuja siitä, kuinka paljon haasteita kv-rekrytoinnit aiheuttavat, päätti hän silti kokeilla.
– Kun hakemuksia alkoi tulla vieraskielisiltäkin, fiilis ja polte oli sellainen, että kannattaa kokeilla. Ja niin ehdittiin saada kv-rekryt hallitusti maaliin, kertoo Siltanen.
Kokemusta oli karttunut hieman jo edelliseltä kesältä, kun Tuukan tiimiä vahvistamaan saapui 26-vuotias tredulainen kokkiopiskelija Saray Fernandez. Saray on kotoisin Fuengirolasta, Espanjasta ja Suomeen hänet toi alun perin aur pair -työ. Saray opettelee suomen kieltä englannin kielisissä kokkiopintoissa Tredussa, ja alan sanastokin alkaa pikkuhiljaa tulla tutummaksi.
– Kun keittiössä huudetaan ”makkaraperunat” tai ”kanapita”, osaan jo toimia hyvin.
Saray työskentelee street foodia tarjoavassa ravintola Neulasessa Näsinneulan juurella ja pitää työstään. Hän kertoo kokemuksistaan englanniksi.
– Keittiöporukka on mukavaa, kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään ja ravintolan ilmastointi auttaa kesähelteillä. Välillä on todella kiire, mutta se kuuluu työhön.
– Tänä vuonna sain vähän enemmän vastuuta keittiössä. Viime kesänä rakensin annoksia, tänä kesänä olen lämpimän puolen vastuullinen.
Tredussa hän näkee hyväksi sen, että kaikilla on omat opiskelupolkunsa ja kaikki saavat tarvittavan määrän tukea opintoihinsa.
– Minulla on paljon kavereita, jotka tekevät työtä ja opiskelevat samaan aikaan, ja on hienoa, että se on mahdollista.
Tulevaisuuttaan hän uumoilee Suomessa.
– Haluan jäädä Suomeen, koska täällä minulla on jo ystäviä ja Tredussa koulunkäynti on mukavaa. Opettajani on hyvin auttavainen ja kaikki ne, jotka ryhmästäni töitä etsivät, työllistyivät kesäksi.
Särkänniemeen on tänä kesänä palkattu Sarayn lisäksi ukrainalainen Tredun opiskelija, ja kaksi vieraskielistä korkeakouluopiskelijaa. Siltanen kertoo, että heidän kokemuksensa on monen muun työnantajan tavoin se, että ulkomaalaisista löytyy paljon aidosti innostuneita työntekijöitä.
– Kun ukrainalainen opiskelija tuli Tredu-infossa luokseni, ja pyysi työpaikkaa englanniksi sanoilla ”ota minut töihin, olen valmis tekemään mitä vain tehtäviä”, teki se vaikutuksen.
Viime kesänä ei perehdytysmateriaalia ollut vielä englanniksi, vaan tehtäviin opastettiin kädestä pitäen.
– Se oli aikaa vievää, mutta hedelmällistä. Perehdytys on menossa siihen suuntaan, että se tapahtuu enemmän kuvien ja videoiden avulla.
Siltanen kokee, että rekryt ovat olleet tänä vuonna helpompia.
– Olemme yksinkertaistaneet tuotteita, ja tämän vuoksi on voitu ottaa lukiolaisia ja alaikäisiä töihin. Kevään aikana käännätettiin jo perehdytysmateriaalia englanniksi. Luulen, että 3-4 vuoden sisällä pystymme saamaan perehdytysaineiston kuva- ja videomateriaalimuotoon, jolloin yhteistä kieltä ei tarvita välttämättä ollenkaan.
Särkänniemi on rakentanut ravintolatoiminnoille tredulaisia ja muita opiskelijoita varten ”Ilopolun”, joka toimii väylänä kohti kokovuotista työpaikkaa, ja jonka kautta Siltanenkin on tullut taloon aikoinaan.
– Ensin tullaan ravintola Iloon harjoitteluun, josta voi jäädä kesäksi töihin ja siitä jopa Näsinneulaan syksyllä. Toinen vaihtoehto on tulla ensin kesäravintoloihin tarjoilijaksi ja edetä lounasravintolan kassaksi. Itse päädyin tämän Ilo-polun kautta lopulta esimieheksi.
Siltanen haastaa ravintola-alan työnantajia tarttumaan rohkeasti kv-rekrytointeihin.
– Aiemmin olin kuullut paljon siitä, että vieraskielisten rekrytointi on työlästä, ja kaikki asiat pitää varmistaa moneen kertaan. Minun kokemukseni ei ole tämä. Kun muutamat asiat kerrotaan turvallisuuteen ja asiakasturvallisuuteen liittyen, saadaan samoja tuloksia, oli kieli mikä hyvänsä.
Siltanen kiittelee oppilaitosyhteistyötä ja sitä, että keskusteluyhteys on jatkuvasti auki Treduun.
– Saamme oppilaitoksista jatkuvasti uusia hakijoita ja tavoitteena on kehittää yhteistyötä kokovuotisempaan suuntaan.