Tulevaisuuspäivä kokosi Tredun opiskelijoita Metsolle pohtimaan huomista

Tredun opiskelijoita tutustumassa Tulevaisuuspäivän materiaaleihin ja tehtäviin.

Tampereen pääkirjasto Metso täyttyi innostuneesta keskustelusta, kun Tredun eri alojen opiskelijat kokoontuivat Kansallisen tulevaisuuspäivän merkeissä. Päivän aikana pohdittiin tulevaisuuden työelämää, tekoälyn roolia sekä demokratian ja teknologian suhdetta. Tapahtuman tavoitteena oli herättää nuoria ajattelemaan, miten he voivat vaikuttaa omaan ja yhteiskunnan tulevaisuuteen.

Miltä huominen näyttää?

Puheensorina oli vilkasta, kun opiskelijat kiersivät pisteitä, joissa pääsivät pohtimaan esimerkiksi erilaisia rauhamuotoja sekä omia toiveitaan, pelkojaan ja unelmiaan liittyen tekoälyyn ja sen käyttöön. Myös tulevaisuuden Tampereen pohtiminen ja omien unelmien listaaminen liittyen työelämään herätti paljon ajatuksia opiskelijoiden keskuudessa – miten voisi varmistaa sen, että työelämä tukee muuta arkea ja muu arki työssä jaksamista?

Tekoälyn merkitys ongelmien ja väärinkäsitysten ratkaisussa kiinnosti monia ja keskustelu kyseisellä pisteellä oli hyvin vilkasta. Pisteellä purskahdettiin iloisesti nauruun, kun mietittiin että tulevaisuudessa jokaisella voi olla oma kokkausrobotti ja syvennyttiin pidempiin keskusteluihin, kun mietittiin voiko tekoäly uhata jokaiselle tuttua työelämää. Opiskelijoiden välisissä keskusteluissa nousi esiin myös työn ja muun elämän merkityksellisyys, joka korostui erityisesti opiskelijoiden ajatuksissa heidän pohtiessaan opiskeluiden jälkeistä elämää. Haaveita ja pelkoja tulevaisuuden teknologioiden suhteen olikin suunnilleen yhtä paljon, mikä kertoo sopivan kriittisestä, mutta samalla positiivisen optimistisesta suhtautumisesta tulevaisuuteen.

Tekoäly ja demokratia – kenellä on valta päättää?

Tampereen kaupungin tulevaisuusasiantuntijat Aino-Maija ja Niko avasivat iltapäivän keskustelulla tekoälyn merkityksestä. He korostivat, että tekoäly on läsnä yhä vahvemmin jokapäiväisessä elämässä, mutta sen kehitys ja käyttö vaativat myös kriittistä tarkastelua. ”Tekoälyn lukutaito on tärkeä osa tulevaisuuden osaamista. Jokaisen on hyvä ymmärtää, miten tekoälyä voi hyödyntää ja millaisia eettisiä kysymyksiä siihen liittyy”, Aino-Maija totesi.

Tulevaisuuspäivän järjestämisessä mukana ollut Metson kirjastonhoitaja Marjo painotti vahvasti demokratian ja osallisuuden merkitystä tekoälykeskustelussa. ”Tekoäly ei saa olla vain harvojen päätettävissä, vaan meidän kaikkien tulee osallistua keskusteluun siitä, mihin suuntaan sitä kehitetään. Demokratian näkökulmasta on olennaista, että kansalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa teknologian kehitykseen ja hyödyntämiseen”, hän muistutti.

Päivän aikana opiskelijat pääsivät myös keskustelemaan omista näkemyksistään työelämästä ja koulutuksesta ja teknologian vaikutuksesta siihen. Moni osallistuja pohti, millaista osaamista tulevaisuuden työelämässä tarvitaan ja miten ammatillinen koulutus voi vastata muuttuviin tarpeisiin. Aino-Maija nosti esiin ajatuksen siitä, että tulevaisuudessa työelämä ei välttämättä koostu yhdestä pitkästä urasta, vaan ihmiset voivat rakentaa itselleen monimuotoisia polkuja. ”Meidän on hyvä valmistautua siihen, että työelämä muuttuu jatkuvasti. Oppimisen on oltava elinikäistä, ja uusien taitojen omaksuminen on keskeistä”, hän sanoi.

Tulevaisuuspäivä tarjosi opiskelijoille tilaisuuden pysähtyä miettimään omaa rooliaan yhteiskunnassa ja työelämässä. Päivän keskustelut osoittivat, että nuorilla on vahva kiinnostus tulevaisuuden kysymyksiin ja halu vaikuttaa siihen, millaisessa maailmassa he elävät. Metsossa käyty keskustelu oli muistutus siitä, että tulevaisuus tehdään yhdessä ja jokaisen mielipiteellä on merkitystä.